PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

30 January 2016

Modifikasi Jig 8

Salam kunjungan buat semua yang sudi singgah di sotonglaut. Pada kali ini... sekali lagi ambe nak share teknik modifikasi jig yang diperkenalkan oleh seorang rakan FB dari negara Jepun. Ambe sudah diberi kebenaran untuk publish ciptaan ni kepada pencandat-pencandat di Malaysia. 

Cuma beliau minta diberitahu jika ciptaannya ini berjaya menipu sang lembut. Setakat post ini ditulis, ambe masih belum mengaplikasi ciptaan ini di lapangan.  Ambe kongsikan juga di sini... kerana mungkin ada pencandat kita di luar sana yang ingin mencuba sesuatu yang baru.

Jig yang ambe kongsikan pada kali ini... ambe namakan "Jig Hantu". Nama ini dipilih secara spontan memandangkan rupa bentuknya yang tidak kemas dan tidak terurus. Bagi membuat "Jig Hantu" tidaklah begitu susah... anda hanya perlu mendapatkan seekor jig udang mengikut corak kegemaran masing-masing dan juga umpan soft plastic sotong seperti gambar di bawah. Sarungkan soft palstic sotong berkenaan pada bahagian kepala jig udang seperti yang di tunjuk dalam gambar.


Peralatan yang diperlukan: Jig udang dan
jig sotong soft plastic


Rupa "Jig Hantu" yang telah siap untuk digunakan


Untuk menambahkan lagi ciri interaktif pada "Jig Hantu"...anda boleh menggunakan soft plastic sotong yang mempunyai mata dan juga yang mempunyai badan berkilat atau luminous. Semasa membuat balingan, pastikan jejari soft plastic tidak mengganggu pengeluaran tali utama dari kekili. Jika keadaan ini berlaku... kerat jejari soft plastic agar ia lebih pendek. Selamat mencuba.

Dengan tersiarkan post ini maka tamatlah perbincangan berkaitan modifikasi jig seperti yang telah dijanjikan pada post pertama. Jika masih diberikan ilham dan tenaga untuk menaip... ambe akan kongsikan penemuan baru untuk kegunaan semua kaki eging di negara kita. Sehingga berjumpa lagi. Bye-Abe Din.
Read more >>

20 January 2016

Modifikasi Jig 7

Salam semua... kali ini ambe hendak menyambung perbincangan tentang ubahsuai jig yang mungkin masih baru dan tidak ramai mahu mencuba iaitu teknik lekatan sticker di bahagian bawah jig. Teknik ini hampir menyerupai teknik yang dibincangkan sebelum ini bezanya... lekatan sticker di pasang pada bahagian bawah.

Seperti yang diketahui, sotong kerap menangkap jig dari bahagian belakang. Keupayaan kita untuk menambah ciri kreatif di bahagian belakang banyak membantu kita menipu sang lembut. Sekali pandang mungkin teknik ini tidak begitu berkesan kerana selalunya sticker dilekat di atas.
 
Di bawah ini beberapa gambar yang diperolehi dari rakan facebook dari Jepun. Ambe paparkan di sini untuk memberi idea dan menjadi satu perkongsian berguna kepada semua pencinta eging di Malaysia khasnya. Cuba  korang perhatikan betul-betul...
 

Jig Udang Menggunaka Sticker Lekatan Bawah


Pandangan Di Kawasan Berkeamatan Cahaya Rendah


Pandangan Dari Sudut Belakang
Dari Arah Serangan Sotong


Sedikit ubahsuai pada tampalan sticker dilihat seolah-olah seekor anak sotong atau udang yang melarikan diri secara mengundur ke belakang. Gaya larian seolah-olah mangsa sedar akan kehadiran pemangsa.... mungkin ini satu sebab sotong menjadi semakin geram dan marah. Penggunaan sticker boleh dicuba secara meluas di perairan Malaysia. Sticker berkilat juga mampu menjadikan jig murah lebih efektif menangkap sang lembut.


Pandangan Beberapa Ekor Jig yang Diubahsuai 
Di Kawasan Berkeamatan Cahaya Rendah


Jig yang Sama Di Kawasan Berkeamatan Cahaya Tinggi



Jig-jig di atas diubahsuai menggunakan gabungan sticker bawah dan hiasan cat luminous. Penampilan jig semakin menarik pada pandangan sotong apabila pencandat berani menggabungkan beberapa kaedah dan teknik menghias pada satu jig yang sama. Minggu depan, ambe akan tunjukkan satu lagi teknik yang sempat ambe kumpulkan melalui laman facebook rakan-rakan maya dari Jepun dan Australia. Hingga Jumpa lagi-Abe Din.
Read more >>

18 January 2016

Modifikasi Jig 6

Salam kunjungan untuk semua. Pada post kali ini, ambe nak share satu lagi teknik ubahuai jig yang semakin popular pada masa kini iaitu teknik melekat sticker berkilat pada bahagian atas jig.

Teknik ini boleh diaplikasi pada jig udang berkulit platik, kayu atau kain. Bagi jig kayu dan plastik ianya lebih mudah.... hanya dapatkan pelekat yang sesuai dan lekatkan menggunakan gam yang kuat di bahagian atas ekor jig. Jika anda menggunakan jig berkulit kain ianya agak sukar untuk dilekatkan disebabkan permukaan kain yang tidak rata. Bagi menyelesaikan masalah ini, korang perlu memotong kain di bahagian yang hendak dilekat dan digantikan dengan sticker.

Salah satu jig yang menggunakan teknik lekatan sticker

Ada juga sticker yang boleh menyerap cahaya


Kelemahan utama teknik ini aialah lekatan yang mudah tercabut apabila jig berada di dalam air. Korang perlu menggunakan sticker yang kuat atau pun menambah gam kuat sebelum sticker dilekat pada jig udang. Jika faktor ini diabaikan, sticker akan mudah tercabut dan tertanggal.
 

Pelbagai cara melakukan lekatan atas


Mengapakah sticker dilekat di bahagian atas ekor jig? Salah satu sebab utama adalah apabila jig ditarik bahagian ekor jig akan terangkat ke atas dan ke bawah. Lenggokan jig ini secara tidak langsung akan menonjolkan kilatan sticker yang ditampal. Selalunya sotong akan menyerang jig dari arah belakang dan tepi jig. Warna dan cahaya yang terhasil dari sticker yang ditampal berupaya meningkatkan peratus serangan sotong pada jig berkenaan-Abe Din
Read more >>

15 January 2016

Modifikasi Jig 5

Berjumpa lagi... perbincangan kali ini ambe akan lanjutkan berkisar tentang jig yang diubahsuai. Kali ini ambe akan paparkan beberapa contoh bagaimana sesuatu jig itu ditiru dari corak dan warna ikan yang terdapat di persekitaran sotong. Walaupun contoh yang ambe paparkan di sini tidak banyak, sekurang-kurangnya ia akan membuka minda korang untuk mencuba dan berkreativiti.


Pernah korang tengok ikan di atas. Ikan ini biasa bermain di keliling pulau dan batu karang. Selalunya ditemui berkawan dan berkumpulan. Jika kita memancing ikan waktu siang... inilah anatara spesies ikan yang pandai mencuri umpan. disebabkan mulutnya kecil, agar sukar untuk menangkapnya menggunakan mata kail biasa. Kalau jumpa ... tak payah susah-susah nak tangkap. Ikan ni bukan sedap pun.



Jig di atas adalah ubahsuai yang ditiru dari corak ikan. Jig diletak dalam pelbagai posisi. Corak dilukis mengikut pemerhatian dan kepekaan pereka pada persekitaran semulajadi. Pereka Jepun ini menggunakan cat khas yang dijual di kedai di sana. Kemudahan untuk mendapatkan bahan melukis (rujuk post pertama) akan mencambahkan kreativiti pereka. Di negara kita, bahan-bahan untuk berkarya seperti itu begitu sukar diperolehi. Keadaan ini akan menghadkan kreativiti. Sebagai penyelesaian.... ambe mencadangkan agar bahan yang biasa dijkumpai digunakan sebagai alternatif. Ambe syorkan bahan seperti cat kilat, spray paint, liquid paper, UV pen, lumonius paint, marker pen dan fabric paint.



Satu lagi spesies ikan karang di Jepun



Cuba korang perhatikan ketelitian pereka Jepun mencorak dan meniru rupa ikan. Keberkesanannya hanya diketahui apabila di cuba di lapangan. Pereka-pereka bagi syarikat terkenal seperti Yamashita sekali pun mempuyai unit R&D nya sendiri untuk mengkaji dan mencuba produk dan rekaan baru sebelum ia disahkan benar-benar sesuai untuk dipasarkan kepada pembeli.

Memandangkan harga jig yang semakin mahal... tidak salah jika anak Malaysia mencuba untuk menghasilkan produk yang sesuai digunakan di tempat kita sendiri. Ramai pereka kita lebih menumpukan kepada penghasilan rapala untuk menangkap ikan dan sememangnya anak Malaysia mampu mencipta dengan baik. Setakat ini hanya seorang pereka yang ambe jumpa di laman youtube... merekabentuk jig udang menggunakan bahan plastik. Kita memang ada kepakaran ini... cuma perlu dikembangkan dan dirangsang dengan idea-idea baru dan realistik-Abe Din

Read more >>

Modifikasi Jig 4

Selamat berkunjung kepada semua pelawat. Kali ini, ambe hendak meyambung perbincangan berkaitan modifikasi jig bagi memberi idea kepada semua hardcore sotong di luar sana. Harap-harap ilmu sedikit yang dikongsikan di sini dapat digunakan untuk mencari rezeki seekor dua bila tiba musim sotong nanti.

Kali ini ambe akan menerangkan bagaimana sesuatu jig udang diubahsuai dengan meniru corak ikan. Seperti yang diketahui, ikan adalah salah satu diet sotong.  Mengubah jig seperti corak ikan akan mampu menipu sotong dengan lebih berkesan.  Cuma ambe ingin tekankan di sini, jika korang hendak melukis corak ikan... pastikan corak yang dilukis paling hampir dengan corak ikan yang biasa dijumpai di kawasan anda beraksi.


Antara ikan karang yang biasa dilihat


Anak ikan bayan yang biasa terdapat di karang

Ikan belang yang dijumpai di kawasan unjam


Satu lagi spesies bayan yang biasa dijumpai



Jig udang yang dicorak semula


Nampak seperti jig yang mahal


Dua ekor jig di atas adalah jig yang diubahsuai mengikut kreativiti manusia. Jig mudah dilukis jika kulit jig berkenaan diperbuat dari fabric. Jika kulit luar jig menggunakan plastik, cat atau pen yang lebih terang perlu digunakan. Ketahanan dakwat pen juga perlu diberi perhatian. Pendedahan lama jig pada air laut akan memudarkan warna jig berkenaan. Cara terbaik untuk mengekalkan warna dan corak yang dilukis adalah dengan melukis dan mengecat berulang kali sebaik sahaja warna menjadi pudar. Ambe juga pernah menggunakan cecair liquid paper bagi menimbulkan warna putih. Cecair pemadam ini tidak tahan lama, mudah pudar, sukar dicuci dan mudah tertanggal.

Jika korang berminat untuk mengecat dan mencorak sendiri jig, ambe nasihatkan korang membeli jig berwarna putih bagi memudahkan proses mencorak. Jig berkulit kain adalah paling sesuai. Korang juga boleh menggunakan jig satu warna yang lain seperti warna kuning, pink, hitam atau coklat. Pastikan juga jig yang dibeli tidak begitu banyak corak dan warnanya lebih lembut agar corak yang akan dilukis menjadi lebih jelas dan terang. Pemilihan dan kombinasi warna adalah mengikut kretiviti korang sendiri dan kejayaannya banyak bergantung kepada proses cuba jaya-Abe Din
Read more >>

08 January 2016

Modifikasi Jig 3

Salam kunjungan dan selamat datang untuk semua pelawat. Kita sambung perbincangan tentang modifikasi jig. Pada post kali ini ambe ingin berkongsi satu lagi jenis ubahsuai iaitu jig yang direka dengan meniru rupa bentuk ikan. Walaupun majoriti jig berbentuk udang... jig berbentuk ikan juga semakin popular di sesetengah tempat.

Seperti yang kita ketahui, ikan juga merupakan salah satu diet sotong. Peniruan bentuk ikan juga mampu menarik perhatian sotong untuk menghulurkan tangannya. Walaupun jig jenis ini masih baru di negara kita, tetapi jig jenis ini telah dijual beberapa tahun di dalam pasaran negara kita. Mungkin kurang yakin dengan keberkesanannya... jig ini tidak begitu mendapat tempat. Harga jig ini juga lebih mahal berbanding jig udang yang biasa digunakan oleh pencandat kita.





Rupa Bentuk Jig Ikan



Jig berbentuk ikan sebenarnya boleh dibuat dengan kos yang lebih murah. Anda boleh menggunakan rapala ikan yang tidak digunakan lagi. Buang semua mata tiga. Gunakan pemberat seperti gambar di atas. Pemberat dibuat menggunakan timah cair yang dibentuk di dalam acuan khas. Boleh juga jika kita tidak menggunakan timah pemberat tetapi mengekalkan sesudu pada mulut rapala. Saiz sesudu menunjukkan kemampuan dan kedalaman sesuatu rapala menyelam di dalam air.
Rapala Boleh Diubahsuai Bagi Menipu Sotong




Pada bahagian hujung ekor rapala.... pasang mata candat dan digam menggunakan gam yang kuat. Kos pembuatan adalah rendah. Anda juga boleh menggunakan mata jig yang lama. Mata jig boleh dibuka menggunakan teknik pemanasan dengan api.

Bagi tujuan modifikasi yang lebih extreme, anda boleh membuat jig hibrid. Jig hibrid dibuat dengan menggantikan mata tiga di bahagian ekor dengan menggunakan mata jig sotong... manakala mata tiga di bahagian tengah dikekalkan dan tidak dibuang. Jig hibrid adalah serampang dua mata yang mampu menangkap ikan dan sotong dalam masa yang sama. Cuma gaya renangan jig hibrid perlu diuji beberapa kali agar renangannya lebih realistik dan menarik. Sampai di sini dahulu perkongsian untuk kali ini. Jumpa lagi dalam siri modifikasi akan datang-Abe Din
Read more >>

Modifikasi Jig 2

Salam kunjungan untuk semua hardcore sotong. Seperti yang dijanjikan... kita teruskan berbincangan tentang modifikasi jig bagi memberi idea dan kefahaman pembuatan dan pemilihan jig yang sesuai untuk kita beraksi di lapangan.

Hampir kesemua jig yang digunakan untuk menipu sotong mengabang adalah meniru bentuk udang. Udang merupakan salah satu diet yang disukai sotong selain ikan dan ketam. Gerakan jig berbentuk udang dicipta dengan gerakan turun naik dan dapat menipu sotong dengan cukup berkesan. Bukan sahaja sotong ikan pun ada yang tertipu juga.


 Udang Harimau Antara Pilihan Pereka Jig


Udang harimau mempunyai corak yang berupaya menarik perhatian sotong. Ada jig yang ditiru mengikut corak, warna, kaki, gaya renangan dan bentuk. Peniruan yang telah dibuat akan diuji di lapangan untuk diketahui keberkesanannya dan proses pembetulan. Peniruan paling banyak yang dibuat adalah dari segi corak dan gaya renangan.



Peniruan Corak Kulit Udang Harimau

Peniruan juga banyak dilakukan terhadap gaya renangan udang. Hampir kesemua jig udang dipasang bulu di kiri dan kanan bagi melambatkan kadar jatuhan... juga untuk kesimbangan jig. Apabila jig lambat jatuh... pelbagai teknik boleh digayakan. Pada masa kini kadar jatuhan jig juga boleh dikawal dengan cara membina badan jig menggunakan hollow plastic. Plastik jenis ini akan memerangkap udara di bahagian dalam dan ianya akan menjadi lebih ringan dan lambat jatuh.

Ada juga peniruan dari segi bentuk. Bentuk badan udang menjadi pilihan pereka-pereka Jepun dan China. Bentuk yang hampir menyamai badan udang lebih berkesan menipu sotong. Sejak akhir-akhir ini... jig udang juga dipasang dengan kaki yang meniru seakan-akan kaki udang. Jig jenis ini juga berkesan menipu  sang lembut.
Jig udang berkaki plastik


Corak udang bukan sahaja boleh dilihat menggunakan mata kasar tetapi rekacipta kini lebih mengutamakan corak maya yang hanya boleh dilihat di dalam gelap dan ketika keamatan cahaya rendah. Secara zahirnya jig jenis ini tidak begitu cantik di mata kita tetapi sangat menarik di mata sotong.



Keadaan Jig Di Dua Keamatan Cahaya yang Berbeza
Kurang Cantik dan Kurang Menarik


Dengan kehadiran teknologi luminous dan heat jacket... jig yang direka menjadi lebih berkesan menawan sotong. Gabungan ciri udang dan penemuan terkini tentunya akan digunakan secara meluas pada tahun-tahun yang mendatang.


Jig Udang yang Lebih Brutal


Jika kita rajin meng'google imej jig sotong.... kita boleh jumpa, majoriti jig yang direka meniru  bentuk udang. Ada juga yang meniru bentuk ikan tetapi tidak begitu banyak. Jig popular menjerat sotong torak berbentuk roket.... walaupun begitu, sotong torak juga suka jig berbentuk udang. Dari pengalaman ambe di lapangan, jig udang berupaya menawan sotong mengabang, torak, cumi-cumi, jejarum dan sotong katak. Reputasi sebagai seekor udang... memang berkesan menambat hati sang lembut-Abe Din
Read more >>

03 January 2016

Modifikasi Jig 1

Salam kunjungan untuk semua pengunjung dan hardcore eging sotong. Bulan Januari sotong masih belum datang ke Pantai Timur Semenanjung. Sementara menunggu sotong datang... ambe khaskan bulan Januari ini untuk membincangkan tentang modifikasi Jig. Terdapat 8 post yang akan di publish di blog sotonglaut khas untuk membincangkan teknik dan budaya modifikasi jig yang menjadi trend terkini pencandat-pencandat Jepun. Semua bahan yang digunakan semasa membincangkan tajuk modifikasi jig diperolehi daripada rakan-rakan facebook dari negara matahari terbit.


Memandangkan harga jig semakin mahal dan sotong pula semakin sukar ditipu... pencandat perlu lebih kreatif dalam mempelbagaikan gaya dan menampilan jig. Ambe sangat berharap apa yang ambe kongsikan di sini akan menjadi penjana idea untuk dikembangkan di kalangan pencandat di negara kita. Kongsi bersama idea-idea baru dan jangan kedekut kerana ia jelas menonjolkan sifat tamak di dalam diri anda.


Pen khas yang digunakan pencandat Jepun
 untuk mencorak jig.


Jig-jig yang dibuat solekan
menggunakan pen khas

 Satu contoh ubahsuai yang telah dibuat
Keseluruhan badan jig telah diwarnakan semula


Tujuan jig diubahsuai adalah untuk menambah keberkesanan jig menipu sotong. Jika anda kreatif.. jig murah juga mampu menandingi kemampuan jig yang mahal. Terdapat pelbagai kaedah dan cara yang digunakan oleh pencandat Jepun... sesetengahnya telah ambe publish dalam post-post terdahulu.

Asas utama ubahsuai jig adalah meniru dan cuba jaya. Meniru mengikut anggapan dan pengalaman serta mencuba keberkesanannya di lapangan. Mungkin keberkesanan jig yang diubahsuai berbeza mengikut tempat, cuaca, keadaan air dan jenis sotong. Jika anda berjaya menjumpai jig yang berkesan... berkongsi dengan pencandat lain. Dengan cara ini... hobi eging sotong akan lebih subur dan maju di negara kita.


Contoh ubahsuai menggunakan cat luminous


Kesan dari corak yang dibuat oleh cat luminous


Bahan yang terdapat di pasaran Jepun


Kerapkali ambe nyatakan bahawa keberkesanan sesuatu jig tidak terletak pada kecantikannya di mata manusia... tetapi pada naluri seekor sotong. Post pertama ini adalah bagi membuka minda anda untuk memahami bahawa pencandat tidak sepatutnya bertindak hanya sebagai  seorang penggunna sahaja tetapi boleh melangkah lebih jauh iaitu sebagai pengguna dan pengeluar yang kreatif.  Hasil kreativiti boleh dikongsi bersama pencandat-pencandat lain di luar sana. 

Salah satu sebab jig Jepun masih mampu bertahan sehingga kini adalah faktor inovasi dan R&D. Kreativiti pemancing Jepun sangat mengagumkan. Jig dari china pula berada pada kedudukan yang bertahan kerana keupayaan mereka hanya meniru dan bukannya mencari penemuan baru. Di Malaysia, terdapat nelayan-nelayan tradisional yang membuat sendiri jig bagi menangkap sotong. Sejak kebanjiran jig dari China dan Jepun... jig-jig tradisional semakin dilupakan. Mengapa perkara ini berlaku.. jawapan yang mudah, jig Jepun lebih cepat berevolusi berbanding jig kita. Kunci utama adalah kreativiti yang tiada penghujungnya.

Sesi pengenalan ini akan disusuli dengan post lain yang akan memberi idea kepada anda semua. Jangan ketinggalan untuk mengikuti. Sehingga berjumpa lagi-Abe Din
Read more >>

02 January 2016

Siput Sedut Masak Lemak Keladi

Salam kunjungan untuk semua pengunjung ke blog sotonglaut. Selamat Tahun baru... semoga tahun 2016 ini lebih banyak kejayaan akan muncul di dalam kehidupan kita. Diharap juga azam tahun 2015 telah dapat dicapai dengan jayanya.

Post awal tahun baru ini dibuka dengan satu resipi istimewa iaitu Siput Sedut Masak Lemak Keladi. Kebetulan ambe memang penggemar siput sedut.... Hello siput sedut yer bukan siput b---. Sejak kecil memang suka makan siput ni. Apabila dah berkeluarga... satu family tak makan siput maka terpaksalah berpuasa makan siput. Kalau makan pun di kedai je... tapi segan makan kat kedai ni...orang semua pandang pelik je. Baru-baru ini kebetulan balik kampung di Negeri Sembilan, terjumpa siput sedut dijual di Pasar Tani Bandar Baru Serting dan tanpa berfikir panjang terus beli sekilo... mahal juga.


Rupa siput yang sudah dibersihkan


Ramas bersama daun serai
Dah siap buang daun tu... jangan korang masak


Bawa balik rumah minta mak tolong masak. Nampaknya merasalah makan siput sedut. Ambe memang berada di dapur sambil memerhati emak masak siput sedut.. di sini ambe ingin berkongsi teknik dan cara siput sedut dimasak.

Kebiasaanya siput sedut banyak dijumpai di kawasan paya bakau yang berselut. Saiz siput semakin kecil jika hendak dibandingkan saiz pada masa dahulu. Mungkin disebabkan pencemaran air laut yang memberi kesan kepada tumbesaran siput ini. Selalunya siput ini dijual dalam keadaan hidup. Mudah untuk mengenal pasti siput hidup dengan melihat kepala dan sesungutnya yang berwarna kuning kemerahan sentiasa menjulur keluar. Jika hendak beli siput sedut lebih baik korang beli siput yang masih hidup. Ambe nasihat le... kalau korang nak beli yang mati jugak... lantak korang lah. Siput korang bukan siput aku.


Kelapa parut untuk diambil santan
Hampas boleh guna bersihkan kulit siput
Caranya gaul dan ramas bersama siput
Setelah selesai... buang hampas tu.


Siput yang memikat hati penggemarnya


Siput yang dibawa balik hendaklah dibersihkan terlebih dahulu. Emak di kampung biasa menggunakan daun serai. Daun serai dipotong dan diramas bersama siput sedut. Kulit siput yang kotor dan berlumpur akan menjadi bersih selepas diramas bersama daun serai. Siput kemudiannya dibasuh dengan air bersih. 

Seterusnya, siput hendaklah dipotong di bahagian hujung menggunakan parang. Kalau korang tak potong ekor dia... jangan harap korang boleh makan isinya. Tujuan ekor dipotong adalah untuk memudahkan proses menyedut isi siput ini. (Mungkin disebabkan siput ini dimakan dengan cara menyedut... maka nama siput ini dinamakan siput sedut). Selepas semua hujung siput dipotong, bersihkan siput sekali lagi. Boleh juga korang gaulkan dengan hampas kelapa bagi membersihkan sisa-sisa yang masih tinggal pada kulit siput.


Siput yang sedia untuk dimasak
mengikut citarasa anda


Rupa paras siput yang selesai disunatkan


Ready untuk proses memasak
Campurkan bahan kisar bersama siput


Kupas bawang putih, bawang merah, kunyit dan cili api. Tumbuk atau kisar semua bahan seperti gambar di atas. Potong batang keladi dan bersihkan. Masukan siput, bahan kisar dan santan.... Kaedah memasak seperti memasak, masak lemak cili padi. Selepas masakan mula berasap masukkan batang keladi dan garam secukup rasa. Masak sehingga mendidih dan angkat untuk dihidangkan.

Biasanya ia dimakan bersama dengan nasi putih. Cara memakan siput sedut adalan dengan menyedut di bahagian hadapan siput bukan bahagian yang dipotong. Sedut beberapa kali sehingga isinya keluar. Isi di bahagian depan biasanya terdapat satu kepingan seakan-akan plastik bulat berwarna coklat kehitaman. Jangan makan pula... kalau termakan pun tidak memudaratkan. Kulit siput jangan makan dengan nasi pula... buang jer.


Nampak biasa jer batang keladi ni
Rasanya... fuhhh.. sedap giler


Sedap sangat makan lupa nak amik gambar
Tinggal separuh baru teringat ... hehe


Keistimewaan resipi ini bagi ambe ialah rasa siput yang asli bersama batang keladi yang lembut. Makan tengahari di kampung memang menyelerakan. Siput yang tak  habis... terus packing dan bawa balik ke Terengganu. Sampai di Terengganu... panas sekali lagi untuk hidangan makan malam. Walaupun ambe seorang sahaja yang makan makanan eksotik ni... ianya cukup menyelerakan. Kalau ada ayam dengan daging... memang tolak tepi. Siput sedut tetap menjadi pilihan. Bagi yang belum mencuba... bila lagi nak test. Restoran-restoran di Perak dan Kedah banyak jual siput sedut ni. Oppss... siput ni halal yer.


Selamat dimakan... setakat ni tak pernah lagi sakit perut
Buncit perut ada ler. Sedapppp...


Kalau dah gila kat siput ni nanti... korang boleh cari sendiri. Siput sedut biasa dijumpai di batang dan akar pokok bakau. Memang mudah nak jumpa. Kalau di tepi tempat orang ramai, jangan harap nak jumpa... sure kena kebas kat orang dulu. Nak yang besar, kena naik sampan menyusuri paya bakau. Kalau jumpa yang kecil tu.. jangan ambil...biar dia besar dulu. Hati-hati... Risiko utama mencari siput ini ialah sang ular. Spesies ni memang tak makan saman. Jangan dok asyik kutip siput tak sedar ular ada atas kepala. Kalau korang ni jenis penakut dan tak reti berenang lebih baik beli je... mahal pun bayar jer... jangan merungut. Sehingga berjumpa lagi. Selamat menyedut siput sedut. Bye-Abe Din.

Read more >>

Blogger Pancing