PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

11 August 2013

Natural Jig

Salam Aidil Fitri untuk semua. Korang masih beraya lagi? Selamat beraye lah untuk korang sume. Semoga korang sume terus bahagia. Sambil-sambil beraya tu... korang baca-baca le.. post baru aku ni. Kali ini aku nak bercerita tentang dua ekor jig yang aku beli baru-baru ni.

Kedua-dua ekor jig ini begitu istimewa kerana harga dia mahal. Kalau hilang sehari tak lalu makan. Aku beli jig-jig kerana ciri-ciri natural atau semulajadi yang terserlah pada jig ni.



Jig kat atas tu murah sikit. Tapi warna hijau berkilat dengan perut putih hampir menyamai seekor spesies ikan hijau yang kerap di jumpai di celah-cerah karang. Aku rase... kalau aku baling kat sotong kejap je die kena tipu. Mungkin dia ingat ikan hijau tu. Apa ntah nama ikan tu.... aku pun tak ingat. Jig berwarna hijau sangat sesuai dimainkan ketika air jernih. 



Jig kedua kat atas tu.. adalah dari jenis rainbow. Jig ni mahal sikit. Tengok rupa pun gerun. Sotong suke ke? Dari pengalaman aku, jig jenis rainbow ni adalah multi killer. Maksudnya ia mampu menjerat pelbagai jenis sotong termasuk mabang, katak, jarum, dan torak. Ciri yang ada padanya ialah mampu menyimpan cahaya malar di dalam badan menjadikan ia sesuai dimainkan ketika malam.

Sebenarnya aku dah tak sabor nak test umpan-umpan baru aku ni. Cuma sekarang ni mamber-mamber aku lum balik dari cuti raya lagi. Nanti diorang balik... sah minggu pertama kami akan terpacak di tepi pantai sebuah pulau. Masa tu baru aku boleh tahu potensi sebenar umpan baru aku ni. Korang bile pula nak keluar trip?

Jumpa lagi
Abe Din.

2 comments:

  1. as salam...beli kat mana candat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat datang tuan. Candat kat atas tu.. saya beli di kedai pancing sekitar bandar Kemaman dan Dungun. Harga sekitar RM18 hingga RM25.

      Delete

Blogger Pancing