PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

15 October 2011

Trip Mabang 15-2011

Selamat datang dan selamat berkunjung kepada semua pelawat. Lamanye rase... tak update info tentang sotong... Maaf bebanyak... sibuk sikit. Baru-baru ini.. sempat meninjau lokasi biasa di batu tambak. Cuaca nampaknya tidak begitu elok... maklumlah sekarang musim hujan dan ribut.. dengar khabar, beberapa negeri di Asia sudah menerima kesan dari ribut yang sedang melanda. Syukur...kita kat sini, dapat tempias sikit-sikit je. Angin, hujan dan gelora laut sangat mempengaruhi kawasan-kawasan pantai barat Semenanjung.

Walaupun cuaca tak berapa elok... aku dan gang pergi juga usung pancing dan candat ke pantai. Alasan nak buat tinjuan... Emm.. kalau dah kaki sotong tu... pantang nampak bulan cantik.. mana tahan beb... Nampaknya trip ke-15 kali ni kurang power seperti trip-trip sebelum ini. Aku dapat juga... kawan aku... kihkih.. kosong terus.


"Bola" Pink yang masih berkuasa


Yamashita Oren. Mabang bersaiz kasut

Yamashita yang belum di"Bola"kan.. Power gak..

Tangkapan hari tu. 
2  bapak mabang + 1 jarum

Ketika ini laut sedang bergelora dan airnya sedikit keruh.. warna oren memang menjadi pilihan ku. Kalau air keruh... warna candat lain susah nak harap. Silap haribulan candat mahal pun leh tewas. Masa aku dok merapu dengan blog ni, bulan sedang naik dengan anggun sekali... malangnya air laut pula sedang bergelora. Peluang nak dapat banyak sotong tipis sikit.. kalau makanpun dah dekat nak subuh. Sapa nak tunggu boss.. esok keje.. 

Emm.. bila le air laut nak berhenti bergelora. Aku jangkakan, air laut akan beransur tenang selepas ini dalam seminggu dua, lepas tu musim tengkujuh akan melanda. Boleh gantung pancing dalam tiga pat bulan. Peluang yang ada tentunya tak akan aku sia-siakan. Cepat le tenang air laut...
Bye..
Read more >>

Blogger Pancing