PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

31 August 2013

Sejarah EGI


Selamat datang kepada semua pengunjung sotonglaut.blogspot.com/. Pada kali ini, aku nak story sikit  dan share dengan korang berkaitan dengan sejarah penciptaan EGI. Pada umumnya EGI merujuk kepada umpan tiruan yang dicipta dan digunakan oleh nelayan tradisional Jepun. Umpan ini dicipta dengan meniru gaya ikan dan udang bagi memikat sotong. Pada tafsiran yang lebih luas, EGI juga merujuk kepada gaya permainan sotong yang meliputi teknik-teknik tertentu dan dimainkan di perairan negara Jepun.

Dari rujukan yang aku perolehi, dikatakan bahawa jig sotong pertama telah mula dicipta sekitar 300 hingga 400 tahun yang lalu. Sekali imbas penciptaan jig pertama ini masih kekal utuh dari segi rupa bentuknya. Ia menjadi asas utama kepada penciptaan jig-jig sotong pada zaman moden.

 
Mengikut sejarahnya.. kalau korang nak tahu le.., jig sotong terawal telah dicipta oleh seorang pemuda yang telah melihat kawanan sotong di sebuah pelabuhan di Jepun. Beliau berfikir cara yang lebih baik untuk menangkap sotong-sotong berkenaan. Dari pemerhatiannya, beliau dapati sotong kerap menjadi mangsa ikan kerana pergerakannya yang perlahan dan kerap berhenti-henti ketika berenang. Selepas melakukan berapa rekaan jig dan membuat beberapa percubaan.. maka terciptalah umpan tiruan ini yang dinamakan EGI.

EGI awal dicipta menggunakan kayu maple hanyut dan duit syiling digunakan sebagai pemberat. Pada ketika itu kain atau balutan jig masih belum digunakan. Seiring dengan perubahan masa, ukiran tangan dan haba digunakan bagi melakar tulisan dan warna berbeza pada badan jig. Bulu kuda digunakan untuk meniru kaki udang manakala bulu burung digunakan untuk meniru sirip ikan dan bertujuan melambatkan jig tenggelam. Seterusnya siri dawai halus dan mata kail telah diletak di belakang EGI dan evolusi ini telah memangkin kepada penciptaan jig (EGI) moden pada masa kini.


Pada masa dahulu, jig-jig kayu tradisional ini telah digunakan secara meluas oleh nelayan-nelayan tempatan Jepun di Satsuma, Wilayah Kagoshima. Setiap jig yang digunakan pada ketika ini mengambarkan kekayaan hasil seni penduduk Jepun pada ketika itu. Rata-rata jig yang dihasilkan bersaiz 16 cm panjang atau lebih kurang 6.29 inci. 


Sekarang, jig-jig moden telah dihasilkan menggunakan badan-badan polikarbonat. Pelbagai warna foil dan kain balutan yang lengkap dicipta dengan pemberat plumbum atau timah bagi menambahkan keseimbangan dan kesempurnaan pada jig moden. Hingga kini, rekabentuk asas dan fungsinya masih tidak berubah. Penggunaan EGI sotong yang berasal dari negara asalnya Jepun bagi tujuan menangkap sotong juga dikenali dengan panggilan egingu

Potensi jig-jig dari negara matahari terbit ini dalam menjerat sotong memang tidak boleh dinafikan. Sehingga kini, jig-jig Jepun ini telahpun memasuki pasaran global. Jig Jepun ini  mudah dibeli di negara kita dan di negara-negara seperti Australia dan Eropah. Apa yang menjadi kebimbangan pada ketika ini, ialah kehadiran jig-jig tiruan buatan China yang banyak ditemui di pasaran. Moga-moga EGI Jepun ini akan terus kekal mewarnai dunia pancingan sotong di negara kita. Sekian... jumpa lagi.
Abe Din.
Read more >>

29 August 2013

Aksi "Candat Buntal"

Selamat datang kepada semua pengunjung dan pelawat. Terima kasih kepada semua yang sudi menjadi follower dan pe"ngomen" di blog buruk aku nih... sesungguhnya sokongan korang sangat mengharukan hati seorang penulis seperti aku ni.


Candat buntal aku : Harga murah & tak hensem

Seperti yang aku janjikan sebelum ini, aku akan mengupas dengan lebih lanjut tentang potensi candat buntal. Candat buntal ni sebenarnya tak hensem... tapi bila tengok harga die... debor jugak. Sebenarnya candat buntal ni sesuai dimainkan di kawasan cetek. Ketika air surut, selalunya kita akan dapat melihat timbulnya struktur-struktur batuan yang boleh menyebabkan candat kita tersangkut. Candat tersangkut pada batu merupakan satu mimpi ngeri yang biasa di kalangan pencandat. Jika korang dah tahu kawasan berkenaan banyak batu... berani tak korang campak candat kat situ. Apa... berani? cakap je besar. Candat murah dua singgit boleh le nak eksyen...

Buntal Yamashita: Harga boleh tahan gak

Ketika air pasang... lokasi berbatu yang korang lihat semasa air surut, menjadi padang pemburuan bagi sotong-sotong bersaiz besar. Tapi takde saper yang berani nak campak candat kat situ... takut sangkut... Pada masa inilah candat buntal diperlukan. Candat buntal berupaya beraksi pada kedalaman air lebih kurang sejengkal dari struktur tanpa mengakibatkan candat tersangkut. Ini kerana kebanyakkan candat buntal adalah dari jenis floating jig.

Ujian lapangan yang dijalankan di kawasan cetek menggunakan candat buntal telah menjerat beberapa bapak sotong dengan jayanya terutama ketika waktu malam. Korang boleh memilih candat buntal jenis biasa atau yang berluminous. Aku nasihatkan korang menggunakan candat buntal yang mempunyai mata yang kuat kerana sotong yang bermain di kawasan berstruktur cetek ini mempunyai saiz yang cukup mendebarkan.

 
Keadaan air pasang dan surut

Untuk menambahkan kejayaan korang bermain buntal, aku cadangkan korang untuk melawat lokasi ketika air surut. Tujuannya adalah untuk melihat persekitaran batuan yang ada di kawasan tersebut. Pastikan tiada struktur yang paling menonjol di antara struktur-struktur yang lain. Jika ada, korang boleh merancang balingan ketika korang mencandat pada waktu malam dengan cara mengelak balingan pada struktur berkenaan.

Candat buntal paling afektif pada waktu malam kerana sotong besar akan mencari makanan paling hampir dengan daratan. Pada masa ini, jangan korang gatal-gatal nak main lampu sebab ia akan menakutkan sotong. Dok senyap-senyap, baling candat selari dengan pantai. Maksudnya candat buntal korang akan ditarik melalui kawasan batuan dan struktur. Jika korang rasa candat seolah-oleh tersangkut... jangan tarik.... Tunggu seketika..... Jika tali korang  ditarik, buat henjutan dan layan sotong berkenaan dengan pengalaman yang ada pada korang.

Satu lagi istimewanya candat buntal ni... jika aia tersangkut, mudah untuk diambil kerana ia berdekatan dengan kawasan daratan. Masuk dalam air... paling dalam, paras lutut je. Risiko candat hilang adalah cukup rendah.

Cikgu Man dengan bapak sotong
Candat buntal Hijau.. (nampak biru bila kena flash)
Candat buntal tiruan. Bagaimana nak buat? ...TUNGGU.

Candat buntal juga boleh dimainkan bersama candat mayat (rujuk post sebelum ini) bagi menjerat sotong torak di tengah laut. Korang boleh menjadikan candat buntal, kombinasi yang berkesan menjerat torak. Cara ikatan candat buntal bagi menjerat torak akan dibincangkan pada post-post berikutnya.

Aku harap korang sume dapat sesuatu dalam post aku kali ini... penat dah menaip ni.. nak gi berehat lak. Hingga kita berjumpa lagi. Bye.. salam mesra dari aku..
Abe Din.
Read more >>

28 August 2013

EGI Tradisional Jepun

Selamat berkunjung kepada sume yang sudi datang blog buruk aku ni. Moga-moga korang sume sihat-sihat belaka. Camne dengan aktiviti mencandat? Aku doakan korang sume memperolehi rezeki yang halal dan lumayan.

Pada post kali ni.. aku nak publish gambo-gambo jig kayu atau EGI yang digunakan oleh nelayan tempatan di Jepun. Kalau korang nak tahu, Jig kat bawah ni adalah jig-jig yang menjadi perintas kepada penciptaan jig-jig moden. Aku dapat gambo-gambo di sume kat ebay.com. Diorang nak lelong jig ni. Panjang jig lebih korang 16 cm atau 6.29 inci.

Kali ni, aku tak mahu banyak sangat berceloteh. Hari-hari menaip penat juga. Bior le gambar-gambar kat bawah ni je yang bantu aku untuk sampaikan mesej kat korang. Jangan lupa baca next post aku.. yang akan mengupas tentang asal-usul jig ni. Ok, jumpa lagi. Abe Din.





Read more >>

26 August 2013

Ikatan Candat Torak

Selamat datang kepada semua pengunjung sotonglaut. Pada post kali ini aku nak tunjuk cara-cara mengikat perambut bagi aktiviti mencandat sotong torak. Sotong torak biasanya dicandat di laut lepas. Sotong torak boleh dicandat menggunakan pancing atau "serek" yang begitu popular bagi nelayan-nelayan di pantai Timur.

Bagi mencandat sotong torak, korang boleh menggunakan umpan tunggal atau umpan pelbagai. Perbincangan kali ini akan menjurus kepada ikatan perambut jenis "multi bait" atau umpan campuran. Cara ikatannya hampir sama dengan ikatan pancing apollo. Pengguaan multi bait lebih kerap mendapat tarikan sotong torak berbanding penggunaan umpan tunggal.


Sebelum ikatan dibuat, sediakan satu tali utama yang selalunya lebih kasar dan satu lagi tali yang lebih kecil diameternya berbanding tali utama. Letak dalam keadaan selari dan buat gelung ikatan menggunakan surgeon's knot seperti yang aku tunjukkan di dalam rajah kat atas tu. Korang boleh membuat beberapa gelungan yang korang suka... tetapi jangan terlalu banyak. Aku rasa 3 hingga 5 gelungan sudah memadai.

Kemudian korang potong hujung tali kecil berdekatan dengan simpul seperti yang ditunjukkan oleh anak panah. Selepas tali di potong, tegakkan tali ke atas dan perhatikan keadaan tali yang di potong tadi. Jika kedudukannya mengembang seperti potongan A.... tahniah korang berjaya. Jika potongan seperti B.... salah le tu.. buat semula sampai jadi.

 Torak mempunyai tenaga yang kuat diperingkat awal.

Selepas tali berjaya dipotong dan kedudukan tali sekunder seperti yang dikehendaki. Ikat candat dalam jarak lebih kurang sejengkal dari tali utama. Pastikan candat di atas tidak bersentuhan dengan candat di bahagian bawah. Candat "twist" mesti diletak di bahagian bawah sekali kerana ia akan berfungsi sebagai pemberat.


Gambar di atas menunjukkan kepelbagaian candat yang di pasang pada set perambut sotong torak. Kadang-kadang sotong torak sedikit mengada-ngada dalam memilih umpan. Penggunaan multi bait dapat membuka selera sotong torak untuk menyambar candat.

Bagi korang yang baru nak cuba-cuba mencandat sotong torak... aku nak bagitau, si sotong torak ni memang kuat melawan pada peringkat awal dan mula lemah kemudiannya. Ketika tarikannya semakin lemah, tarik tali perlahan-lahan ke atas bot. Jangan tarik macam tarik ikan. Apabila sotong sampai ke permukaan selalunya ia akan membuat satu pancutan air atau dakwat... hehe, berhati-hati sebelum terkena. Cara nak elak pancutan sotong torak ni... aku dah terangkan pada post aku yang dulu-dulu tu.. pandai-pandai le korang cari dalam blog ni.

Selalunya pancutan air yang tinggi melambangkan panjang sotong berkenaan. Tapi tak semestinya betul. Memancing torak menggunakan serek lebih menyeronokkan kerana kekuatan tarikannya akan diserap oleh tenaga manusia yang original tanpa bantuan mesin pancing. Bagi mereka yang bercadang untuk ke laut mencari torak aku ucapkan selamat mencandat dan jaga keselamatan ketika berada di laut. Hingga berjumpa lagi. Sekian..
Abe Din
Read more >>

24 August 2013

Kenali Buntal

Selamat datang kepada semua pengunjung. Pada post kali ini, aku nak berkongsi dengan korang tentang satu jenis candat yang biasa dijumpai di pasaran. Di kalangan pencandat-pencandat sotong di kawasan aku, ia lebih dikenali dengan panggilan "candat buntal"

Candat buntal mempunyai ciri-ciri ringan dan tiada pemberat. Bentuknya pula agak gemuk dan gempal. Candat ini boleh dijumpai dengan harga yang pelbagai daripada murah hingga mahal. Untuk post kali ini, aku hanya akan menunjukkan beberapa jenis candat buntal untuk tatapan korang. Bentuknya memang tak hensem sikit tetapi power die tak ramai yang tahu.

Ok lah... korang berkenalan le dulu dengan candat ni. Jangan gaduh-gaduh. Pada post berikutnya aku akan mengupas dengan lebih mendalam tentang potensi candat ini di lokasi mengilat sotong. Hingga berjumpa lagi. Bye... Abe Din.

Variasi "Candat Buntal"

Memang tak hensem... tapi ganas giler
Tunggu post aku yang berikutnya.

Read more >>

22 August 2013

Trip Lepas Raya 6

Selamat datang untuk semua.. yang masih berpuasa sunat di bulan syawal... selamat berpuasa diucapkan. Harap korang berjaya menamatkan puasa sunat pada tahun ni. Aku macam biasa le... macam tahun-tahun lepas... raya ke-2 terus start puasa dan selesai pada raya ke-7.

Selepas beraya pada 7 syawal... beberapa mini trip telah di atur ke port-port berhampiran. Trip-trip pendek yang disertai lebih kepada aktiviti pemanas badan untuk menduga kehadiran sotong di lokasi. Masa wat trip...sempat juga berbual-bual dengan beberapa pencandat yang ditemui di lokasi... sambil memancing, sambil berkongsi cerita tentang aktiviti mencandat sotong mabang.

Tangkapan pertama bulan syawal

Mengikut cerita beberapa orang pencandat yang ditemui,... rata-rata diorang menaikkan tangkapan yang lumayan sepanjang bulan puasa baru-baru ni. Ada yang memperolehi tangkapan 4 hingga 7 kilogram semalaman mencandat. Boleh kata bulan puasa baru-baru ni adalah bulan rezeki bagi diorang.

A-Antara tangkapan yang diperolehi
B-Salah seekor sotong yang dicandat
C-Bandingan mabang & sotong jarum @ cumi-cumi
D-Tangkapan mabang terbesar

Aku dan sahabat sotonglaut masuk lokasi lebih kurang pukul 9.30 malam. Sampai lokasi seekor sotong mabang saiz lengan berjaya dinaikkan... selepas itu... sotong tidak makan sehingga pukul 12 malam. Pencandat yang berada di lokasi telah mula mengalah dan pulang ke rumah masing-masing. Aku dan rakan masih di lokasi dan masih tidak berputus asa. Sekitar pukul 12 malam air mula pasang kecil dan sotong mula galak memegang umpan. Bulan pada malam itu juga sangat terang.
 
 Berat tangkapan lebih kurang 3 kilogram

Sotong yang berjaya dinaikkan.. rata-rata bersaiz besar dan kami berjaya juga membawa pulang lebih kurang 3 kilogram sotong. Melihat pada keadaan dan tabiat sotong pada masa itu... aku jangkakan sotong akan mengganas lagi ketika subuh. Apakan daya... esok nak kerja. Kami tamatkan trip lebih kurang pukul 1 dan tiba di rumah pada pukul 2 pagi.

Aku juga nak umumkan bahawa trip ke pulau pada minggu ini terpaksa dibatalkan kerana aku mempunyai urusan yang tidak dapat dielakkan. Trip akan ditukar pada waktu yang sama minggu depan. Penyertaan trip masih dibuka dan sila sahkan penyertaan secepat mungkin untuk tempahan bot dan makanan. Harap maklum.

Sekian untuk kali ini. Jumpa lagi.
Abe Din
Read more >>

21 August 2013

Teknik Pilih Jig 2

Selamat datang kepada semua pengunjung. Post kali ini adalah sambungan post sebelumnya iaitu Teknik Pilih Jig 1. Aku berjumpa dengan satu lagi panduan untuk memilih jig bagi cara pancingan yang berbeza. Carta ini agak ringkas dan simple.. setakat ini aku belum lagi mengujinya di lapangan. Dari pemahaman dan aku cuba kaitkan dengan pengalaman aku.. ada beberapa fakta yang betul dan boleh dikongsi bersama.


Aku harap korang kaji rajah ini dan cuba aplikasi di lapangan korang. Carta kat bawah tu menunjukkan pemilihan dua kategori pancingan iaitu di atas bot atau di tepi pantai. Pada pancingan atas bot, pemilihan dihadkan pada pancingan waktu siang sahaja dengan keadaan kekeruhan air yang berbeza.


Bagi pancingan dari pantai, maklumat dibahagikan kepada dua bahagian iaitu waktu siang dan malam. Pancingan siang dihadkan kepada waktu petang dan gelap manakala waktu malam dikategorikan mengikut keadaan dan kehadiran bulan.

Carta di atas agak simple dan mudah untuk dirujuk. Maklumat yang ditunjukkan pula tidak mengambarkan keadaan persekitaran yang pelbagai tetapi digambarkan secara umum sahaja. Walaupun begitu, ia masih boleh dijadikan rujukan kita semua. Semoga apa yang aku kongsikan pada kali ini akan dimanfaatkan oleh korang, khasnya kepada pencandat-pancandat sotong di Malaysia. Hingga kita berjumpa lagi. Salam hormat dari aku yang jauh di alam maya ini.
Abe Din.
Read more >>

18 August 2013

Teknik Pilih Jig 1

Selamat datang kepada semua pengunjung. Terima kasih kepada semua follower dan pe"ngomen". Sokongan anda semua memberi tenaga untuk aku terus menulis dan menulis lagi. Semoga korang akan terus bagi sokongan moral kepada aku sampai bile-bile.

Kali ni, aku nak membincangkan tentang kaedah-kaedah memilih jig. Pemilihan jig yang sesuai.. sangat penting untuk menambahkan kejayaan mendapatkan tangkapan. Semua paparan yang aku nak share kat sini diperolehi dari laman youtube. Selepas aku baca dan kaji beberapa kali, ada juga kenenarannya dan aku berhajat untuk berkongsi dengan korang sume.

Seperti yang aku selalu beritahu di dalam post-post aku sebelum ini, pemilihan jig yang hendak digunakan sangat bergantung kepada keadaan persekitaran semulajadi. Aku telah bincangkan dengan panjang lebar berkaitan isu ini. Apabila aku jumpa bahan yang dipaparkan dalam bentuk grafik ni.... ia nampak mudah untuk difahami dan jika aku share dengan korang tentu korang mudah faham.




Rajah di atas menunjukkan warna-warna jig yang disyorkan ketika memancing pada keadaan cuaca yang berbeza. Korang boleh menjadikan rajah di atas sebagai rujukan korang. Warna yang disyorkan bergantung kepada keadaan cuaca cerah, mendung, senja, hujan, bulan cerah, bulan sabit dan malam gelap. Tahap keamatan cahaya pula di tunjukkan daripada skala cerah ke cahaya gelap.


Gambar di atas pula menunjukkan cara untuk memilih candat berpandukan kepada keadaan kejernihan air dan aktiviti sotong. Candat yang digunakan sebagai rujukan ialah candat Yamashita. Skala di atas menunjukkan perubahan aktiviti sotong dan tahap kejernihan air manakala skala di bawah sekali menunjukkan pemilihan warna candat yang disyorkan.

Sebenarnya apa yang dipaparkan di atas tu tidaklah seratus peratus tepat bagi persekitaran di Malaysia kerana aku dah uji beberapa jig dan kaedah berkenaan di lapangan. Tapi sekurang-kurangnya bukan semua tidak tepat. Korang study rajah kat atas tu betul-betul dan cuba uji di lapangan korang. Hingga berjumpa lagi.
Abe Din.
Read more >>

15 August 2013

Aksi Sinker

Selamat berkunjung kepada korang semua. Pada post sebelum ini, aku dah kenalkan kepada korang semua beberapa jenis sinker yang terdapat di pasaran. Korang juga boleh menjimatkan wang dengan membuat sinker sendiri. Apa perlunya sinker yang cantik jika ia boleh berfungsi dengan baik.

Pada post kali ini aku akan berkongsi sedikit tentang teknik dan fungsi sinker. Secara umumnya sinker berfungi untuk mempercepatkan jig tenggelam ke dasar. Jig-jig ringan yang dimainkan di kawasan yang dalam agak lambat untuk sampai ke sasaran. Di kawasan dalam, jig-jig berat lebih afektif. Jika korang tiada jig berat... sinker boleh digunakan sebagai aksesori tambahan pada jig korang.

Sinker kerap kali dimainkan di kawasan laut dalam seperti kawasan unjam. Sotong di laut dalam selalunya mendiami kawasan dasar yang berstruktur. Jika jig ringan digunakan, jig akan mudah hanyut dan sukar untuk sampai ke kawasan sasaran. Berat sinker boleh diubah mengikut kelajuan arus. Oleh sebab itu, sinker yang digunakan perlu fleksibel dan mudah untuk dibuka atau di pasang semula.

Di kawasan daratan pula, sinker berfungsi untuk menambahkan kelajuan balingan. Jig yang lebih berat mampu untuk dibaling jauh ke tengah laut. Jig-jig bersaiz tertentu mempunyai jarak balingan yang terhad. Apalagi jika korang menggunakan tali berdiameter lebih besar. Untuk mengatasi masalah ini, sinker perlu di pasang pada jig yang hendak digunakan.



Penggunaan sinker dari atas bot lebih efektif berbanding balingan dari pantai. Balingan dari pantai akan meningkatkan risiko jig tersangkut. Jika lapangan balingan anda berpasir... penggunaan sinker tidak memberi masalah yang besar.

Pemilihan sinker bagi pancingan atas bot perlu disesuaikan mengikut kelajuan arus laut. Gunakan berat yang sesuai dan berpadanan dengan saiz jig korang. Teknik penggunaan sinker adalah seperti berikut (sesuai di kawasan unjam)
  1. Lepaskan jig terus hingga ke dasar. Kemudian lakukan henjutan beberapa kali, gulung tali dan lepaskan semula jig ke dasar dan ulang kaedah ini.
  2. Lepaskan jig ke dasar dengan melakukan beberapa hentian di tengah jalan dan henjut beberapa kali, gulung tali dan lepaskan lagi tali dengan membuat beberapa lagi hentian dengan kaedah yang sama.
  3. Lepaskan jig terus hingga ke dasar, henjut sekali atau dua kali dan gulung tali satu pusingan. Teruskan sehingga jig sampai ke atas.


Untuk pengetahuan korang, jig yang diletakkan sinker akan tengelam lebih laju dan cepat. Oleh sebab itu renangannya tidak begitu realistik. Keberkesanan penggunaan sinker ini banyak bergantung kepada keupayaan korang untuk menarik dan menggayakan jig agar ia beraksi dengan lebih baik di dalam air. Untuk maklumat korang, sotong tidak mampu mengejar jig yang ditarik dengan terlalu laju. Oleh itu elakkan daripada menghenjut jig sotong seperti melakukan jigging ikan. Sotong mengejar mangsa dan kerap berhenti. Jig yang digayakan juga perlu mengikut rentak renangan sotong iaitu tarik dan berhenti. 

Aku harap korang mendapat sesuatu yang berguna di sini. Hingga berjumpa lagi di pentas maya ini. Bye.
Abe Din.
Read more >>

14 August 2013

Release Tension

Selamat datang untuk semua pelawat dan rakan-rakan blog sotonglaut. Macamne dengan raya korang sume... banyak dapat duit raya? Nak tengok aku buat show tak? Pada post kali ini... aku nak berkongsi dan berhibur bersama korang semua sambil-sambil korang dok berjalan raya ke rumah teman-teman. Dedulu aku buat satu show bersama seorang rakan aku yang korang memang biasa jumpa kat TV.. famous giler dia nih. Haa.. kasi gempak sikit. Sambil-sambil korang dok melantak kuih raye tu... sambil-sambil le korang layan video yang ada gambar aku kat dalam dia ni.. Aku cuma main drum jer.. kihkih. sesajer tumpang populariti kawan aku. 

Sebelum korang layan show aku ni... korang kena pause muzik latar, DALAADE 4 ADELINE dalam blog aku ni dulu. Korang cari je kat belah kanan korang... bawah sikit..., di atas segmen CARIAN TAJUK. Pastu baru korang boleh layan show aku ni dengan aman. Aku harap korang suka... aku pun nak jadi artis gak. Nak nyanyi tak pandai... aku tau memancing dengan main drum je... Ok... layannnz.



Amacam best tak aku main drum. Korang jangan marah... hari ni, hari raye lagi. Tak baik marah-marah. Sebetulnya... aku jumpa show tu dalam youtube. Sebelum tu... sorang mamber rapat aku .. hantar WhastApp lagu versi original. Tajuk die... "Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang-Tegar".

Aku tak kenal sangat dengan penyanyi cilik ni... tapi lagu dia sedap. Ada sentimental value le katakan. Aku pun terus layan lagu ni... sambil buat rujukan lanjut di youtube... jumpa pulak versi spongebob ni.... Menarik juga.. Apalagi... aku terus buat entri untuk share dengan korang. Harap-harap korang terhibur.. jangan marah. Aku pun tension gak... nak pi mancing takleh... puasa sunat dok habis lagi. Harap korang bahagia... senyum le sikit. Selamat hari raya semua. Maaf Zahir Batin. Layannnz lagi. Bye..
Abe Din...
Read more >>

13 August 2013

Kulit Jig

Selamat datang kepada semua. Terima kasih di atas kunjungan anda. Pada kali ini aku nak share berkaitan dengan penampilan warna pada jig. Contoh jig yang digunakan adalah jig yamashita. Kita kerapkali tersalah tafsir tentang warna pada jig. Kita memilih jig dari segi kecantikan warna dan bentuknya... tetapi sotong tidak melihat seperti apa yang kita lihat. Penampilan warna sebenar jig seperti yang dilihat oleh sotong telah aku bincangkan pada post aku sebelum ini. Korang sume boleh rujuk post berkenaan. Ada baiknya juga kita tahu serba sedikit bagaimana penampilan warna jig dihasilkan.


Rajah di atas pula menunjukkan bagaimana jig atau EGI dibina. Jig di atas dibina berdasarkan kepada tiga lapisan atas. Lapisan pertama adalah lapisan lut sinar. Lapisan kedua pula menggunakan plastik berwarna sebagai pembalut dalaman manakala lapisan ketiga adalah kain pembalut luar. Kebiasaanya, manusia melihat kepada kecantikan pembalut luar sahaja manakala sotong melihat kombinasi ketiga-tiga warna yang terdapat pada sesuatu EGI. Itulah yang menyebabkan perbezaan antara pandangan sotong dan manusia.

Dengan pemahaman kita kepada faktor ini... kita akan lebih sedar tentang keberkesanan sesuatu jig tidak sangat diperngaruhi oleh kecantikannya semata-mata. Semoga korang mendapat sesuatu dari perbincangan ini. Hingga berjumpa lagi.
Abe Din.
 

Read more >>

11 August 2013

Kenali Sinker

Selamat datang kepada semua peminat blog sotonglaut. Pada post kali ini. aku nak berkongsi dengan korang berkaitan dengan sinker. Mungkin sinker begitu asing bagi sesetengah pencandat. Sinker pada umumnya adalah satu struktur tambahan yang diletak atau dipasang pada jig bagi menjalankan fungsi-fungsi tertentu. Sinker selalu digunakan bagi mempercepatkan masa jig tenggelam.

Di bahagaian bawah aku sertakan beberapa contoh sinker yang ditemui di dalam carian google. Sesetengah sinker masih tiada di pasaran tempatan.

Sinker yang digantung pada candat tanpa pemberat

Sinker bersifat luminous


Sinker yang dipasang pada hadapan jig
(plastik merah)


DD Sinker. jenis sarung

Anda tidak perlu risau jika sinker sukar untuk diperolehi di pasaran. Anda boleh membuat sinker anda sendiri dengan menggunakan batu ladung kecil. Sinker buatan berkenaan boleh digantung di kepala candat berdekatan tali utama. Perlu diingat agar sinker anda tidak digantung dengan tali panjang. Gantung sinker serapat mungkin dengan dagu jig anda. Jika sinker anda terlalu panjang dibimbangi ia akan membelit tali utama ketika jig diturunkan ke dasar. Selamat mencuba dan jumpa lagi.
Abe Din
Read more >>

Natural Jig

Salam Aidil Fitri untuk semua. Korang masih beraya lagi? Selamat beraye lah untuk korang sume. Semoga korang sume terus bahagia. Sambil-sambil beraya tu... korang baca-baca le.. post baru aku ni. Kali ini aku nak bercerita tentang dua ekor jig yang aku beli baru-baru ni.

Kedua-dua ekor jig ini begitu istimewa kerana harga dia mahal. Kalau hilang sehari tak lalu makan. Aku beli jig-jig kerana ciri-ciri natural atau semulajadi yang terserlah pada jig ni.



Jig kat atas tu murah sikit. Tapi warna hijau berkilat dengan perut putih hampir menyamai seekor spesies ikan hijau yang kerap di jumpai di celah-cerah karang. Aku rase... kalau aku baling kat sotong kejap je die kena tipu. Mungkin dia ingat ikan hijau tu. Apa ntah nama ikan tu.... aku pun tak ingat. Jig berwarna hijau sangat sesuai dimainkan ketika air jernih. 



Jig kedua kat atas tu.. adalah dari jenis rainbow. Jig ni mahal sikit. Tengok rupa pun gerun. Sotong suke ke? Dari pengalaman aku, jig jenis rainbow ni adalah multi killer. Maksudnya ia mampu menjerat pelbagai jenis sotong termasuk mabang, katak, jarum, dan torak. Ciri yang ada padanya ialah mampu menyimpan cahaya malar di dalam badan menjadikan ia sesuai dimainkan ketika malam.

Sebenarnya aku dah tak sabor nak test umpan-umpan baru aku ni. Cuma sekarang ni mamber-mamber aku lum balik dari cuti raya lagi. Nanti diorang balik... sah minggu pertama kami akan terpacak di tepi pantai sebuah pulau. Masa tu baru aku boleh tahu potensi sebenar umpan baru aku ni. Korang bile pula nak keluar trip?

Jumpa lagi
Abe Din.
Read more >>

10 August 2013

Candat raya

Salam lebaran dan selamat menyambut Aidil Fitri kepada semua pengunjung beragama Islam. Mungkin masih belum terlewat untuk aku ucapkan buat korang. Moga-moga Aidil Fitri tahun ini akan membawa bersama hikmah ramadhan dalam hidup korang. Kepada semua diharapkan erat-eratkan lagi tali silaturahim sesama rakan-rakan dengan meneruskan aktiviti kunjung mengunjung dan ziarah menziarahi.

Sambil-sambil korang dok beraya tu... aku nak berkongsi sikit dengan korang terutama pencandat-pencandat tegar tentang candat-candat yang sedang hot di pasaran le ni. Pada ramadhan lepas... aku sempat beli dua tiga ekor candat baru... cadang nak test power die lepas raye ni. Harga memang boleh tahan gak mahal.
 
Candat yang dijangka akan jadi "killer" sotong

Sebenarnya aku beli 4 ekor candat. Yamashita 1.8, hijau (RM25), Asuka 2.0, rainbow (RM11), Naory 1.8, rainbow (RM35) dan sekor Yamashita buntal, merah (RM21). Sebenarnya aku bukan nak beli sangat... cuma masa aku tengah guide seorang mamber baru yang mula nak berjinak-jinak dengan instrument candat, aku pulak yang digoda oleh tauke cina kat kedai tu. Haa... tu sebab aku jadi terbeli.

Tapi.. takpe. Aku tak menyesal. Sekurang-kurangnya aku leh guna lepas raya ni. Sume candat yang aku beli, dipilih berdasarkan fungsi dan kegunaannya pada environment yang berbeza. Ramai orang membeli candat mengikut fahaman dan kepercayaan masing-masing. Seolah-olah tiada satu panduan khusus yang perlu diikuti semasa memilih candat di kedai.

Ada orang yang membeli candat disebabkan kecantikan candat berkenaan dari pandangan mata diorang je. Ada yang memilih mengikut bentuk mata candat. Saiz candat. Ada juga yang memilih berdasarkan harga. Aku hanya senaraikan beberapa faktor sahaja. Disebabkan faktor pemilihan yang tidak konsisten ini, banyak candat gagal berfungsi dengan baik. Sesetengahnya hanya mampu tersadai di dalam kotak pancing sahaja.... kerana aksi yang tidak memuaskan tuannya.

Dalam banyak-banyak sebab yang aku bagi kat atas tu... ramai yang memilih berdasarkan faktor harga. Nak yang murah.. Ramai yang masih bersama mitos.. "candat mana pun tak pe, kalau sotong jumpa, dia bedal jugak". Diorang menggunakan kelemahan sotong dari segi "bekeng"nya untuk membuat sandaran maya ini.

Cer perhati harga... Emm. Mahal gak

Tapi, aku tak salahkan diorang juga. Ada yang tidak begitu mampu membeli candat yang mahal. Bagi pencandat baru pula.. diorang mudah kehilangan candat kerana tersangkut. Bagi golongan ini, guna candat murah lebih sesuai. Aku dah tulis beberapa artikel berkaitan ubahsuai candat lama dan candat murah ni. Memang terbukti keberkesanannya. Moga-moga ia akan menjadi rujukan buat korang.

Label belakang kotak candat

Bagi pencandat profesional, faktor pemilihan candat sangat dititik beratkan. Mereka selalunya membeli mengikut fungsi candat berdasarkan lokasi yang akan mereka lawati. Bukan semua candat sesuai pada semua lokasi. Jika lokasi berair cetek... hanya candat-candat tertentu sahaja yang berkesan dan tidak merugikan pencandat (tunggu post akan datang), Kalau di kawasan yang dalam, candat yang digunakan perlu berbeza... begitu juga di kawasan sederhana dalam. Kelajuan arus, keamatan cahaya, kejernihan air, kelajuan angin yang mampu mempengaruhi balingan juga perlu diambil kira. Pendek kata tak rugi kalau kita ambil tahu sikit-sikit... ia akan menguntungkan kita. Jangan main campak je bila nampak air.

Satu lagi korang perlu baca maklumat yang tercatat pada belakang kotak candat yang korang nak beli. Ada juga info ditulis dalam bahasa jepun atau cina. Mesti korang tak tau baca kan... hehe aku pun tak tau. Tapi korang agak-agak le apa yang diaorang nak kabo kat korang. Gambo ade kan.. atau korang tanya je kat tuan kedai. Tapi jangan risau, le ni dah banyak kotak candat yang menggunakan bahasa inggeris untuk memberi maklumat kepada pembeli. Bahasa melayu? ... aku belum jumpa lagi.

Korang belajar le sikit-sikit ilmu mencandat ni. Tak rugi pun. Kalau korang tahu banyak, kongsi le dengan aku sikit. Aku ni pun dok belajar lagi... tak abis-abis belajar. Emm....Korang dok beraya lagi ke ? Aku pun nak gi raya jugak ni. Lain kali jumpa lagi ye. Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.
Abe Din.
Read more >>

06 August 2013

Sotong Goreng

Selamat datang kepada semua pengunjung blog sotonglaut. Apa khabar semua. Selamat menjalani ibadah puasa. Sekali lagi datang menjenguk ke dapur Abe Din di sotonglaut. Macam biase... kalau datang dapur tu adalah resipi yang nak dikongsi dengan korang sume.

Kebetulan pula di bulan yang mulia ini, aku nak share satu resipi yang aku tembak jer boh nama dia "Sotong Goreng Spesiel". Haa.. tu le nama die. Kat mane spesiel die aku pun tak tau. Apa yang aku tau resepi ni sedap dan boleh membuat orang yang makan jadi kenyang. tu le keistimewaannya.

Untuk promosi... hehe, aku letak gambar hasil kreativiti aku mula-mula sekali. Jangan telan air liur banyak sangat... bulan puasa ni. Nanti lepas belajar resipi... korang gi buat. Untuk memasak resipi ni, fisrt sekali korang kena ada perkakas untuk memasak. Kalau takde gi beli.. Pastu korang gi pasar cari sotong segar. Aku cadangkan sotong mabang, ketupat atau torak. Paling sedap aku rasa sotong torak. Untuk resipi kali ini aku guna sotong mabang... sebab spesies ni ada banyak dalam peti ais rumah aku.

 Dipersembahkan karya terkini, Sotong Goreng Spesiel

Haa .. kat bawah tu adalah gambar sotong yang aku rakam masa aku gi bazar ramadhan kat area rumah aku baru-baru ni. Sambil cari kuih untuk juadah berbuka puasa sempat lagi aku snap gambar spesies ni. Rasa macam nak beli... tapi sotong dalam peti ais rumah aku ada berlambak. Saje je letak gambar ni... untuk mereka yang tak pernah tengok sotong... tau makan je. Leh tengok puas-puas.

 
Gambar atas: Sotong ketupat, Torak, Mabang
Cari hok segar sekali... baru best

Lepas korang pilih sotong yang sesuai, bawak balik. Jangan tinggal kat pasar pulak. Besihkan betul-betul, dilarang guna sabun. Korang boleh buang kulit, kalau korang tak suka kulit dia.  Cara dia... tarik dengan tangan dan jari korang. Kalau korang dapat sotong yang penuh telur dalam perut die... memang korang macam dapat bonus raye le... Hello bro...telur sotong memang sedap.... tau tak. Apa? tak pernah makan?. Ishh... sob..sob, tahun bile le korang mula idup kat dunia ni.

Pastu.. pastu, korang kelar sotong dengan pisau tajam. jangan bagi putus. Tulang jangan buang. Biaq kat tempat asal die. Hello bro, kalau sotong katak... kena buang tulang tu. Kapur tu, boleh kena keracunan makanan. Nanti takleh raya baru padan muka.

Sotong dipanggang terlebih dahulu
Kalau korang cancel nak buat sotong goreng.. 
korang boleh makan terus sotong panggang ni... 
Sedap gak. Dedulu, aku pernah test sekali. 

Haa... nampak kat atas tu. Sotong yang aku potong, aku panggang dulu dalam kuali khas. Saje nak bagitau aku baru beli kuali tu. Tu yang spesielnya sotong goreng nih. Korang boleh salut dengan kunyit atau serbuk lada hitam untuk menambahkan aromanya. Letak garam sikit. Kalau ada darah tinggi, jangan letak garam. Korang jangan panggang sampai kering... separuh masak je dah cukup. Lepas dah cukup masak... jangan tunggu sejuk, korang terus  golek-golek dalam telur... pastu golek pulak dalam tepung goreng. Ikut le tepung apa yang korang nak gune. Kat kedai berlambak... macam-macam ada. Nak pedas.. letak serbuk cili sikit.

  
Celup dalam telur... guling dalam tepung

Untuk golek dalam tepung korang jangan tunggu sotong sejuk. Kalau beliau sejuk... beliau akan mengecut dan daya serapan daging beliau terhadap tepung menjadi kurang. Dah siap golek dalam tepung... terus korang goreng dalam minyak panas. Korang agak-agak le bile masa yang sesuai untuk angkat. Jangan lama sangat... kalau digoreng terlalu lama, sotong akan jadi keras dan peratus kesedapannya semakin hilang.

Goreng ketika minyak cukup panas

Korang kenal tak gambar kat bawah tu... betul keladi. Hampeh, keladi apenye. Tu daun kari dengan buah tomato. Daun kari perlu digoreng bersama-sama dengan sotong. Daun kari yang garing menunjukkan masa maksimum untuk menggoreng sotong...  korang kena angkat sebelum daun kari menjadi terlalu garing.

Selepas sotong masak... angkat dan tos minyak. Guna le penapis atau tisu. Ambil buah tomato... potong ikut suka ati korang. Pastu... letak celah-celah sotong.. bukan apa, nak bagi lebih menarik. Kadang-kadang makanan kita dok sedap mana.... tapi bile dihias cantik, jadi sedap. Tambahan pula di bulan puasa ni.. semua nampak sedap.

 
Potong tomato ikut suka anda sebagai hiasan
Daun kari... bau die.. pergghh
Rasa macam dok kedai mamak je..

Itu sajelah resepi aku untuk kali ini. Mana gambar final die.. Opss ilang. Korang kena skroll kat atas tengok balik gambo hok mula-mula tadi. Haa... tu le hasil final die. Semoga korang pakat-pakat cuba. Sebelum aku blah... Selamat berpuasa untuk semua dan selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin. Ikhlas dari aku yang takleh nak balik raya kat kampung mak aku. Hati-hati semasa memandu dan jumpa lagi lepas raye nanti. Oppss. satu lagi jangan main mercun... bahaye. Bye.
Abe Din
Read more >>

Sotong Ramadhan

Selamat datang kepada semua pengunjung. Baru-baru ni selepas aku ubahsuai candat.... apa lagi, esokya aku terus pergi test power candat bola ni kat lokasi mencandat. Aku memilih kawsan Chagar Hutan, Kerteh.

Masa tu dah petang... sementara nak tunggu waktu berbuka, aku dan mamber terus ke lokasi. Dapat baling sekali dua jadilah.. nak test power je. Aku menggunakan candat yamashita hijau 2.0 yang sudah dimodified. Bahagian kulit dan mata telah diubah dan sedia untuk berjuang. Bahagian selatan, laut agak bergelora dan berangin, aku memilih bahagian utara untuk membaling candat.


Sotong pertama yang berjaya dijerat.
Pegangan kemas pada jejari sekunder

Sotong ni ... sama macam kat atas tu.
Mata dan perutnya berwarna hijau..

Penat juga baling... sekor pun tak dapat. Maklumlah pada ketika tu... air laut sedang surut. Aku meramalkan sotong telah mula bergerak ke tengah. Jika sotong jauh ke tengah laut, peluang untuk mendapatkan sotong memang tipis. Tapi kalau dah rezeki tetap rezeki jugak... tidak berapa lama selepas aku mula bersungut dalam hati... candat yang aku baling telah menerima salam pertama. Candat aku memang baik... lepas bersalam, dia terus tak lepas... dan aku berjaya membawa naik sekor sotong bersaiz sederhana.

Memang betul tekaan aku, sotong memegang candat dari jarak yang jauh. Seketika kemudian, seekor lagi cotong bersaiz lebih kecil berjaya dinaikkan. Bila hari semakin petang sekumpulan sotong bersaiz kecil mengejar candat sehingga ke tepi batu. Malangnya tiada sekor pun yang sudi bersalam dengan candat aku.

Aku meramalkan jika aktiviti dijalankan hingga matahari terbenam... banyak lagi sotong bersaiz besar akan dinaikkan. Tapi.... kami kena balik untuk berbuka puasa dan bersolat tarawikh. Berdasarkan pengalaman aku, pada hari itu sotong memang galak. Cara pegangan candat adalah kemas. Candatkukuh tertancap pada jari sekunder sotong. 


Candat yang dipilih untuk diuji di lapangan

Candat hijau sangat sesuai digunakan ketika air laut jernih dan ketika bulan mengambang. Candat 2.0 selalu dimainkan ketika air cetek. Di kawasan air yang dalam, candat bersaiz 2.5 lebih sesuai digunakan. Aku bercadang untuk sekali lagi menguji keberkesanan candat ini pada trip lepas raya di Pulau Ular.

Hari semakin gelap, kami berpakat menamatkan trip singkat pada pukul 7 petang. Kami mesti keluar awal untuk mencari kedai bagi berbuka puasa. Kami sampai kedai tepat pada masanya. Duduk sekejap... dah azan, tanda tiba waktu berbuka. Kami pulang ke lokasi masing-masing lebih kurang pukul 8 malam.
Abe Din
Read more >>

Ubah Candat Lagi..

Selamat datang kepada semua pengunjung blog sotonglaut. Kali ni aku nak share sedikit maklumat berkaitan candat dengan sume pencandat yang sudi bertandang ke sini. Bagi yang belum tahu... buleh tahu, yang dah tau, kongsi dengan orang lain supaye.. mereka sume tahu.

Baru-baru ni aku berkunjung ke sebuah kedai di Chukai, Kemaman. Sambil tengok-tengok, terbeli candat... bukan sekor ramai. Pastu aku beli cat luminous sebotol warna hijau. Tak sedar macam kena pukau... terbang RM150. Sampai rumah baru aku sedar dari pukau.

Alang-alang dah beli... aku pun terus modified. Bulan-bulan puasa ni aktiviti siang hari kurang sikit. Balik kerja terus tido... daripada tido baik aku buat aktiviti seni sikit. First sekali aku modified semua mata candat yang aku beli. Aku gunakan teknik ubahsuai selang seli atau songsang (rujuk artikel lama). Teknik ni dah lama aku cipta. Sangat berguna untuk sotong yang bersifat pasif dan terlalu sukar dinaikkan menggunakan mata candat normal. Mata candat yang diubah sebegini memang sudah terbukti keberkesanannya memerangkap jejari sotong mabang dan jejarum.


Ubah mata candat menggunakan plier

Selepas mata candat selesai diubahsuai, aku memulakan proses menghasilkan candat bola. Aku juga menggunakan 3 jenis cat luminous iaitu kuning, putih dan hijau. Aku menggunakan dua jenis candat iaitu yamashita hijau 2.0 dan candat murah 2.0 variasi merah.

Kumpulan candat yang baru dibeli

Harga candat yamashita 2.0 ialah RM22 sekor. Tokey kedai bagi RM18 sekor.. Candat lain RM5.50 lepas diskaun RM4.50 sekor.. memang baik. Korang tau... tu lah sebab utama aku berjaya dipukau di kedai pancing ni. Dok sedar habis duit..


Rupa candat sebelum di"bola"kan

Antara variasi candat yang akan di"bola"kan

Candat yang sudah dikeluarkan dari plastik pembungkus siap sedia untuk di"bola"kan. First sekali, kacau cat luminous untuk mendapatkan kualiti terbaik. cat yang lama tidak digunakan akan mendap ke bawah. Sapu, titik, cat ikut kehenak hati. Aku nak nasihatkan korang yang bercadang untuk mem"bola"kan candat agar tidak mengusik bahagian perut candat. Biarkan seperti keadaan asal. Kenapa?... bukan geli... saje jer aku suruh korang buat macam tu. Korang nak buat jugak... lantak korang le.


Rupa candat yang telah selesai di"bola"kan

Jeng... jeng. dah siap. Jika tangan korang kena cat, basuh dengan tinner. Candat yang sudah dicat perlu disusun di  atas kertas tisu atau surat khabar untuk mengeringkannya. Satu lagi... nasib baik dok lupa.. buat satu sapuan cat membulat pada belakang candat iaitu di tengah-tengah mata kail candat. Kenapa?... sebab ketika candat ditarik, sotong akan menyerang mangsa dari bahagian belakang. Cat yang disapau pada tengah bunga mata candat akan menambahkan geram sotong mengejar candat berkenaan.

Cukup lah tu... letih dah aku menaip sambil mikir. Sume untuk kongsi dengan korang. Semoga korang dapat sotong lebih banyak dan lebih besar dari aku. Kalau korang mencandat waktu siang... tak payah cat pun takpe. Apa yang aku share ni... untuk kaki candat tegar yang mencandat waktu malam jer... Haa... mak aku dah panggil tu. Nanti aku update lagi.
Abe Din.
Read more >>

Susun Candat

Selamat datang untuk korang semua. Hari ni.. aku nak berceloteh tentang candat pulak. Camne trip korang? Banyak dapat sotong?. Bagi pencandat-pencandat tegar, candat atau jig sotong merupakan satu keperluan yang sangat penting. Paling kurang diorang ni kena ada set-set candat yang pelbagai... baru nampak brutal. Kalau setakat candat sekor jer ada.. pastu mengaku dah pro... pi main jauh-jauh. Wat penat je aku citer jer.

Pencandat perlu kerap menukar candat apabila berlaku perubahan kepada kedudukan matahari, pencahayaan dan perubahan tahap kejernihan air. Kalau tali putus... memang sah dah kena tukar baru. Oleh sebab itu, pencandat perlu mempunyai satu kaedah untuk menukar candat dengan lebih cepat.

Proses menukar candat akan menjadi lebih mudah jika candat disusun dengan kemas dan teratur. Jangan letak candat merata-rata... ia boleh menyebabkan kecederaan. Cuba korang beli bekas yang boleh bantu korang menyusun candat dengan kemas dan teratur. Jangan salah beli... pastikan bekas yang dipilih adalah dari jenis lutsinar, ringan dan tidak terlalu besar. Pastikan juga bekas candat anda kemas apabila ditutup. Kalau tidak, risiko candat terjatuh dan tercicir memang tinggi.


Bekas candat aku... baru beli ni bro

Anda boleh menyusun candat mengikut harga candat, saiz, warna atau kemampuannya menarik perhatian sotong. Jangan susun ikut suka... nanti lambat masa korang nak pilih. Bekas yang lutsinar dapat membantu korang memilih candat terlebih dahulu sebelum bekas candat dibuka. Tentu menjimatkan masa.

Cer korang tengok bekas candat baru aku macam kat bawah tu. Korang perasan tak yang bekas tu ada dua layer, depan dan belakang. Dua-dua belah buleh letak candat, cili dan pisau kecil pun aku letak dalam tu gak. Bekas candat buleh diletak di dalam beg atau korang letak tali untuk digalas seperti beg.


Koleksi candat kesayangan aku

Aku harap apa yang aku celotehkan kat sini... dapat bagi sedikit panduan untuk korang sume... yang nak pakai je lah. Post akan datang aku share isu lain pulak. 

Sebelum aku blah, aku nak promosi sikit berkaitan satu tawaran yang aku dah post kat dalam blog ni. Sebenarnya aku nak cari seramai mungkin rakan-rakan yang sudi berkongsi memori berkaitan sotong. Semua perkongsian aku akan publish dalam ruang-ruang yang bersesuaian dalam blog buruk nih.

Korang boleh hantar gambar korang bersama sotong. Kalau korang bukan kaki candat... korang buleh hantar gambar korang masa beli sotong kat pasar ke, masa masak sotong ke, dengan foto sotong ke, teady bear sotong ke, gambar dengan candat, joran sotong.. atau apa-apa ajelah berkaitan sotong. Bukan apa saje nak kongsi dengan pengunjung lain kat blog ni.

Kalau korang ada artikel sesuai berkaitan sotong pun aku akan publishkan... tapi takde royalti le. Di kesempatan ini juga, aku nak ucapkan terima kasih kepada semua yang sudi berkongsi dengan blog sotonglaut ni. Rasenya semua yang send bahan kat aku... aku dah publishkan. Terima kasih sekali lagi. Korang yang minat nak masuk boleh send bahan atau gambar melalui E-mail colourless_orchid@yahoo.com. Hadiah sedang dipertimbangkan.

Sehingga berjumpa lagi. Bye.
Abe Din.
Read more >>

Blogger Pancing