PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

30 September 2011

Buat Candat Bola


From : mad mavia<mavia_14@yahoo.com.my>
Sent: Tuesday, September 13, 2011 1:04 PM
Subject: nak tau cara buat candat bola


Assalamualaikum Abe Din,
Saya suka baca blog sotonglaut nie. gempak giler.
Saya berminat nak tau cara buat candat bola niee. kongsi la ilmu. Moga lagi berkat. Lagi banyak sotong dapat dicandat.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Salam siber untuk semua pelawat dan bloggers. Baru-baru ini, aku mendapat satu soalan dari mad mavia yang bertanyakan cara membuat candat bola. Disebabkan aku tak kedekut ilmu..so.. ari ni aku nak citer camane nak wat candat tu. Sebenarnya taklah susah mane. Cume kena kreatif lah sikit. Antara kelengkapan yang korang kena ada ialah candat murah... aku suke guna candat Yamashita 2.0 dan 2.5. Warna candat ikut suke ati korang le. Kemudian korang kena cari cat luminous dan kertas surat khabar lama (untuk lapik). Ok, tuan-tuan sume dah ready nak belajar.

Candat Bola : Sudah diubahsuai

 Candat belum diubahsuai

 Corak melintang dan corak bulat
 
Ada dua jenis corak yang biasa aku buat iaitu corak melintang dan corak bulat. Corak bulat-bulat dinamakan bola oleh kawan baik aku sebab corak dia bulat-bulat macam bola. Perlu diingat jangan korang cat bawah perut candat. Biarkan perut candat korang dengan warna asalnya. Sebelum cat lapik dulu dengan kertas suratkhabar... bukan ape, takut menitik. Nanti mak korang marah..
 
 Peralatan utama : Cat Luminous

Aku citer lagi.. lepas tu korang cari cat macam kat atas tu. Cat luminous ni korang boleh beli kat kedai pancing. Rega dia RM35 satu botol. Tengok betul-betul. Jangan terbeli minyak gamat dah le. Warna yang biasa dijual ialah putih, kuning dan pink. Korang kacau dulu cat berkenaan dan korang boleh gunakan kekreatifan korang untuk menghias. Korang boleh campur lebih daripada satu warna pada candat yang sama. Sekali lagi aku ingatkan, guna candat murah yang kurang berkesan menarik perhatian sotong. Jangan guna candat mahal.. sebab candat mahal memang dah sedia best.

Testimoni penggunaan candat bola. Lebih interaktif untuk mengurat sotong. Kekadang beliau lebih best daripada candat yang mahal. Cer.. cuba. Gambar kat bawah tu adalah satu bukti forensik yang dianggap cukup kukuh siap dengan DNA dia sekali. Kah..kah

Hasil Tangkapan Candat Bola

Aku nak bagi sedikit ingatan, jika korang guna candat bola tak dapat sotong, jangan marah aku, marah korang sendiri. Mungkin korang tak pandai mencandat atau corak yang korang buat memang sotong tak suke dan menyampah giler. Korang cube le dulu... kalau dalam air tu ada sotong... mesti dapat punye. Kalau nak dapat memanjang.. jangan guna candat bola, guna candat mahal le.

Kot ada rezeki korang dapat sotong dengan candat bola yang korang buat... antor le gambar kat aku. Boleh aku publish gambar korang. Pe pun aku doakan korang berjaya. Bye.
Jumpe lagi.
Read more >>

Trip Raya-13/14

Salam untuk semua pengunjung sotonglaut. Berjumpa lagi selepas bercuti panjang. Sejak akhir-akhir ini.. sibuk sangat hinggakan nak update blog pun tak sempat. Maaf bebanyak kepada pengunjung dan followers yang ketagih nak baca citer-citer baru tentang sotong.

Walupun raye baru-baru ni cuti sesunguh... tetapi hati tetap ingat kat sotong. Sebelum cuti sotong mengamuk lak tu. Rase lame je cuti... dalam hati, habis lah sotong kena tangkap dengan otai-otai yang sememangnya siap sedia menyambut sotong yang sedang mengamuk.

Habis cuti.. cepat-cepat balik... call kengkawan.. rancang wat trip. Masa aku tengah taip entri ni, dah dua kali pergi test power kat lokasi biasa. Fuhhh... bulan terang. Tempat biase kami datang jadi cam pesta. Penuh kaki-kaki sotong.. nak baling jig pun susah. Dalam dok susah-susah.. hehe, dapat gak sotong mega. Aku upload gambar kat bawah tu bertujuan untuk menjelouskan korang sume..kih

 Mata yang cantik dan menawan

 Tangkapan trip pertama : 8 ekor

 Sebahagian tangkapan trip pertama

Tangkapan trip ke-2: 3 ekor sotong jarum

Tangkapan trip ke-2: 3 ekor mabang 


Tangkapan trip-1 sebanyak 8 ekor, Tangkapan trip ke-2 sebanyak 6 ekor. Sume dapat 14 ekor. Dah kira ok lah tu. Disebabkan sotong yang ditangkap banyak yang bersaiz besar.. aku and the gang telah menggunakan jig bersaiz 2.5. Kalau saiz kecik, memang lepas le jawabnya.

Ada satu peristiwa pelik dan ajaib aku nak share dengan korang. Masa mencandat baru-baru ni, pancing aku ditarik sotong, memang kuat giler... dalam hati sah besar punye. Bila sotong dah penat... aku tarik sampai tebing dan dalam keadaan malam yang samar-samar.. aku terus gaik badan sotong. Semasa sotong diangkat naik, candat masih di dalam air. Apabila candat diangkat pula... jeng-jeng... ada sekor lagi sotong besar terlekat pada mata candat. Maknenya.. aku dapat dua ekor sekaligus. Takleh nak amik gambar sebab dua-dua tangan pegang sotong... ni citer betul dan benar. Pertama kali terjadi sejak sekian lama aku mencandat sotong di pesisir pantai. Peristiwa ini juga telah menguris hati dan menjelouskan pihak musuh.

Ketika entri ini ditulis.. sotong sume dah habis. Makan, bagi kengkawan. Sekarang tengah berkira-kira nak wat trip ketiga lak. Member aku, Si Suhaimi ajak gi pulau ular. Sibuk sikit.. kalau trip jauh ni. Hiss.. kalau panjang umur aku mesti sampai ke sana.

Jumpe lagi..
Read more >>

Blogger Pancing