PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

10 June 2016

Tetamu Awal Ramadhan

Salam Ramadhan untuk semua pengunjung beragama Islam. Selamat datang kepada semua pelawat maya sotonglaut. Pada malam Ramadhan ke-3 baru-baru ini, ambe dan Kamal telah mengatur trip ke tempat biasa. Mula masuk selepas tarawikh lebih kurang pukul 10.30 malam. Mengikut ramalan pasang surut air... akan mula penuh pukul 11.55 malam. Dengan jig-jig killer yang semakin kurang dan sukar diperolehi, trip kali ini lebih kepada meninjau kehadiran sotong.


Dua ekor sotong yang sudi untuk bergambar
 
Nampaknya rezeki malam tadi memang baik. Sebanyak empat belas ekor sotong berjaya dinaikkan termasuk 4 ekor bapak sotong. Seekor bapak paling besar dan paling berat berjaya melepaskan diri disebabkan gaik yang ditarik mengenai jig udang dan bukannya badan sotong. Maklumlah dalam gelap. Walaupun hujung gaik telah ditandakan dengan manik dan cat luminous yang menyerap cahaya. Kedudukan sotong yang menegak agak menyukarkan proses mengaik dari kedudukan tinggi. Tiada rezeki orang kata...

 Hasil ambe malam tadi... boleh tahan

 Selepas disusun dan dikira semuanya sembilan ekor

Antara dua "bapak" sotong yang mengena jig

1.415 kg.. berat tangkapan ambe malam tadi

Sotong nampak begitu galak makan semasa air mula pasang. Ada ketikanya ambe berjaya menjerat tiga ekor berturut-turut dengan tiga balingan. Tengah asyik membaling gewang... tali pula meragam... "birds nest". Tali yang sedang diuji keberkesannya. Selang beberapa ketika, Kamal pun alami nasib yang sama. Seperti sudah jatuh...ditimpa candat... killer jig pula tersangkut dan putus. Lepas tu sotong terus tidak galak makan umpan. Giliran Kamal pula menuai sotong menggunakan jig Yamashita pink modified. Ambe terus takde semangat. Menyesal bawa jig sikit. Nak amik kereta dok jauh.

 Sotong Kamal... tengok mata dah tau saiz besar

 Dua ekor "bapak" yang berjaya kamal naikkan

Seekor "bapak"- last minute score dari Kamal

Jumlah berat yang berjaya diperolehi Kamal

Langit mula mendung dari arah Kuantan. Angin semakin kuat dan laut makin bergelora. Sotong pun tak sudi menyambar jig udang. Kebiasaanya apabila laut bergelora sotong akan bergerak ke dasar laut. Peluang untuk jig sampai ke lokasi sasaran sangat sukar dan boleh menyebabkan jig tersangkut.  

Trip ditamatkan... terus ke kedai makan sambil makan paprik dengan mee goreng. Kena pula dengan air epal asam boi. Fuhhhh... puas hati. Makanan tak sedap mana pun.. tetapi disebabkan tangkapan memuaskan, makanan terus jadi sedap. Mak cik yang hantar hidangan pun nampak comel sangat. Bila hati suka semua nampak indah. hehe... Bye-Abe Din
Read more >>

07 June 2016

Berita Dari Sabah

Salam Ramadhan untuk semua. Berita dari Sabah baru di hantar oleh Ikhwan. Alang-alang dah berada depan komputer, terus update.

Lokasi : Dataran Bengkoka, Pitas, Sabah
Masa : Pagi, 7 Jun 2016
 Saiz besar... sedang elok dibuat lauk


Antara sotong yang berjaya dijerat


 Masih kecil...memang ganas sotong Sabah

Keseluruhan tangkapan waktu pagi
memang boleh tahan

Read more >>

Salam Ramadhan



Selamat berpuasa kepada semua rakan-rakan dan sahabat handai beragama Islam. Semoga Ramadhan tahun ini mampu melatih kita menjadi muslim yang lebih baik. 
Kepada semua rakan-rakan eging... jangan ponteng puasa. Tidak salah mencari rezeki tetapi jangan abaikan amal ibadat yang menjadi bekal untuk kita di sana. Salam Ramahan untuk semua dari admin dan semua ahli group sotong laut.blogspot.com/.
Abe Din
Read more >>

Trip-5 Pulau 2016

Salam dan selamat sejahtera semua. Selamat berkunjung ke laman maya sotonglaut. Post kali ini lebih tertumpa kepada trip ke-5 pulau yang dijalankan baru-baru ini. Trip penutup sebelum bulan Ramadhan menjelang tiba. Trip disertai oleh 3 orang peserta.... yang merupakan perintis pulau ini. Ambe, Amir dan Acan.

Khemah yang terdapat di pulau


Laluan yang terdapat di pulau


Dapur mudah alih yang telah banyak berjasa


Cuaca di pulau memang baik. Bimbang juga kerana sekarang kerap hujan malam. Khemah memang dah sedia menanti. Kali ini hanya 12 ekor sotong mabang saiz lauk berjaya ditangkap. Amir dan Acan banyak menumpukan pada pancingan ikan. Mungkin itu salah satu faktor tangkapan sotong yang merosot.

Berehat dan tidur di pulau memang berbeza dengan tidur di rumah. Kalau di rumah... badan rasa sakit dan lenguh apabila bangun mungkin disebabkan peredaran udara yang tidak baik. Tidur di pulau memang nyaman dan sejuk. Peredaran udara yang baik mengembalikan kesegaran tubuh. Rasa macam tak nak bangun tidur padahal hanya berlantaikan tikar dan batu sahaja.


Pulau yang memang indah dan tidak membosankan


Baju Edisi-2, The Art Of eging


Air laut yang sedikit bergelora ketika waktu pulang


Bot berlumba pulang ke pangkalan


Muara sungai yang semakin cetek ketika air surut


Muara sungai yang cetek dan sentiasa berubah


Sampai ke pangkalan bot


Nampak tak ape yang ambe nampak? 
Si kepala merah


Pangkalan bot sebelum ke pulau


Cantik dan menawan


Keadaan air laut yang sedang bertahan


Kesan perang yang ditinggalkan oleh ejuang sebelumnya
Kawasan cantik dengan air yang jernih


Antara tangkapan yang diperolehi
Spesies Yu, Kerapau, Landok, Remong dan Sotong mabang

Trip kali ini adalah trip terakhir sebelum bulan Ramadhan tiba. Trip berikutnya akan dijalankan selepas Hari Raya Aidil Fitri. Sepanjang bulan puasa, aktiviti banyak tertumpu di perairan tanah besar. Aktiviti makin terhad. Boleh lah ambil peluang untuk servis semula mesin dan peralatan eging. Harap-harap tangkapan di tanah besar sepanjang bulan puasa tidak menghampakan-Abe Din
Read more >>

Permata Di Kemasik

Salam kunjungan untuk semua. Baru-baru ini ambe sempat melawat ke satu tempat yang memang biasa singgah tetapi tidak pernah cuba eging kat situ. Lokasi yang dimaksudkan ialah kawasan peranginan Kemasik, Kemaman.

Dengan tekat untuk untuk buat lawatan singkat... sebenarnya destinasi sebenar ke Kijal. Dah janji pergi eging dengan Kamal.... saje keluar awal sikit sebab nak singgah ke sini. Sampai ke lokasi... ramai juga orang sedang bersantai dan berkelah. Segan pulak nak usung joran. takut ada orang kenal...huuu


Sotong gergasi yang dipamerkan di pantai
Wow... ini petanda yang baik

Tak tau ada pesta kat sini

Sotong gergasi.... ramai yang tumpang ambil gambar

Satu keluarga sedang bersantai di pesisir pantai

Dengan muka selamba... redah je. Jalan-jalan sekeliling tanpa bawa kelengkapan eging. Cantik juga kawasan ini. Ada dua tiga orang awek dok jeling-jeling. Dalam hati tertanya... ada ke sotong kat sini? Sebaik sahaja menghampiri kawasan pantai, ada beberapa orang sedang memancing ikan dan seorang budak muda sedang eging sotong. Fuhhh... ada kawan. Terus lari ke kereta dalam jarak lebih kurang 50 meter. Ambil set eging dan terus datang semula ke lokasi.


Pulau kecil yang indah

Kawasan batuan yang curam dan bahaya

Asyik memancing... ada ikan ke?

Kawasan yang sangat berpotensi... ada ke sotong?

Tak sabar nak baling jig

Selepas menegur beberapa orang yang memancing di situ ambe terus memanjat batu untuk pergi kawasan yang lebih hadapan menghala laut. Mereka pun pelik melihat ambe bawa pancing eging. Mungkin sangsi kot... Rasa macam pelik pulak.

Sampai di lokasi... ada seorang budak muda sedang eging ditemani adiknya dalam lingkungan darjah 4. Dia kata... biasa dapat sotong kat sini. Wow... kalau macam tu.... memang ada sotong kat sini. Terus baling jig... lagi dan lagi. Air laut sedang pasang. Ntah balingan ke berapa joran mula dirasakan ada yang tersangkut dan berat. Dakwat mula tersembur ke permukaan. Sotong! Melihat sotong dah kena... budak muda tadi mula bersungguh-sungguh baling jig ke lokasi sama. Malangnya dia tak dapat. Seekor sotong saiz lengan manusia dewasa berjaya didaratkan dengan selamat.


Sotong tunggal yang di daratkan


Berani sungguh dia. Kasut tak pakai
Kalau jatuh memang sukar digambarkan kesannya.

Hari semakin lewat. Disebabkan sudah berjanji dengan Kamal untuk ke Kijal. Simple trip terpaksa ditamatkan. Semasa nak balik... ada seorang budak perempuan dalam lingkungan darjah 1 dan adiknya. Bagi sotong kat dia, dia takut nak ambik. Mungkin geli atau tak pernah tengok sotong fresh. Jalan dua tiga langkah... jumpa mak dia... terus bagi suruh buat lauk. Dia ambil dengan gembira. Selepas itu baru nampak budak perempuan tadi datang dan menyentuh sotong yang ambe nak bagi kat dia tadi. Cisss... takut konon. Ambe terus bergegas ke lokasi kedua... mengharapkan tangkapan lebih baik pada malam nanti.-Abe Din
Read more >>

Berita Dari Sabah

Salam kunjungan untuk semua. Satu perkhabaran dari Ikhwan di Sabah. dengar kata seronok eging kat sana. Nampaknya Ikhwan dah makin mahir dengan aktiviti eging landbase. Zul kata sebab tiada saingan... kalau ada saingan mungkin Ikhwan tak boleh dapat banyak sotong.

Ikhwan yang sedang bercuti di rumah keluarganya di Sabah sempat mengirim beberapa gambar untuk dikongsi di dalam blog sotonglaut. Kami yang di Semenanjung ni dah tak sabar nak menge"test" kehebatan sotong Sabah. Zul akan jadi leader mengatur kompot ke Sabah. Apa pun... tahniah untuk Ikhwan. semoga terus success dengan landbase eging di Sabah.-Abe Din

Panorama cantik dan mendamaikan


Muka hensem macam ni... Zul kata kalau dia sotong, 
dia pun akan makan umpan Ikhwan. keh..keh


Mungkin satu keluarga...kesian mereka


Sedia untuk dibuat lauk

Read more >>

Salam Dari Singapura


Salam kunjungan untuk semua. Pada post kali ini, diperkenalkan seorang lagi kenalan dari Singapura. Mesra dipanggil dengan panggilan Apizz. Masih baru dalam aktiviti eging sotong. Beliau juga berkongsi minat yang sama bersama isteri. Melakukan aktiviti eging dan memancing sekitar Pulau Sentosa dan Batam. Semoga Apizz akan terus memajukan diri dalam aktiviti Eging landbase ini.

Info Eging:
Rod-Major Craft Solpara
Reel-Shimano Alivio 2500
Jig-Yamashita Eq Live Dive2.5
Lokasi- Pulau Sentosa dan Batam

Bersama sotong mabang yang ditangkap

Kadang-kadang guna jig biasa pun dapat

Saiz yang boleh tahan

Di kesempatan ini kami mengalu-alukan sehadiran Apizz sebagai ahli baru sotonglaut. Semoga kita dapat berkumpul dan eging bersama suatu hari nanti.-Abe Din
Read more >>

Blogger Pancing