PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

29 December 2015

Kenapa Jig Udang?

Salam kunjungan untuk semua... pada post kali ini, ambe hendak membincangkan tentang penggunaan meluas jig udang bagi menipu sotong mengabang dan beberapa spesies sotong yang lain. Persoalan yang mungkin jarang orang fikirkan kenapa jig udang menjadi pilihan... kenapa rekabentuk lain tidak begitu efektif?

Pada post terdahulu pernah ambe kupas berkaitan penciptaan awal jig udang di negara Jepun yang menggunakan kayu, api, bulu dan mata jig handmade. Penciptaan dahulu mula berevolusi dan menjadi asas ikutan jig-jig zaman moden. Jig-jig yang terkini ditambah pelbagai komponen tambahan seperti kaki udang, kain, pemberat dan kepelbagaian corak. 

Penggunaan kain mula berevolusi daripada kain biasa, plastik berkilat, UV dan yang terkini warm jacket. Bahan bagi membuat badan jig bermula dari kayu, hard plastic, hollow plastic, PVC dan plastik yang ringan. 


Jig yang meniru corak ikan Nemo "Clown Fish"

Jig yang berkesan adalah jig yang mampu menipu paling hampir dengan diet sotong seperti udang dan ikan. Semasa kita memilih jig yang hendak digunakan... kecantikan bukan ukuran utama kerana kecantikan jig bagi pandangan kita adalah berbeza dengan pandangan seekor sotong. Corak dan warna pelbagai dicipta bagi disesuaikan dengan keadaan persekitaran habitat sotong pada masa-masa yang berlainan. Ini dilakukan selepas beberapa kali ujian dan kajian lapangan oleh pencipta dan pereka jig.


Jig yang mempunyai lapisan berbeza

Kadang-kadang jig mempunyai beberapa lapisan dimulai dengan kain di bahagian luar sekali, lapisan plastik berwarna, cat lumonius atau cat UV dan warna plastik badan jig itu sendiri yang berperanan memantul warna tertentu keluar dari badan jig menembusi kain bahagian luar. Warna-warna maya ini boleh dikesan dengan baik oleh sotong dan ikan dan sukar dilihat oleh mata kasar manusia. Keberkesanan jig boleh diuji di lapangan atau kawasan yang ada sotong. 

Cara renangan jig dan kadar tenggelam adalah faktor tambahan yang menjadikan sesuatu jig itu berkesan atau tidak. Ada pencandat yang menyatakan bahawa kadar jatuhan jig lebih penting daripada warna jig itu. Mungkin ada benarnya, kerana sotong tidak boleh mengejar jig yang jatuh atau ditarik dengan cepat kerana sotong mempunyai otot yang mengembang dan mengecut secara beritma. Contoh mudah adalah seperti seekor cicik rumah yang tidak mampu berlari berterusan tetapi kerap berhenti sebelum sampai ke destinasinya. Sotong juga bergerak dan kerap berhenti... oleh sebab itu jig perlu dimainkan secara henjutan bagi melambatkan jig sampai ke dasar. Jig yang mampu berada lama di kawasan pertengahan air ke bawah akan mendapat sambaran sotong yang lebih kerap berbanding jig yang cepat tenggelam ke dasar-Abe Din

Read more >>

Senjata Dari Sabah

Salam kunjungan untuk semua. Semoga semua sentiasa di dalam rahmat dari-Nya. Selamat menyambut perayaan hari Natal kepada semua sahabat beragama Kristian. Ketika post ini sedang diupdate.. hujan sudah mula berhenti di Terengganu tetapi kadang-kadang ada juga hujan renyai sekejap-sekejap. Igauan banjir besar masih belum nampak bayang. Semoga banjir tahun ini tidak menjadi. Nak memancing di pantai...laut semakin keruh dan bergelombang.. duduk rumah sahaja le jawabnya sambil membelek-belek senjata 2016.

Pada post kali ini ambe ingin berkongsi senjata bagi menawan sotong mengabang yang digunakan oleh Ikhwan semasa aktiviti eging di Sabah. Mungkin kita boleh berkongsi serba sedikit ilmu baru. Bagi pemancing di Sabah... nampak gayanya bolehlah mula mengikut jejak langkah Ikhwan untuk mencuba eging sotong memandangkan Sabah mempunyai banyak kawasan berpotensi untuk aktiviti ini. Diharap juga akan lahir lebih ramai lagi peminat eging di Sabah. Kalau ada sebarang pertanyaan boleh tanya Ikhwan. Boleh hantar E-mail kepada sotonglaut untuk dipanjangkan kepada Ikhwan. Kata orang... malu bertanya sesat jalan....dan bila dah tak sesat jangan kedekut ilmu sudah lah...




Jig Asuka, Yamashita dan Surecatch 
menjadi pilihan orang Sabah



Rod Expert Graphite 12-25lb



Reel: Shimano Stradic FJ 2500



Jig Asuka, Yamashita, Surecatch



Nampaknya di Sabah, jig-jig biasa sangat mendapat sambutan si lembut berbanding sotong di Pantai Timur Semenanjung yang begitu memilih. Dari apa yang dikongsikan oleh Ikhwan, kawasan pantai negeri Sabah memang sangat berpotensi untuk eging sotong mengabang. Rugi sekali jika warga Sabah tidak menggunakan peluang keemasan ini untuk menduga sang lembut di sana. Sotong bersaiz sederhana begitu mudah untuk ditangkap di kawasan tepi pantai sahaja. Jika kena teknik dan kaedah yang betul, hasil tangkapan tentu dapat ditingkatkan. Semuanya bermula dengan ilmu dan pengalaman. Belajar dari mereka yang berpengalaman dan sebarkan ilmu walaupun sedikit agar ia boleh memberi manfaat untuk semua. Diharap selepas ini akan ada lagi orang Sabah dan juga pencandat dari negeri lain yang menonjolkan diri dan tidak kedekut untuk berkongsi pengalaman di laman maya ini. Semoga berjumpa lagi-Abe Din
Read more >>

23 December 2015

Bingkisan Tamu: Sabah

Salam kunjungan untuk semua sahabat. Semoga anda sentiasa mendapat rahmat dari-Nya. Pada post kali ini... akan diperkenalkan seorang lagi personaliti hardcore sotong berasal dari Sabah, Negeri Di Bawah Bayu. Diberi nama Ikhwan bertugas dan tinggal di Johor. Ambe sangat berbesar hati kerana Ikhwan sudi berkongsi dan tidak kedekut ilmu dan pengalamannya mencandat si lembut di Sabah.  Beliau sempat menghantar beberapa gambar trip pendek di Sabah pada 6 dan 11 November 2015. Nampaknya... sotong masih banyak di Sabah walaupun sotong di Pantai Timur sudah bergerak menjauhi pantai disebabkan musim tengkujuh yang telah tiba. 

Lokasi trip ialah di Dataran Bengkoka, Teluk Marudu, Daerah Pitas, Sabah. Nampak macam boleh tahan juga saiz sotong yang ditangkap. Teringin juga nak pergi ke Sabah dan mencuba layanan sotong di sana... mungkin suatu hari nanti.




Saiz boleh tahan ditangkap Ikhwan



Lokasi trip di Sabah pada 6 dan 11 November



 
Lokasi yang indah dan menarik



Laut yang tenang dan sotong yang cantik




Saiz Yang Cukup Sesuai Untuk Lauk


Pada post akan datang ambe akan berkongsi peralatan dan jig yang digunakan oleh Ikhwan untuk menawan sotong-sotong Sabah. Ambe mengucapkan setinggi terima kasih kepada Ikhwan kerana sudi berkongsi dengan pengunjung Maya Sotonglaut. Semoga ramai lagi yang akan berkongsi dengan kita selepas ini.... Masih ramai lagi diluar sana yang hanya menyimpan mengalaman untuk diri sendiri dan enggan berkongsi dengan orang lain. Harap-harap kita akan ada wakil di setiap negeri untuk kita berkongsi info berkaitan eging sotong, keadaan air laut, cuaca dan umpan setempat. Semoga setiap perkongsian akan memberi manfaat kepada semua. Hingga berjumpa lagi-Abe Din.
Read more >>

Sotong Penamat 2015

Salam kunjungan untuk semua sahabat-sahabat sotonglaut. Petang ni baru balik dari bermesyuarat di Kuala Terengganu. Letih juga... lama dah gatal tangan nak update blog tetapi masih tak berkesempatan. Sibuk dengan kerja yang ntah bila nak habis... siap satu, datang yang baru. Malam ni baru rasa lega dan ada mood nak menaip.

Kali ini ambe nak paparkan beberapa keping gambar sotong terakhir yang ambe dapat sebelum musim tengkujuh. Mungkin sotong ni... tak sempat balik ke laut. Baru nak bersiap dah kena tangkap. Masa tangkapan pada malam 10 November 2015 iaitu pada malam sambutan perayaan hari Deepavali. Selepas malam tu... kunjungan demi kunjungan tidak langsung bersambut... balik tangan kosong je.


Kecil Si Hitam Manis


Jig Coklat Yang Masih Berbisa

Di Pantai Barat seperti di Terengganu, Kelantan dan Pahang bila tiba musim tengkujuh setiap hujung tahun, ombak besar mula datang dan untuk mendapatkan sotong pada ketika ini hampir mustahil kecuali di laut lepas atau di kawasan unjam. Jika ada kawasan terlindung dari ombak seperti pulau... kemungkinan untuk mendapatkan sotong secara landbase masih terbuka luas. Nampak gayanya terpaksalah kumpulan hardcore sotong berehat panjang atau menukar profesion kepada pemburuan ikan. 


Tahun Hadapan Berjumpa Lagi


Walaupun rasa gembira dapat sotong terakhir tetapi ada juga dukanya... candat coklat yang Cikgu Faisal bagi selamat bersemadi di dasar laut... candat killer yang semakin sukar untuk diperolehi di Pantai Timur. Tahun hadapan perancangan perlu lebih kemas dan tersusun. Sotong dijangka akan mula berkunjung ke Pesisir Pantai Timur menjelang bulan Mac atau April.

Buat masa ini... masa terluang digunakan sepenuhnya untuk membuat persiapan bagi menanti kunjungan sotong pada 2016. Hingga berjumpa lagi-Abe Din
Read more >>

20 October 2015

Sotong Goreng KFC

Selamat datang ke blog sotonglaut. Semoga semua sihat hendaknya. Baru-baru ini sempat ambe berjalan-jalan di sebuah pasar tani di bandar Chukai, Kemaman. Sambil meninjau-ninjau barang-barang yang dijual, mata terpandang kepada sebuah gerai yang menjual sotong goreng ala-ala ayam KFC.

Ambe dan rakan datang lebih dekat ke gerai berkenaan untuk melihat teknik masakannya. Apa yang ambe perhatikan, cara penyediaannya hampir menyerupai dengan cara ayam digoreng. Selepas beberapa minit, try tanya harga, RM8 seekor. Terus minta...

Ada dua perasa spicy dan biasa. Nampak memang sedap dan menyelerakan. Saing ambe tak sempat sampai rumah terus ngap. Kalau korang berpeluang ke Kemaman, jangan lupa singgah di sini... di Pasar Tani Chukai setiap Jumaat dan satu lagi lokasi di Pasar Malam Binjai. Memang sedap jika hendak dibandingkan dengan sotong goreng biasa yang mudah ditemui di Pantai Dungun dan Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu. Bagi ambe sotong yang digoreng di sini lebih power.


Tak sempat-sempat sampai rumah


Label yang tertera pada gerai


Pandangan pertama sudah menyelerakan


Minyak disejat dahulu sebelum dibungkus


Perasa biasa dan spicy


Teknik goreng menggunakan minyak yang banyak


Mari-mari, cuba rasa sekali..


Kalau korang datang kemaman, cuba-cubalah cari sotong goreng di pasar tani. Kalau tak jumpa juga, boleh cari ambe...hehe. Ambe belanja terus. kukui... Hingga jumpa lagi-Abe Din

Read more >>

17 October 2015

Majalah UMPAN Volume 34

Selamat datang kepada semua pengunjung sotonglaut. Pada post kali ini ambe nak bagi suprise kepada korang semua. Hehe... saje jer bagi suspen sikit. Untuk pengetahun korang semua, team tegar sotonglaut telah dipilih untuk mengisi salah satu slot yang terdapat di dalam Majalah Umpan Volume 34, Keluaran Oktober 2015.


Trip dirancang sekian lama setelah disapa melalui e-mail oleh penulis dengan nama pena Wan Tasek, telah selesai dilaksanakan pada pertengahan 2015. Perancangan yang tertangguh hampir setahun. Walaupun kumpulan ini tidak begitu ramai, kami dari team sotonglaut sangat berterima kasih kerana diberi peluang menghiasi Malajah UMPAN.

Artikel berkaitan trip telah dimuatkan pada halaman 24-29 di dalam Majalah UMPAN. Setidak-tidaknya ia menjadi satu pengenalan kepada pemancing baru dan lama untuk sama-sama mencuba casting sotong mengabang secara landbase. Walaupun banyak perkara yang perlu diceritakan berkaitan casting sotong tetapi ia sudah memadai sebagai permulaan. UMPAN sebagai salah satu media yang mampu memperkenalkan casting mabang secara landbase di Malaysia. Terima kasih dari kami semua




Di Jepun, telah ada majalah khas dan akhbar yang diwujudkan hanya untuk membincangkan tentang casting sotong. Kita di Malaysia, masih jauh walaupun permulaannya sudah terbuka luas. Jari-jari kecil ambe ini tidaklah begitu gagah untuk memperkenalkan casting mabang kepada seluruh pemancing di negara kita secara bersendirian. Sebab itulah ambe memerlukan satu medium yang lebih kuat untuk sama-sama mempromosi dan memperkenalkan teknik-teknik berkaitan casting sotong kepada umum.

Pernah dua tahun lepas, ambe cuba menawarkan diri untuk memperkenalkan maklumat berkaitan casting sotong kepada sebuah majalah memancing yang agak popular di negara kita tetapi tiada balasan. Mungkin juga cerita casting mabang tiada value keuntungan untuk majalah mereka. Mungkin kita tidak belajar dari negara-negara lain bagaimana mereka mempromosi sukan memancing dari soft plastic, jingging, light jigging, popping dan pelbagai lagi keadah-kaedah baru dan ternyata dia bukan sahaja menjadi ikutan pemancing di negara mereka tetapi juga di negara kita.




Di dalam bidang penerbitan, janganlah kita terlalu mengejar keuntungan tetapi tanggungjawab kepada pembaca juga perlu dilaksanakan. Maklumat terkini dan baru perlu didedahkan. Jika boleh diibaratkan seperti seorang ahli sains yang bertanggungjawab, tidak akan menyembunyikan segala penemuan baiknya untuk kebaikan umum. Segalanya akan diwar-warkan kerana sesuatu penemuan baru adalah hak orang ramai

Sehingga kini, ambe masih gigih menulis dan menaip untuk memperkenalkan kaedah casting sotong kepada penduduk negara kita agar dapat berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain seperti Jepun, Taiwan, Australia dan China. Dengan tujuan itu jugalah http://sotonglaut.blogspot.com masih gigih berkongsi ilmu dari tangan kecil ini. Blog sotong pertama di Malaysia dan di dunia yang dibangunkan khas untuk membincangkan subjek utama, sotong. Semoga ia terus kekal dengan misi dan visinya.





Bagi mereka yang masih belum membaca artikel ini, boleh dapatkan UMPAN Oktober. Semoga apa yang dikongsikan di sana, bukan sahaja casting sotong tetapi juga maklumat-maklumat berkaitan pancingan ikan dapat dimanfaatkan oleh anda. Dapatkan segera....





Di ruang yang kecil ini, ambe dan team sotonglaut ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada penulis, Wannazir Wanosman dengan nama pena Wantasek serta Mohd Hazrizal Mohd Hanapiah, Editor UMPAN yang sangat prihatin, juga tidak lupa kepada tekong Nuar yang banyak membantu team kami. Semoga apa yang diusahakan akan memberi manfaat untuk semua. Terima kasih daun keladi, jumpa Lagi-Abe Din


Read more >>

Cucur Mabang Berlada Hitam

Salam kunjungan kepada semua pelawat. Pada post kali ini ambe nak share satu resipi ciptaan ambe berasaskan bahan utama sotong. Untuk pengetahuan korang resipi ini ambe cipta untuk dimuatkan dalam Majalah Umpan keluaran Karangkraf. Alhamdulillah.. resipi ini telah diterima dan dimuatkan di dalam UMPAN Volume 34, keluaran Oktober 2015.





Jikalau korang berminat untuk mencubanya korang kena dapatkan Malajah UMPAN dahulu. Cucur Mabang Berlada Hitam direka untuk dimakan oleh penggemar-penggemar sotong dengan cara yang sedikit berbeza. Ambe memilih sotong mengabang kerana keadaan struktur isinya yang liat dan pejal. Korang boleh juga mencuba sotong jenis lain yang lebih lembut jika berminat.

Semoga apa yang ambe kongsikan dapat dimanfaatkan untuk kebaikan bersama. Hingga berjumpa lagi. Bye-Abe Din
Read more >>

29 September 2015

Pangkalan Bot Cherating

Selamat datang kepada semua pengujung. Baru-baru ni ambe sempat lagi meluangkan masa berkunjung ke Cherating. Sambil menunggu bot untuk membawa kami ke Pulau...sempat juga snap beberapa gambar untuk bahan blog.

Pada kali ini, suasana tenang di pangkalan bot Cherating menjadi pilihan subjek. Setelah sekian lama pangkalan ini digunakan oleh kami untuk ke pulau dan tidak juga  jemu-jemu menjadi titik mula kehidupan nelayan-nelayan tempatan di sini. Terhibur juga hati yang sedang resah dihimpit ketegangan setelah seminggu bekerja.


Sama seperti dahulu


Pembangunan tidak dilupakan di sini


Boya bagi mengikat pukat nelayan


Kadang-kadang bila melihat nelayan di kawasan ini... rasanya mereka seperti sangat bertuah menjadi nelayan. Pagi keluar ke laut... sebelum tengahari pulang membawa rezeki. Walaupun rezeki tidak selalunya lumayan... sekurang-kurangnya tugas mereka untuk hari berkenaan sudah selesai dan tidak lagi perlu memikirkan kerja-kerja yang lebih rumit di rumah.

Kalau hendak dibandingkan dengan ambe dan rakan-rakan... pagi keluar ke pejabat... petang baru balik. Malam ada lagi kerja yang hendak dibuat. Kerja tidak berkesudahan. Mungkin ini merupakan salah satu sebab kami selalu berkunjung ke pulau... untuk melupakan seketika tekanan kerja. 


Otai Bot, Anuar. Masih setia menunggu di sini


Belangkas: salah satu tangkapan nelayan tempatan


Jika ada masa terluang... memang ambe akan cari masa untuk ke sini. Satu trip yang santai dan tidak membosankan. Kalau nak diikutkan... dengan belanja ke pulau, kami sudah mampu untuk membeli segala jenis ikan dan sotong yang kami inginkan tetapi sebenarnya kalau difikirkan semula bukan itu tujuan sebenar kami ke sini. 

Tujuan utama kami ke sini adalah untuk membeli sesuatu yang sangat berharga dan tidak dapat sebenarnya ditukar ganti dengan wang ringgit iaitu persahabatan dan pengalaman kami untuk lebih rapat dengan alam semulajadi-Abe Din
Read more >>

28 September 2015

Masih Seperti Dulu

Selamat datang kepada semua pengunjung.  Baru-baru ini, ambe dan seorang rakan sempat lagi bertandang ke Pulau. Masuk dalam pukul 3 petang bersama seorang rakan hardcore. Pulau dah macam rumah ambe.... sampai sini dah tau apa nak buat, nak tidur kat mana... macam dah biasa sangat dah.

Tujuan utama trip hanya satu iaitu mencari ketengan disamping memburu sotong dan ikan. Malam memang sunyi sebab tidak ada orang lain lagi di sini hanya kami berdua sahaja. Ready apa yang patut... malam dijangka air pasang besar. Bersedia untuk bertarung. Abe Din


Air surut... rehat dulu

 
Siapkan perambut apa yang patut.
Kalau dah malam susah sikit nak buat


Sembahyang tetap menjadi keutamaan


Masih macam dulu


Persedian sebelum senja menjelang


Pancing ready.... tunggu air pasang


Wajib kena ada... benda ni


Dapur yang come lote...


Read more >>

Ketupat Sotong

Salam untuk semua pengunjung... jalan-jalan hujung minggu di Pantai Teluk Lipat Dungun. Terserempak dengan penjual ketupat sotong. Lama dah mengidam. Singgah dan beli sebekas. Harga RM6 sebekas. 

Bagi peminat-peminat ketupat sotong bolehlah datang cari kat sini. Jika ada rezeki... pasti bertemu dan penjual berkenaan.-Abe Din


Takde kedai... simple je.


Sekitar lokasi penjual ketupat sotong



Read more >>

07 September 2015

Menduga Struktur Kuala Kemaman

Salam kunjungan untuk semua. Trip terkini ialah kunjungan ke batu tambak Kuala Kemaman. Kunjungan bermula pukul 9 malam dan pulang pagi esoknya. Struktur batu binaan manusia terletak betul-betul di tengah Kuala Sungai Kemaman. Pertama kali lihat dah rancang nak ke sana untuk menduga penghuni yang bermain sekitar batuan. Sekarang baru berkesempatan.

Sepanjang trip... tiada sambaran daripada sotong. Kami hanya dapat seekor ikan duri kecil pada sebelah paginya. Selepas beberapa balingan di pelbagai lokasi batu tambak, didapati kawasan sekitar dikelilingi oleh air yang dalam. Jig sotong saiz 2.5 yang digunakan tidak berjaya menyentuh tanah walaupun telah dibiarkan terendam selama seminit lebih. Trip memang dikira kumpau tetapi sekurang-kurangnya kami telah berjaya sampai ke sini. Lokasi sekitar juga cukup cantik dan mendamaikan.



Cubaan yang mencukacitakan


Kawasan atas batu tambak


Kawasan keliling batu tambak



Kesimpulan pada trip kali ini.... batu tambak merupakan kawasan yang sesuai untuk pancingan ikan. Sotong kurang mungkin disebabkan faktor kedalaman, kemasinan air, dan kurangnya struktur batuan di tengah untuk perlindungan sotong. Kemungkinan juga air dari kualanya yang membataskan kehadiran sotong di sini.

Potensi gewang sotong dilihat lebih baik di bahagian yang menghadap laut. Jika ombak tenang, kemungkinan sotong akan datang mencari makan. Bagi yang belum sampai, bolehlah cuba datang ke sini. Bayaran bot RM50 pergi balik untuk dua orang. Jika berminat untuk ke sana boleh hubungi ambe melalui E-mail untuk mendapatkan no. phone tekong. Hingga berjumpa lagi-Abe Din
Read more >>

Blogger Pancing