PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

14 February 2017

Persahabatan Eging Nusantara (PEN)

Salam persahabatan kepada semua peminat-peminat eging di seluruh nusantara. Musim eging sudah semakin hampir. Dijangkakan paling awal pada bulan mac ini. Jadi rakan-rakan eging dah boleh mula mempersiapkan alatan perang masing-masing. Di kesempatan kali ini, saya ingin menyeru semua pemancing ikan dan peminat eging di luar untuk sama-sama bersatu di bawah satu wadah dan minat yang sama. Kami telah berjaya mewujudkan Group Whatsapp yang membincangkan secara santai berkenaan pancingan ikan dan eging sotong. Kami tidak membuka penyertaan secara self control link yang dikawal robot melalui facebook tetapi kami masih menggunakan cara lama iaitu pemohonan secara Whatsapp atau E-mail. Dasar ini kerana kami mencari SAHABAT dan bukan mereka yang mempunyai niat lain. Kami perlukan SAHABAT yang aktif.

Kami mengalu-alukan penyertaan semua rakan baru atau lama di bawah satu wadah perbincangan atas dasar PERSAHABATAN. Group PEN tidak dibina atas dasar perniagaan atau mencari keuntungan tetapi lebih kepada PERSAHABATAN. Inilah dasar yang membezakan kami dengan group yang lain. Kami seringkali bertemu jika ada kelapangan berbincang berkaitan teknik eging dan pancingan ikan. Insyaallah pelbagai aktiviti dan trip akan diadakan pada tahun 2017 ini. Jika diberi peluang berkemungkinan aktiviti pancingan ikan juga akan dianjurkan oleh PEN.

Harapan kami, kemahiran dan seni eging ini akan terus berkembang bukan sahaja di Malaysia tetapi di seluruh nusantara termasuk Singapore, Indonesia, Thailand dan Filipina insyaallah. Besar harapan agar dapat bersahabat dengan ahli-ahli yang mempunyai visi dan misi yang jelas bagi memajukan lagi seni eging sotong. Jadilah ahli yang aktif dan menyumbang untuk group. Panjang umur kita semua akan bertemu jua. Insyaallah.

Whatsapp Admin : 018-9831244
E-mail : colourless_orchid@yahoo.com

Read more >>

23 January 2017

Fenomena Jig Vietnam

Salam kunjungan buat semua pelawat dan rakan-rakan blog sotonglaut. Selamat menyambut tahun baru 2017 untuk semua. Bila masuk tahun baru, persediaan menyambut musim eging dibuat dengan rapi. Ada yang tambah mesin baru, joran baru dan tak kurang juga yang mengumpul jig-jig terbaru sebagai persediaan menyambut musim eging di Pantai Timur yang dijangka bermula pada bulan Mac.




Rakan-rakan di Pantai Timur hanya mampu memandang gelombang kuat yang sedang melanda. Nak mancing ikan pun takde mood.. eging lagi le tak boleh. Pada post kali ini, aku nak berkongsi tentang kehadiran jig Vietnam yang secara senyap telah mula menembusi pasaran tempatan. Jig jenis ini banyak digunakan oleh nelayan-nelayan bagi menjerat sotong mabang. 

Dalam bulan Januari baru-baru ini, aku sempat merayau-rayau di kawasan pantai berdekatan dengan tempat kerja. Secara tidak sengaja bertemu beberapa ekor jig Vietnam yang hanyut ke pantai. Jig jenis ini sebenarnya digunakan secara meluas oleh nelayan pesisir. Salah satu punca jig ini menjadi pilihan adalah kerana harganya yang murah iaitu diantara RM5-6 bagi seekor jig bersaiz 3.5.








Walaupun jig ini tidak semahal jig Yamashita, kemampuannya menjerat sotong mabang tidak boleh dipandang ringan. Telah terbukti keberkesanannya hinggakan ada pencandat landbase yang sudah mula menggunakan jig jenis ini. Dari sedikit pemerhatian yang dijalankan, didapati jig jenis ini sangat ringan dan mempinyai daya apungan yang sangat tinggi. Mudah nak beritahu, jig Vietnam adalah jig dari kumpulan slow sink. Walaupun luarannya tidak begitu menarik, penambahan plastik warna di belakang kain mampu menarik pehatian sotong dengan cukup berkesan.






Aku berpendapat, jig ini memang sesuai digunakan oleh nelayan laut memandangkan harganya yang murah dan jika tersangkut masih berbaloi berbanding jig lain seperti Yamashita. Jig ini juga sesuai digunakan apabila kita berada seorang di lapangan eging. Jika eging dalam jumlah yang ramai, jig mahal masih berada di puncak pilihan sotong. Jig Vietnam akan lebih berkesan jika dibuat pengubahsuaian seperti penambahan luminous paint dan sticker yang sesuai. Kalau terjumpa.. cuba beli dan test di lapangan. Jika ada jig yang mampu menarik perhatian sotong dengan baik apa salahnya kita mencuba. Tambahan pula harga jig ini sangat murah. Selamat eging untuk semua-Abe Din.


Read more >>

Hujung 2016 Dari Kota Singa

Salam kunjungan untuk semua. Belum habis hidung berdarah tengok post Ikhwan dari Sabah. Masuk pula gambar racun dari Singapura. Apiz dan Suad tak habis-habis bawa naik sotong mabang. Nampaknya terus berdarah le hidung jawabnya. 

Pantai Timur bergabung eging, Singapore dan Sabah makin menjadi-jadi pula sotong kat sana. Mungkin sotong pantai timur menyorok di pulau-pulau kat sana.

Maklumat eging dari kota singa
Rod: Evergreen Poseidon Imperial Squidlaw 86L
Reel: Daiwa Luvias 2508PE-H
Line: Duel x-wire4
Leader: Unitika Snap
Jig: Daiwa dart II 3.0 Basic, Egimaru 3.5, Yamashita 3.0 Rattle.

Walaupun tak dapat nak eging, dapat tengok gambar hasil orang pun jadilah-Abe Din


Tarikh  Berita Masuk : 11 Desember 2016










Tarikh  Berita Masuk : 6 Januari 2017


Tarikh  Berita Masuk : 22 Januari 2017


Read more >>

22 January 2017

Penghujung 2016 Dari Sabah

Salam kunjungan untuk semua pelawat. Sejak penghujung Oktober 2016, aktiviti eging di kawasan pesisir Pantai Timur mula menunjukkan tanda-tanda melabuh tirai. Nak dapat sekor dua sotong mabang memang susah kalau eging dari pesisir pantai. kalau ke unjam mungkin boleh lagi nak merasa tarikan mabang. Gang-gang Pantai Timur dah mula nak berkemas peralatan dan mesin. Tengah-tangan dok ketar nak tarik mabang, datang berita dari Ikhwan di Sabah yang sedang bercuti di kampung. Dia tengah pulun mabang kat sana. Kita yang ada kat sini, tengok saja gambar yang dihantar. Rasa macam nak terbang ke Sabah eging sekali. Nak buat macam mana. Telan air liur je la kita. Ramai kaki eging Pantai Timur dah mula beralih kepada pancingan ikan untuk melepaskan gian tak dapat eging. Jadilah sebagai pengubat rindu.

Ikhwan yang sedang bercuti sempat kirim gambar dua tiga keping sebagai tatapan rakan-rakan lain. Lokasi eging, Dataran Bengkoka, Pitas, Sabah. Tarikh eging : 6 Disember 2016, Jam: 11.00 am-3.00 pm.

Kaum kerabat di Semenanjung, bersabarlah menunggu musim eging yang dijangka akan bermula pada Mac 2017-Abe Din

 Jinak-jinak Sotong Kat Sabah

 Hasil Dari Jig Hadiah

 Umpan Badan Licin pun Boleh Tipu Sang Lembut

 Seekor Mabang Didaratkan Dari Atas Jeti


Read more >>

10 October 2016

Pemenang Eging Summit 2016

Salam kunjungan untuk semua. Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, beberapa pertandingan tertutup telah diadakan di sepanjang himpunan eginger PEN 2016. 

Antara pertadingan yang diadakan termasuklah:
1. Best Eginger Pulau Ular 2016
2. Tangkapan Paling Awal
3. Tangkapan Terberat 
4. Tangkapan Terpanjang
5. Hiasan jig paling kreatif

Berikut adalah keputusan keseluruhan pertandingan yang telah diadakan. Terima kasih tidak terhingga kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung di dalam menjayakan himpunan kali in. Terima kasih juga kepada penyumbang hadiah bagi setiap kategori yang dipertandingkan. Semoga tahun hadapan berjumpa lagi-Admin PEN


Apizz-The Best Eginger
Pulau Ular Eging Summit 2016

 Amin-Tangkapan Awal Pertama
Pulau Ular Eging Summit 2016


 Ustaz Zul-Tangkapan Awal Ke-2
Pulau Ular Eging Summit 2016

 
 Apizz-Tangkapan Awal Ke-3
Pulau Ular Eging Summit 2016
 

 Ikhwan-Tangkapan Terpanjang & Terberat Pertama
Pulau Ular Eging Summit 2016

Azan-Tangkapan Terpanjang & Terberat Ke-2
Pulau Ular Eging Summit 2016

 
Suad-Tangkapan Terpanjang & Terberat Ke-3
Pulau Ular Eging Summit 2016

 Azan-Ubahsuai Jig Paling Kreatif Pertama
Pulau Ular Eging Summit 2016

 Doc. Ridzuan-Ubahsuai Jig Paling Kreatif Ke-2
Pulau Ular Eging Summit 2016

Hafizzudin-Ubahsuai Jig Paling Kreatif Ke-3
Pulau Ular Eging Summit 2016


 Kamal-Jumlah Tangkapan Terbanyak Pertama
Pulau Ular Eging Summit 2016

 Doc. Ridzuan-Jumlah Tangkapan Terbanyak Ke-2
Pulau Ular Eging Summit 2016

Arfizi-Jumlah Tangkapan Terbanyak Ke-3
Pulau Ular Eging Summit 2016


Read more >>

Eging Summit 2016

Salam kunjungan semua sahabat sotonglaut. Pada 3010/2016 dan 1/10/2016 (sabtu dan jumaat) satu himpunan eginger terbesar telah berkampung di Pulau Ular Cherating. Seramai 18 orang perserta telah mengambil peluang mengikuti trip terakhir pulau bagi tahun 2016.

Banyak aktiviti dirancang dan diatur bagi memeriahkan lagi perjumpaan ahli pada kali ini. Antara tujuan utama penganjuran adalah bagi bertukar-tukar fikiran dan mengeratkan lagi tali silaturrahim sesama ahli PEN. 

Antara aktiviti yang dijalankan di sini termasuklah:
1-Tangkapan Sotong Terawal (1,2,3)
2-Tangkapan Sotong Terberat (1,2,3)
3-Tangkapan Sotong Terpanjang (1,2,3)
4-Tangkapan Sotong Terbanyak (1,2,3)
5-Best Eginger Pulau Ular 2016- Anugerah Khas

Nilai hadiah yang dipertaruhkan sebanyak RM750.00 adalah sumbangan daripada individu yang tidak mahu dirinya dikenali. Sebagai penganjur, kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan Eging Summit pada tahun ini. Insyaallah tahun hadapan, perhimpunan akan ditambah baik lagi. Segala kekurangan amat dikesali. Terima Kasih semua-Admin PEN.


 Himpunan Besar Eging Summit 2016

 Bergambar Sebelum Wisel Permulaan Ditiup

 Ketibaan Otai Temerloh, Pahang

 Ketua Hakim Pertandingan

Tak Sabar Menanti 

 Mencari Sotong Saat Akhir Sebelum Tempoh Tamat


 Masa Berbaki 30 Minit Lagi

 Memburu Sotong Di Belakang Pulau

 Wakil Dari Kelantan

 Memburu Sotong Idaman

 Memburu Sotong Pertama, Kedua dan Ketiga

 Wakil Dari Singapura

Tangkapan Terawal Menggunakan Umpan Budu

 Sotong Terpanjang Dan Terberat


 Pertandingan Menghias Jig

 Jig Yang Memenangi Pertandingan hiasan


 Sotong Pulau Yang Kecil Tapi Kuat Tarik

 Sekali Tengok Macam Di Jepun

 Sotong Yang Ditunggu Telah Tiba


 Tangkapan Sulung, Terberat Dan Terpanjang

 Jig Bintik.. Hiasan Killer

 Sebelum Pulang Ke Destinasi Masing-masing


 Makan Dulu...

Orang Jauh Datang Bertandang
Wakil Johor Dan Singapura

"Terima kasih daun keladi untuk semua"
"Persahabatan bukan boleh dijual beli"


Read more >>

Blogger Pancing