PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

25 February 2012

Iguana

Salam kepada semua pengunjung. U all memang best... kalau korang takde..memang aku dah lama bersara dari  dunia blogging ni. Sebenarnya aku dah lama tak pergi mencandat..tu le sebabnya aku xleh nak post gambar sotong yang terbaru. Kalau aku tak update nampak gayanya blog aku akan mendapat title 'tukun tiruan'. Lagi satu aku sian dengan pengunjung setia aku.. datang jalan jauh-jauh tengok topik yang sama macam dua tahun lepas...sian diorang. Pe pun aku gagahkan juga untuk update walaupun topiknya lari sikit dari tema blog aku. Suhaimi... demo jangan marah kawe....

Anggaplah apa yang aku post ini sebagai satu aktiviti masa lapang yang takde pekdah untuk aku...tapi mungkin ia info baru untuk korang. Aku memang suka hal-hal tentang alam sekitar ni. Minat giler dari kecik sampai sekarang. Study dan kerja pun bidang yang ada background dengan natural environment.

Disebabkan background aku dah macam tu..aku mudah tertarik dengan benda pelik, menarik dan cantik. Januari baru ni... adalah sorang cousin datang dari Penang dengan family die. Die bawa sekor binatang ni... macam cicak tapi besar macam biawak. Anak-anak die dukung merata.. gi jalan mesti bawa. 


First time memang aku takut nak sentuh.. muke dia 'bekeng' sikit. Bila aku sentuh leher dia...rasa lembut. Duri die langsung tak tajam. Jauh dari mengancam nyawa. Tuan dia bagi makan cengkerik... sekali makan boleh tahan seminggu. Ekor dah pendek...sebab kena gigit kucing. Pelik juga...jarang ada orang bela haiwan ni. Korang kena cuba bela. Binatang ni baik...masa aku nak ambil foto dia...dok senyap je. Baik sungguh dan cukup dengar kata. Mungkin juga dia terkejut tengok kamera buruk aku.


Sebelum aku tulis artikel ni..sempat juga aku explore tentang binatang ni. Nama glamour dia Iguana. Kalau tempat kita lebih kurang macam sumpah-sumpah. Iguana ni adalah dari keluarga cicak jenis herbivor... tapi dia makan juga serangga. Mungkin lebih sesuai omnivor. Hidup di kawasan tropika dan banyak dijumpai di Amerika tengah dan Carribean. Kalau nak diikutkan binatang ni..slow sikit atau lebih senang cakap 'lembab' kalau bab berjalan.

Iguana juga boleh dijumpai di kepulauan Galapagos. Iguana kat sana boleh berenang dalam laut. 'Marine Iguana' ni boleh berenang dan menyelam serta kerap lepak kat tepi batuan pantai sambil mencari makanan iaitu sejenis lumut laut. Dah kenyang makan...diorang naik atas darat untuk berehat. Iguana jenis ni colour dia hitam dan kulitnya kerap menggelupas disebabkan tindakbalas air laut. 

Iguana daratan pula makan haiwan dan serangga yang ditangkap menggunakan lidah. Kulit akan disalin dalam tempoh tertentu menjadikan badannya lebih licin dan berkilat. Ada orang kata dia boleh tukar warna macam sotong untuk tujuan penyamaran. Agungnya kuasa yang Maha Esa. Cer korang bayangkan kalau Iguana tu adalah tokek, alamat jadi jutawan le. 

Ok. Cukup untuk kali ini. Jumpa lagi.
Bye.

Read more >>

24 February 2012

Bakpe Jadi Gini


Salam kunjungan untuk semua...
Lama juga ambo menyepi. Blog dah nak jadi tukun tiruan baru tuan datang menjengah. Tu le... korang tak tahu..aku tengah demam lama juga.. masa aku tengah update blog ni, ada lagi sikit-sikit batuk. Keduanya aku ni tengah gile kerja. Senja baru sampai rumah.... letih tidur awal. Esok buat rutin yang sama lagi. Ntah kat mana aku letak batang pancing pun aku dah lupa.

Aku pun pelik... apa yang aku cari sebenarnya. Harta tak banyak tapi cukup le nak makan. Rasa- rasa macam tak leh nak bawak ke kubur. Aku masih rasa kosong...semacam ada sesuatu yang tak cukup. Kengkawan pula makin kuat meracun... dapat ikan, dapat udang.. ketam nipah pun dah ada kat sungai. Issh... rasa cam nak menjerit je.. 

Aku tak sempat nak join...kerja-kerja aku tak pernah habis. Gang sekerja yang sama dengan aku, boleh pulak balik awal ke rumah diorang. Tension aku ni dah sampai ke tahap jingga dah.

Pikir punya pikir... rasanya aku ni tak leh berpisah dengan laut.. muka pun dah nak sama dengan muka kuala. Aku dah bertekad...apa nak jadi..biarlah, aku tetap nak ke pantai esok. Bior le..aku nak lepaskan rindu aku pada pantai dan laut. Campak pancing dua tiga kali, tak dapat ikan pun takpe.. janji dapat baling umpan.

Laut dan pantai memang best. 
Tenang, nyaman dan mendamaikan

TAPI... esok aku ada kerja, lusa ada jugak..minggu depan pun jadual aku ketat. Tension tul, hiss bila lagi aku boleh pergi ke sana? Bakpelah aku leh jadi ceng'gini'. Sotong  cepat le datang ke pantai... lama sangat dah aku tunggu.
Abe Din
Read more >>

04 February 2012

Oh..Hujan

Selamat datang kepada semua pelawat. Apa khabar anda semua?
Dalam dua tiga hari selepas Tahun Bari Cina..hujan datang sekali lagi kat Terengganu. Sekali sekala memang lebat. Hari tu ambe sempat melawat ke kawasan perkelahan di Kemasik, Kemaman. Bukan apa.. dah rasa rindu kat laut. Sesekali kena gi melawat..lepaskan rindu.

Sampai kat situ..time tengah hujan lebat. Nak turun dari keta pun takleh. Hanya sempat ambil gambar dari dalam keta jer... Hujan lebat sungguh. Dalam hati ambe..tertanya-tanya bile le musim tengkujuh ni nak berakhir. Selagi musim hujan, angin dan ombak kuat belum berakhir...selagi itu lah sotong takut nak datang ke pantai. Tipis le peluang nak mencandat.


Ambe pernah tengok sorang budak tempatan candat 
sotong kat sini. Saiz tak le besar mana..campur 
semua ada le dekat-dekat sekilo.

 Siapa sangka.. kat tepi pantai ni ada sotong

Hentian di Kemasik, Kemaman. Kawasan ini cukup terkenal... 
Pernah jadi lokasi penggambaran. Tapi belum pernah 
ada penggambaran tentang sotong..kihkih

Bila le hujan ni nak berhenti... Tak sabar 
dah ni nak mencandat

Time ambe tulis post ni..ambe tengah demam. Deman takleh mencandat kot... Musim hujan yang sejuk...batuk-batuk lagi. Ubat dah makan...tak berkesan juga. Boring gak dok berbaring je...capai laptop sempat juga balas e-mail pelawat sotonglaut. Korang doakan le moga-moga ambe cepat sembuh. Sekian dulu untuk kali ni..jaga diri anda.
Abe Din
Read more >>

Blogger Pancing