PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

25 April 2014

Sambal Paling Sedap

Selamat datang kepada semua pengunjung. Pada post ambe kali ini, ambe ingin berkongsi dengan korang semua rahsia untuk membuat sambal sotong paling sedap di Malaysia. Semasa ambe balik dari trip baru-baru ni... ambe teringin sungguh nak makan sambal sotong. Kadang-kadang rasa boring juga makan sambal yang sama jer rasa dia. Kalau ambe buat sambal sure rasa dia lebih kurang jer... nak juga rasa sambal sotong yang sedap. Macamane yer...


 Sambal sotong paling sedap 2014

Haaa... ni yang ambe nak citer ni. Ambe nak bui resepi best ni kat korang sumer. Resipi sambal sotong yang paling best kat Malaysia. Korang mesti suka resipi ambe ni. Kalau nak tau... korang kena baca post ambe ni sampai abis. Jeng jeng.. ok puan-puan sume boleh sediakan pen dan kertas. Fuhh macam rancangan masak dalam TV je.

Bahan yang perlu korang sediakan senang je. Mula sekali sotong mengabang atau sotong spesies apa pun buleh. Siang sotong, potong ikut suke korang nak potong macamane. Nak letak sekor pun takpe. Jangan lupa buang kulit dia... dan mata sekali supaya sambal kita tidak berubah rasa. Kita nak rasa yang original, 100% kampung style.., Malaysia style.. hehe.

Sotong sedang digoreng di dalam kuali buruk aku.

Pahtu, korang potong dan mayang bawang merah dan bawang putih. Sediakan garam, sedikit minyak untuk menggoreng dan cili padi jika korang suka lebih pedas. First sekali korang panaskan minyak. Bila dah cukup panas... goreng sotong dahulu. Selepas sotong dah separuh masak dan sedikit lembut, masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sekali lagi sampai bawang layu sedikit.

 Bahan utama yang paling penting: Sambal rahsia


Sotong + Sambal ???
 
Selepas bahan yang ditumis nampak macam ok jer... letak sambal X. Kacau sehingga pecah minyak. Kalau kurang masin, tambah garam. Kurang Pedas, tambah cili padi. Dah masak... angkat letak dalam pinggan paling cun yang korang ada. Bagi orang yang paling hampir dengan korang rasa dulu. Tanya dia best tak ?... mesti ok punyer.

Sebenarnya aku dapat idea ni ketika balik dari Pulau Ular. Sambal ??? dan Sambal X yang aku maksudkan ialah sambal nasi lemak. Tu le rahsia dia... hehe. Masa korang beli nasik lemak bungkus.... tentu korang beli nasik lemak yang korang suka. Kekuatan nasi lemak terletak pada rasa lemak nasinya, kesedapan sambalnya atau awek penjualnya yang cun melecun. Cari kedai yang sambal nasi lemaknya paling kaw kat tempat korang. Beli nasi lemak berkenaan beberapa bungkus... sambal asing. Kalau kat Terengganu dia sebut "sambal suku". Korang mintak le sambal tu lebih sikit. 

Bila korang padankan sambal kegemaran korang dengan sotong.... fuhhh kombinasinya di luar jangkaan. Jika korang kreatif.... korang juga boleh cuba dengan udang... mesti power giler. Jangan bagitau kat orang rahsia ni... shhhh. Resipi ni untuk pengunjung blog ambe jer... kihkih. Kejayaan resipi ini terletak kepada keupayaan korang untuk membeli sambal nasi lemak yang paling best dan berkualiti. Diingatkan supaya korang tidak membocorkan rahsia ini kepada mana-mana penjual nasi lemak.... bimbang nanti diaorang tak nak jual lagi sambal kat korang.  

Resipi ni sangat sesuai untuk orang yang sibuk dan pemalas macam ambe ni. Nak makan ringkas, sedap tapi malas. Kalau korang ada ciri-ciri macam ambe ni... haaa korang boleh test resipi ni. Sambal sotong paling sedang di Malaysia. Hingga jumpa lagi... bye. Abe Din.
Read more >>

Masih Seperti Dulu

Salam kepada semua pelawat. Baru-baru ini, ambe telah mengikuti trip sulung mencandat sotong mabang di kawasan pulau. Rindu juga lama tak ke sana. Post kedua ini, ambe nak berkongsi gambar-gambar yang diambil peserta trip pertama di sekitar Pulau Ular, Cherating.

Ini merupakan kali pertama ambe menjejakkan kaki ke Pulau Ular bagi sesi 2014. Selalu tengok dari jauh je... semasa lalu jalan Kuala Terengganu-Kuantan. Nak pergi... cuaca tidak mengizinkan. Sebenarnya ambe memang tak sabar nak ke sana. Bila ada peluang, kesibukan kerja pun tidak mengganggu, ambe terus mengatur trip sulung.

Masa mula menjejak kaki ke pulau... rasa sangat seronok. Pulau masih indah tersergam seperti dulu. Airnya cukup jernih... cuma ada sedikit perbezaan dari segi kepadatan pokok pulau. Musim panas menyebabkan daun-daun pokok layu dan luruh. Sekali tengok daun-daun yang masih tinggal seakan-akan tidak bermaya. Keadaan ini menyebabkan pandangan ke bahagian atas pulau seakan-akan kekurangan pohon kayu. Walaupun begitu keseluruhan pulau masih cantik dan setia menunggu kehadiran pelawat-pelawat. 

Di sini ambe selitkan sekali gambar terbaru Pulau Ular untuk tatapan korang semua. Gambar ni bukan ambe yang ambik... kawan amik. Hingga berjumpa lagi... semoga korang  semua juga akan sampai ke sini suatu hari nanti-Abe Din
 
 
 Pandangan dari bahagian atas pulau-Hadapan

 Pandangan dari bahagian atas pulau-Hadapan

Pandangan dari bahagian atas pulau-Hadapan


Pandangan dari bahagian atas pulau-Hadapan

 Pandangan dari bahagian atas pulau-Belakang
Read more >>

Trip 1/2014-Pulau

Selamat datang kepada semua pengunjung. Post kali ini ambe nak berkongsi dengan korang semua hasil tangkapan yang ambe dapat semasa trip sulong sotong mabang di Pulau Ular, Cherating baru-baru ini.
 
Kekuatan Ahli 7 orang. Pemancing 3 orang... yang lain asyik scuba je siang malam.. pastu makan, tidur dan scuba balik. Semasa sampai, air sedang surut. Tempat biasa mencandat kering hingga nampak batu karang. Malam tu kami banyak berehat je sambil bercerita lepas penat semua masuk tidur dalam khemah.
 
Lebih kurang pukul 3 pagi... air mula pasang. Suasana menjadi kecoh apabila sotong pertama berjaya ambe naikkan. Kaki candat terus bangun baling jig. Malangnya pada malam berkenaan air pasang kecil... sekejap sahaja dan mula surut balik. Hanya ambe sorang sahaja berlaya mencandat sotong mengabang... sikit je 4 ekoq.


 Cantik sungguh... lama kita tak jumpa.. huuu


Seekor sotong mengabang tangkapan siang hari

Pada hari berikutnya, air laut mula pasang semula. Kali ini air pasang besar dan dijangka surut semula lebih kurang pukul 4 petang. Timing kali ni mungkin tak begitu baik... air pasang dalam keadaan cuaca yang cukup terang dan panas. Awan ada sedikit jer... menyebabkan sotong banyak bermain jauh dari pantai dan berada berdekatan dengan dasar. Banyak sambaran diperolehi dari gerakan paling hampir dengan karang.

Kerapkali juga sotong sotong kecil mengejar umpan hingga ke tepi. Dua ekor rakus memegang candat. Ambe lepaskan semula... saiz badan dua dia kali besar candat 2.0. Nak goreng pun dok sampai hati. Seekor bapak sotong sahaja dilihat mengejar candat tapi berpatah balik selepas melihat ambe. Balingan berikutnya mendapat sambaran sang bapak sotong tetapi terlucut. Takde rezeki le tu..

 Tangkapan malam pertama: Spesies bermata hijau


Sotong yang berjaya ambe dicandat pada trip kali ini sebanyak 8 ekor kesemuanya. Seorang lagi pencandat berjaya mendapat seekor bapak sotong di saat-saat akhir ketika menunggu bot sampai. Trip kali ini boleh dikatakan berjaya dan ambe membuat kesimpulan bahawa sotong mengabang telah datang ke kawasan pulau. Beberapa faktor dikenalpasti sebagai penyebab kami gagal untuk mendapatkan lebih banyak sotong iaitu faktor air pasang besar yang berlaku pada waktu siang dan bukan pada waktu malam. Cuaca pula sangat cerah dan air laut sangat jernih menyebabkan sotong lebih sukar ditipu.


 Ikan idaman: meragut keras umpan sotong
2 ekor berjaya dinaikkan dan seekor lagi terlepas... huuuu


Antara tangkapan sulung ambe yang dibawa balik

Trip berikutnya sedang dirancang dengan teliti dan ambe cuba mengambil kira faktor yang terlibat. Ambe harapkan trip kedua nanti mampu mengatasi tangkapan pada trip pertama. Bagi rakan-rakan maya yang ingin merasai tarikan sotong mabang boleh hubungi Abe Din dengan segera melalui e-mail. Tempat terhad. Hingga berjumpa lagi.. Abe Din.
Read more >>

16 April 2014

Torak Vs Mabang

Selamat datang kepada semua pengunjung sotonglaut. Pada post kali ini ambe ingin menghuraikan tentang dua jenis spesies sotong yang cukup popular di Malaysia. Ramai lagi yang tidak begitu faham tentang spesies-spesies sotong ni... tahu makan je.. kihkih. Sotong yang ambe maksudkan ialah sotong torak dan sotong mabang. Semoga apa yang ambe kongsikan di sini akan menjadi maklumat berguna kepada korang semua.

Sotong yang selalu sangat diheboh-hebohkan di media massa ketika festival dan musim mencandat ialah sotong torak mengikut nama tempatan. Sotong ini berfizikal bulat dan panjang ... kadang-kadang boleh mencapai lebih daripada 30cm. Ketika tiba musim sotong... sotong inilah yang selalu diwar-warkan untuk diburu. Bagi mereka yang baru di dalam lapangan mencandat sotong ini.... mereka hanya mengenali sotong jenis ini. Kadang-kadang ketika mengikut trip-trip mencandat mereka hanya mencandat sotong-sotong yang bukan spesies torak sebaliknya hanya sotong daripada spesies jarum, cumi-cumi dan ketupat yang saiznya jauh lebih kecil daripada sotong torak.
 




Gambar sotong torak

Mencandat sotong torak lebih mencabar stamina dan emosi seseorang pencandat. Mereka terpaksa menaiki bot berjam-jam lamanya untuk tiba dilokasi mencandat. Mengharung ombak besar dan angin yang kuat. Ramai juga yang muntah dan mabuk. Kos bot bukannya murah... boleh mencecah seribu lebih bagi satu trip. Akibatnya ramai yang pulang dengan hampa dan  penuh kefrustan. Ada juga yang bertaubat untuk ikut lagi... Pengalaman-pengalaman seperti ini akan meninggalkan kesan negatif di dalam diri pencandat-pencandat baru dan tentunya ia akan merugikan masa depan industri mencandat sotong.
 

Sotong mabang lebih gemuk dan gempal

Ada satu lagi spesies sotong yang bagi ambe cukup berpotensi bagi diperkenalkan kepada pencandat baru iaitu sotong mabang. Sotong spesies ini boleh dicandat di kawasan pantai dan tebing berbatu atau pulau. Ia juga boleh dicandat di kawasan unjam darat yang tidak begitu jauh dari pantai. Di Terengganu... sotong ini sebenarnya cukup popular bagi pencandat. Ambe jangkakan ia lebih popular dari sotong torak dan bilangan peminat atau pencandatnya juga lebih besar. 
 
 
 Sotong mabang mempunyai peminat rahsianya sendiri
 
Dari pemerhatian dan soaljawab tidak rasmi yang ambe pernah buat... ambe boleh simpulkan antara faktor sotong mabang menjadi pilihan pencandat ialah kerana faktor kemudahan dan kos. Untuk menjerat sotong spesies ini sangat mudah. Bagi pencandat yang tinggal berhampiran pantai, boleh menjerat sotong ini di belakang rumah sahaja, tepi resort, tepi batu tambak atau pulau. Cuma kita kena belajar dan tahu lokasi-lokasi kegemaran spesies ini... maka mudah untuk kita menjeratnya. Kos tidak terlalu tinggi... naik kereta atau motosikal buruk untuk ke lokasi sudah memadai. Berbekalkan beberapa ketul candat atau jig dengan air mineral penghilang dahaga... kita sudah boleh melepaskan gian mencandat sotong. Kalau bernasib baik... lokasi yang ambe sebutkan tadi akan dihuni juga oleh sotong jarum, katak dan torak. Heheh... memang best, releks dan santai. Amacam... nak cuba?

Tengoklah.... nanti kalau ada masa, ambe akan membuat analisis perbandingan antara dua spesies sotong ini secara ringkas bagi memudahkan pemahaman korang semua. Semoga berjumpa lagi. Bye... Abe Din.

Read more >>

Tahniah Terengganu.

Selamat datang kepada semua pengunjung sotonglaut.blogspot.com/ Semoga korang semua sihat dan sentiasa berada di dalam rahmatNya. Pada post kali ini... ambe ingin berkongsi dengan korang tentang satu karnival Candat Sotong yang dianjurkan oleh kerajaan negeri Terengganu. Karnival ini juga dikenali sebagai Terenggani International Squid Jigging Festival 2014. Karnival berkenaan diadakan pada 11 hingga 17 April 2014. Lokasi yang menjadi pilihan mencandat pada tahun ini ialah di sekitar Pulau Chepu, Setiu, dan Pulau Kapas, Marang.

Sebenarnya karnival ini bertujuan untuk memperkenal kepada dunia kaedah jingging sotong tradisional yang diamalkan masyarakat tempatan yang lebih dikenali sebagai "mencandat Sotong". Ambe perhatikan langkah yang diambil oleh kerajaan Terengganu ini amat menarik dan bijak. Festival ini boleh juga boleh dikatakan sebagai satu langkah serampang dua mata dalam usaha memperkenalkan lagi Terengganu sebagai destinasi pelancongan yang menjadi pilihan pelancong seluruh dunia.



Kerajaan negeri dilihat mengambil peluang keemasan sempena musim sotong bermula April hingga Ogos bagi mempromosi negeri yang juga dikenali sebagai "negeri cantik, budaya menarik". Setakat mana festival ini dapat memberi pulangan pada kerajaan negeri tidak ambe ketahui tetapi langkah yang diambil oleh kerajaan negeri sangat baik dalam usaha memprosmosi negeri Terengganu. Tahniah kepada semua yang terlibat mencetus idea dan menjayakan festival sebegini. Ambe harap tahun-tahun hadapan, festival seperti ini dapat dianjurkan lagi dengan promosi yang lebih agresif dan berkesan.

 Banner Festival dipasang di merata tempat di Negeri Terengganu


Sebenarnya pada pengamatan ambe... negeri Terengganu mempunyai potensi cukup besar untuk mempromosi aktiviti mencandat sotong seperti ini. Kawasan pantainya yang luas dan menganjur dari Pahang hingga Kelantan sangat sesuai bagi penganjuran festival sotong dalam situasi yang pelbagai. Mungkin korang tidak begitu faham tentang spesies sotong yang diburu dalam setiap festival tahunan yang dianjurkan di Terengganu. Sotong yang diburu dan dipromosi setakat tahun ini ialah sotong dari spesies sotong torak. Sotong jenis ini biasanya dicandat di laut. Risikonya juga tinggi dan mencabar.

Mungkin terlepas pandang... ada satu lagi spesies sotong yang juga popular di Terengganu dan Semenanjung Malanysia tetapi tidak dipromosi secara meluas di Terengganu. Sotong yang ambe maksudkan ialah sotong mabang. Sotong ini mudah dicandat dari daratan dan tebing berbatu. Risikonya lebih rendah dan menyeronokkan. Kumpulan sasarnya lebih besar berbanding sotong torak. Peminat sotong mabang pada perkiraan ambe... mungkin lebih ramai dari peminat sotong torak... mungkin kerana kos untuk menjerat sotong jenis ini lebih murah. Sotong mabang juga boleh dijerat di sekitar unjam darat yang tidak begitu jauh ke tengah laut.

Mungkin di tahun hadapan sotong mabang akan menjadi satu lagi agenda baru kerajaan negeri. Siapa tahu..? Apapun... ambe sangat terharu dengan langkah murni yang diambil dan sungguh tidak disangka ada juga kerajaan negeri yang melihat aktiviti mencandat ini dari sudut yang berbeza dan secara tidak langsung dapat mengguntungkan rakyat dan negeri itu sendiri. Semoga festival seperti ini akan diteruskan pada tahun-tahun yang berikutnya. Hingga berjumpa lagi...Abe Din.
Read more >>

03 April 2014

Mesin Tempur 2014

Selamat berbahagia dan selamat sejahtera untuk semua pelawat blog sotonglaut. Pada hari ini aku nak share info tentang kekili yang baru aku beli. Selalunya... aku guna kekili murah jer... ada dalam harga RM50. Beberapa bulan tak pakai tak pakai sure rosak. Kikili sotong aku hampir 80% adalah jenis pakai buang yang murah.. kalau nasib baik sampai 3 tahun boleh pakai lagi.

Kali ni... aku nak ubah selera sikit. Nak cuba kekili yang dua kali lebih mahal dari kekili aku sebelum ini. Memang tauke cina tu pandai pujuk aku. Macam serangga jumpa cahaya... tawar lebih kurang... keluar duit bayar. Kalau dia tak bagi kurang pun aku memang tekad dah nak beli. Harga tauke tu letak RM90... kecek-kecek dapat RM75. Tamak sungguh aku... padahal kekili tahun lepas elok lagi. Cer korang tengok kekili aku kat bawah tu...


Jenis Ajiking. TomCat2000. Nampak macam cantik je..
Prestasi tak tau lagi. Nak kena uji dulu..

 
Sekali tengok nampak macam hebat jer...

Ciri dia lebih kurang macam ni... ada 3 ball bearing + 1. Gear ratio 5:2:1. Kalau guna tali berdiameter 20mm boleh isi sampai 90 meter. Aku tengok kat kotak tu banyak lagi info. Semua yang best... takde satupun menceritakan tentang keburukan tentang kekili tu... hihi.

Sebenarnya aku paling tertarik dengan bunyi dragnya. Kalau sotong tarik memang bunyi kuat. Dalam gelap pun orang buleh tahu yang kita sedang berlawan dengan sotong. Makin kuat dan makin kerap bunyi drag makin besar le mangsa yang kena. Tentu gang-gang aku akan jelous nanti. Hehe...

Lepas aku beli kekili baru... terus telefon Nuar, tekong bot... nak tanya perkembangan di Pulau. Menurut beliau, sekarang ni masa peralihan angin monson... cuacapun tidak begitu menentu. Tapi yang best sekali.. sotong dah ada. Dalam kepala ligat mencari tarikh-tarikh trip yang sesuai. Kerja pulak banyak... sampai masa cuti. Ahhh... tahun lepas pun aku sibuk gak tetapi sempat lagi menggewang sotong. Tungguuu... sebenarnya tak sabar dah nak tunggu ni. Hingga jumpa lagi-Abe Din
Read more >>

Permai Inn, Kuala Terengganu

Salam kunjungan untuk semua. Baru-baru ini, pada bulan Mac, aku berkesempatan datang ke Hotel Permai Inn di Kuala Terengganu bagi melihat aktiviti TV yang agak popular juga yang dianjurkan oleh RHB Bank. Dah datang ke sini... apa lagi aku pergi merayau sambil melihat keadaan di lobi Hotel. Aku sangat tertarik kepada kreativiti pihak hotel menceriakan kawasan hotel mereka. Nampak macam simple tapi bagi aku cukup cantik... hehe sebab aku tak pandai buat macam tu.

Banyak logo-logo yang diperbuat daripada polistren dan diwarna dengan cantik digantung di lorong-lorong hotel. Aku sempat merakamkan beberapa hasil yang dipamerkan sebelum acara bermula. Korang tengok le sendiri... aku rasa ok gak.... comel. cuma camera aku je tak comel. Huuuu.. Paling menarik sekali logo sotong le...hehe. Kita jumpa lagi yer-Abe Din

 
 
 
Read more >>

Merisik Di Balok

Salam kunjungan untuk semua... pada kali ini, aku jalan-jalan sekali lagi melihat situasi air laut di Balok, Pahang. Sebenarnya.. memang nak menghala ke Kuantan. Masa balik singgah le kejap lepas rindu di lubuk sotong. Walaupun tak boleh nak pergi... dapat tengok Pulau Balok pun dah dikira ok sangat. 

Nampak gaya... ramai orang di patai Balok ni. Nampak juga kumpulan vespa sedang menjalan aktiviti. Ada juga kelihatan pelajar-pelajar sekolah sedang berkhemah. Air masih lagi bergelora. Memancing memang kurang sesuai tetapi keadaan angin yang kuat rupa-rupanya sangat ditunggu-tunggu oleh kumpulan pengendali perahu layar untuk bermain laut dan berlatih.

Bendera kat atas tu dah tegak 90 darjah. memang angin kuat
Kumpulan perahu layar sangat beruntung masa ni

 
Pulau Balok dari jauh ketika air surut
 

 Suasana di Pulau Balok

Papan tanda amaran angin dan ombak

Dah penat jalan-jalan sambil merakam gambar sekeliling... aku terus balik ke rumah. Nampak gayanya... air masih lagi bergelora. Dah nak masuk bulan April. Selalunya tahun-tahun lepas tidak begini. Semua ketentuan dariNya. Jumpa lagi-Abe Din
Read more >>

Merisik Di Dungun

Salam kunjungan untuk semua. Selepas seminggu melawat Kemasik.. aku berpeluang lagi pergi menbuat tinjuan di Dungun berhampiran dengan Kuala Abang. Dedulu aku pernah tulis sedikit info tentang tempat ni...
 
 Batuannya memang cantik

Tempat ni memang cantik dan menarik. Tempatnya tidak begitu luas. Terletak di tepi jalan utama Dungun-Kuala Terengganu. Nampak gayanya aku kena tunggu lagi... mungkin dalam seminggu dua. Mengikut maklumat daripada nelayan tempatan, keadaan angin tidak menentu. Kadang-kadang waktu pagi agak tenang. waktu tengahari dan petang bergelora.


 Air laut masih bergelora.. belum sesuai untuk memancing

Takpe... minggu depan aku datang tengok lagi... Abe Din
Read more >>

Merisik Di Kemasik

Salam kunjungan kepada semua pelawat sotonglaut. Baru-baru ni aku datang membuat tinjuan keadaan air laut di Pantai Kemasik, Kemaman. Sajer.. je jalan-jalan sambil minum petang. Dalam hati aku... kalau air laut tenang... ready dah nak sound kawan-kawan turun ke laut. Malang sekali... nampak keadaan laut masih lagi bergelora. Memang bahaya untuk bot-bot kecil. Nak baling gewang dari tepi pantai pun dah tak boleh... ombak naik sampai atas kepala. Sabar je la...




  Pemandangn indah dari pantai Kemasik


Kedai menjual aneka makanan laut

Panorama indah... 
indah lagi kalau datang waktu pagi atau petang

Kalau korang lalu kat kemasik... cube-cuba le singgah sini. Tempat dia cantik jugak. Boleh lah nak merehatkan badan sebentar selepas penat memandu. Minggu depan macam nak tengok lagi. Mana tau air dah tenang. Sotong dah ada... nak baling candat tak boleh. Tension gak aku.

Nanti kalau aku gi jalan mana-mana... aku post untuk share dengan korang keadaan laut China Selatan yang terkini. Jumpa lagi... Abe Din
Read more >>

Blogger Pancing