"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

29 September 2015

Pangkalan Bot Cherating

Selamat datang kepada semua pengujung. Baru-baru ni ambe sempat lagi meluangkan masa berkunjung ke Cherating. Sambil menunggu bot untuk membawa kami ke Pulau...sempat juga snap beberapa gambar untuk bahan blog.

Pada kali ini, suasana tenang di pangkalan bot Cherating menjadi pilihan subjek. Setelah sekian lama pangkalan ini digunakan oleh kami untuk ke pulau dan tidak juga  jemu-jemu menjadi titik mula kehidupan nelayan-nelayan tempatan di sini. Terhibur juga hati yang sedang resah dihimpit ketegangan setelah seminggu bekerja.


Sama seperti dahulu


Pembangunan tidak dilupakan di sini


Boya bagi mengikat pukat nelayan


Kadang-kadang bila melihat nelayan di kawasan ini... rasanya mereka seperti sangat bertuah menjadi nelayan. Pagi keluar ke laut... sebelum tengahari pulang membawa rezeki. Walaupun rezeki tidak selalunya lumayan... sekurang-kurangnya tugas mereka untuk hari berkenaan sudah selesai dan tidak lagi perlu memikirkan kerja-kerja yang lebih rumit di rumah.

Kalau hendak dibandingkan dengan ambe dan rakan-rakan... pagi keluar ke pejabat... petang baru balik. Malam ada lagi kerja yang hendak dibuat. Kerja tidak berkesudahan. Mungkin ini merupakan salah satu sebab kami selalu berkunjung ke pulau... untuk melupakan seketika tekanan kerja. 


Otai Bot, Anuar. Masih setia menunggu di sini


Belangkas: salah satu tangkapan nelayan tempatan


Jika ada masa terluang... memang ambe akan cari masa untuk ke sini. Satu trip yang santai dan tidak membosankan. Kalau nak diikutkan... dengan belanja ke pulau, kami sudah mampu untuk membeli segala jenis ikan dan sotong yang kami inginkan tetapi sebenarnya kalau difikirkan semula bukan itu tujuan sebenar kami ke sini. 

Tujuan utama kami ke sini adalah untuk membeli sesuatu yang sangat berharga dan tidak dapat sebenarnya ditukar ganti dengan wang ringgit iaitu persahabatan dan pengalaman kami untuk lebih rapat dengan alam semulajadi-Abe Din

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing