"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

16 May 2010

Cara Ikatan Candat

Ketika mula mencandat sotong torak, saya cuba meniru dari jauh apa yang dilakukan oleh tekong. Dari memasang umpan sehinggalah cara henjutannya. Apa yang pelik, tiada sotong yang sudi menarik candat, sebaliknya tekong menaikkan sotong seekor demi seekor. Bahu macam nak tercabut manakala jari telunjuk semakin lama semakin pedih. Sotong di bawah bot memang banyak tetapi buat tak tahu je.

Setelah sekian lama mencandat, semakin banyak pengalaman dikutip dari "sifu-sifu" sotong. Rupa-rupanya cara ikatan memainkan peranan yang cukup penting bagi menarik perhatian sotong. Candat mahal dan cantik bukan sandaran untuk mendapatkan sotong. Kali ini saya akan menerangkan secara ringkas bagaimana untuk mengikat candat. Walaubagaimanapun cara ini bukanlah satu-satunya cara yang berkesan.

1-Tali utama-Serek memerlukan kekuatan tali lebih kurang 100-150 paun. Joran 50 paun.
2-Tali Perambut-20-25 paun, tali perambut joran lebih kecil
A-Penyambung logam
B-Candat udang atau candat moden yang ringan. Candat pertama jangan terlalu dekat dengan A.
C-Candat Twist atau "candat mayat" yang dibuat dari timah
X-Jarak antara candat. Lebih kurang sejengkal

Penggunaan tali serek yang kasar mampu menggurangkan tekanan pada tangan ketika membuat henjutan atau ketika menarik sotong. Perambut yang lebih kecil mampu menjadikan tarian candat lebih real. Pada masa kini ramai pencandat menggunakan perambut jenis invisible atau lebih dikenali sebagai "perambut hantu".

Cara Membuat Perambut
Ambil Tali perambut yang sesuai dan tali kedua yang lebih kecil. Letakkan bersama dan buat satu gelung dengan dua pusingan ke dalam dan ditarik dengan ketat. Potong satu hujung tali yang kecil. Jika ia melengkung ke bawah, ia sesuai untuk diikat candat. Jika ia lurus ke bawah, itu menunjukkan anda tersalah potong. Ulang langkah berkenaan jika hendak menambah candat udang yang seterusnya. Paling kurang dua candat jenis B. Candat yang paling bawah (Twist) terus diikat pada tali perambut utama. Ia bertindak sebagai pemberat untuk menjatuhkan candat ke dasar laut serta berfungsi untuk meluruskan tali.

Candat umpan dipasang dengan mencucuk ikan dari ekor hingga ke mulut. Panyambung logam A dicucuk pada mulut ikan dan disambung ke hujung candat. Ada juga ikan yang dicucuk terbalik dari mulut ke ekor. Kedua-dua kaedah ini mampu menjerat sotong torak. Walaubagaimanapun cara seperti rajah di atas adalah lebih praktikal kerana apabila tali ditarik, ikan dilihat seolah-olah melarikan diri ke atas. Keadaan ini mampu meningkatkan nafsu makan sotong torak. Ikan yang biasa digunakan sebagai umpan termasuklah ikan tamban, kembong, kunyit, selayang dan anak ikan alu-alu.

Candat umpan tidak perlu dihenjut. Lepaskan sahaja candat berkenaan ke dasar laut dan cuba periksa sekali-sekala. Tarikan yang berat menunjukkan sotong telah terkena candat. Jika terasa ringan, rendam semula candat di dasar laut. Jika masih tiada tarikan sotong, tarik candat ke atas dan periksa tanda-tanda gigitan sotong pada badan ikan.

Candat umpan digunakan secara tunggal. Jika arus terlalu kuat, bantuan tanduk dan batu ladung diperlukan bagi menurunkan candat ke dasar laut.

Pencandat profesional, menggunakan lebih dari satu tali pancing dalam satu-satu masa. Sebagai contoh satu tali candat pelbagai dan dua tali candat umpan digunakan. Candat umpan tidak perlu dihenjut dan hanya diperiksa sekali-sekala. Hanya tali yang mempunyai candat pelbagai sahaja yang sentiasa berada di tangan pencandat untuk dihenjut.

Jika pancingan dilakukan dalam kumpulan yang ramai, penggunaan tali lebih dari satu bagi setiap pemancing adalah tidak praktikal. Tali yang terlalu banyak akan menyebabkan berlaku penyilangan dengan tali-tali rakan pancing yang lain. Jika ini berlaku, banyak masa akan terbuang bagi merungkai kekusutan tali berkenaan.

Cara yang terbaik dan teknik yang betul boleh membantu pencandat untuk memperolehi hasil yang lebih lumayan-Abe Din.

10 comments:

 1. Minggu dpn nk pegi candat sotong kt Satun. Tq blog En. banyak membantu. I follow.

  ReplyDelete
 2. Salam....ada 1 lg cara, cucuk candat umpan dari belakang antara ekor dgn sirip atas. Pernah tgk tekong buat. Katanya sotong biasanya akan menggigit tengkuk umpan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalu tak silap ambe... sasaran sebenar adalah kepala. Satu info baru yang menarik.... thanks Bro.. korang sume kena cuba wat cam tu..

   Delete
 3. Replies
  1. Airlandz: Thanks di atas lawatan dan sokongan anda.

   Delete
 4. Replies
  1. Somoga bermanfaat kepada yang nak pergi mencandat.

   Delete
 5. Letak Link Blog Anda Disini Myrodreel Blog tentang aktiviti memancing. Dapat pelbagai CARA MEMANCING, UMPAN, TIPS, PANDUAN DAN INFO MEMANCING DI MALAYSIA

  ReplyDelete
 6. Baru kali pertama akan pergi mencandat di pulai kapas bersama 16 pengusaha2 homestay dari melaka dan selangor..

  Terima kasih atas info bermanfaat utk kami semua..

  www.AnugerahHomestay.com

  ReplyDelete

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing