PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

29 June 2013

Trip Pulau Ular S3

Selamat datang kepada semua pengunjung dan pelawat. Terima kasih juga kepada semua follower yang sudi bersahabat dengan blog sotonglaut. Semoga anda semua berada di dalam rahmat-Nya. Pada post kali ini, Abe Din ingin berkongsi pengalaman mencandat sotong Siri 3 yang diadakan di Pulau Ular, Cherating.

Trip kali ini mungkin merupakan trip pulau terakhir sebelum ketibaan bulan ramadhan. Selepas ni.. mungkin joran sotonglaut akan berhenti rehat buat sementara waktu. Jika pun ada, kemungkinan trip jangka pendek di kawasan berhampiran sahaja.

Trip Siri 3 dirancang secara ringkas disertai oleh 5 orang pencandat termasuk Abe Din. Dengan bantuan tekong Nuar.. boleh dikatakan trip kali ini sangat berjaya kerana rekod tangkapan sotong mabang meningkat melebihi angka 50 ekor.. jumlah tidak rasmi ini melepasi rekod sebelum ini iaitu 40 ekor.

 Kumpulan Trip Siri 3
 
 Antara Hasil Trip Siri 3

Pada trip kali ini beberapa lokasi penting dan berpotensi di kawasan pular ular telah dikenalpasti. Abe Din akan cuba mengulas tentang lokasi dan potensi berkenaan pada post akan datang. Bagi Abe Din, jika masa dan lokasi yang dipilih bersesuaian, pemancing dan pencandat tidak akan pulang dengan tangan kosong. 

Antara Gambar yang Berjaya Dirakam di lokasi.
Semua Orang Terlalu Sibuk Melayan Tarikan Sotong.... 
Hinggakan Tiada yang Mahu Menjadi Jurugambar.

Berdasarkan 3 trip yang dijalankan sebelum ini, Abe Din dapat membuat kesimpulan bahawa pulau ini menyimpan khazanah pancingan sotong yang sangat bernilai. Setiap kali trip dijalankan, Abe Din akan cuba belajar dan mengenali potensi pulau ini. Hasil yang diperolehi juga semakin meningkat daripada trip sebelumnya. 

Pulau Ini Juga Kaya Dengan Ikan-ikan Gred A


 Kerapu Karang yang Cantik... 
Rakus Sekali Menyambar Candat Sotong Mabang.

Masih banyak yang perlu dipelajari dari pulau ini. Potensinya sebagai kawasan rekreasi dan pelancongan memang tidak boleh dinafikan.  Pelancong dalam dan luar negara memang kerap datang ke pulau ini. Memandangkan potensinya yang mampu berkembang baik, perlu ada satu pengurusan yang sistematik bagi memelihara khazanah di pulau ini.

Sebelum pulang, tekong bot sempat membawa kami mengelilingi kawasan pulau. Dari laut, rupa mukabumi pulau dapat diperhati dengan lebih jelas. Masih banyak kawasan berpotensi yang masih boleh dicuba pada trip akan datang.

Tekong Bot yang Banyak Membantu.

Pada post sebelum ini, Abe Din pernah bercerita tentang pulau ular dan memaparkan sekali maklumat tentang tekong. Anda yang berminat ke sini, boleh merujuk post Abe Din sebelum ini. Post berkenaan ditulis ketika Abe Din berkursus di sebuah resort berhampiran Kampung Pulau Ular.

Pandangan Pulau Dari Belakang

Pandangan Pulau Dari Bahagian Tengah

Selepas mengelilingi pulau, peserta trip terus bergerak pulang ke tanah besar. Hari semakin panas...  tak sabar nak pulang ke rumah. Perjalanan ke Kemaman masih jauh.

 Bersiap Untuk Pulang

Pandangan Sebuah Resort ... Dari Kuala Kampung Pulau Ular

Sampai di daratan... ada peserta yang mengambil peluang untuk mandi air tawar di surau berhampiran. Sempat juga berjamu selera di gerai bersebelahan resort. Semua peserta trip bertolak pulang lebih kurang pukul 2 petang. Jika panjang umur, kami akan datang lagi...
Setakat ini dulu maklumat berkaitan trip Pulau Ular S3. Badan masih letih.... perlu banyak rehat. Esok nak kerja. Hingga berjumpa lagi. Sekian.
Abe Din.
Read more >>

27 June 2013

Panggilan Trip 3-2013

PANGGILAN TRIP SUNGAI ULAR
SIRI 3 / 2013


Diminta peserta-peseta Trip Siri 3

Mengesahkan penyertaan anda bagi memudahkan

pihak kami menguruskan trip. 

Bayaran Trip RM50 seorang (sewa bot dan makan). 
6 peserta setiap kumpulan.
Tarikh dan masa bertolak: Jumaat (3.30 Petang)

Hubungi Abe Din untuk pertanyaan..
Terima Kasih.
Read more >>

Trip Pulau Ular Siri 2

TRIP PULAU ULAR SIRI 2

Selamat datang kepada semua pengunjung dan pelawat blog sotonglaut. Minggu lepas satu lagi trip ke Pulau Ular telah dijalankan dengan jayanya. Abe Din mendapat panggilan telefon dari seorang guru untuk menjadi fasilitator satu program kelab guru sekolah berkenaan. Selepas perbincangan dan perancangan rapi diatur, trip berkenaan berjaya juga diadakan dengan penyertaan seramai 17 orang peserta.

Dari maklumat yang diperolehi, kebanyakkan peserta tidak pernah tiba di Pulau Ular dan ramai juga yang tiada pengalaman memancing dan mencandat sotong mabang. Kesemuanya  bersemangat untuk mencuba pengalaman baru ini. Peserta trip berkumpul di perkampungan Sungai Ular selepas solat jumaat dan bertolak ke pulau lebih kurang pukul 3.30 petang dengan menaiki dua buat bot. Tekong bot memberikan kerjasama dan bantuan yang cukup baik sepanjang proses menghantar peserta ke pulau.

Peserta Trip Siri 2

Menguruskan peserta yang agak ramai memang mencabar. Perancangan rapi termasuk meramalkan air pasang surut dan masa yang sesuai untuk mencandat perlu dibuat lebih awal agar trip yang disertai tidak mengecewakan. 


Peserta Bersiap Menuju Pulau Ular

Setelah tiba di Pulau Ular, peserta mendirikan khemah terlebih dahulu sebagai persediaan jika berlakunya hujan secara tiba-tiba. Cuaca ketika itu agak berjerebu, tetapi bacaan IPU masih tidak membahayakan. Beberapa orang peserta ditugaskan untuk memasak, sebahagian lagi terus bergerak ke kawasan karang menggunakan bot untuk memancing ikan kerapu. Ada juga yang mengambil kesempatan mandi-manda sebelum hari gelap. Sementara menunggu pasukan pertama pulang memancing, pasukan yang masih berada di pulau sibuk menyiapkan peralatan masing-masing.


Peserta Tiba di Pulau Ular

Pada sebelah malam, air surut pada tahap paling rendah hingga menampakkan batu-batu karang yang cantik. Peserta dinasihatkan agar berehat kerana keadaan tidak sesuai untuk memancing. Ikan dan sotong pada ketika ini kebiasaannya tidak aktif dan bergerak jauh ke laut. Peserta berehat di hamparan batu sambil berbual-bual kosong sementara menunggu mata mengantuk. Air laut dijangka akan pasang semula pada pukul 4 pagi. 

Ketika air pasang sekitar pukul 6 pagi, sotong mabang sudah mula galak memegang umpan candat. Beberapa ekor sotong bersaiz besar berjaya dinaikkan peserta. Selepas sarapan, sebahagian peserta bergerak ke bahagian belakang pulau dan menyusur tebing batu untuk mencandat sotong mabang. Pada waktu ini sotong cukup galak memegang candat. Banyak sotong berjaya dicandat sehingga melewati pukul 9 pagi.


Aktiviti Mandi Manda di Pulau

Ada peserta yang mengambil kesempatan untuk manda manda sambil melihat keindahan batu karang di dasar laut. Lebih kurang pukul 10 pagi, peserta mula mengemas khemah dan peralatan, memandangkan kawasan pulau sudah mula didatangi beberapa kumpulan pelancong dari dalam dan luar negera. Suasana pulau semakin meriah dengan kehadiran pelancong-pelancong. Peserta trip yang sudah siap berkemas, mula menyusun dan membahagikan hasil tangkapan. Sotong dicuci terlebih dahulu dan disusun di atas plastik. Peserta dan pelancong asing yang begitu teruja datang melihat hasil tangkapan sambil bergambar.

Berkumpul Melihat Hasil Pancingan di Pulau Ular

Sotong Mabang yang Berjaya di Candat di Pulau Ular

Sotong yang berjaya dicandat sepanjang trip berjumlah 40 ekor. Saiz memang boleh tahan. Ramai juga peserta yang berjaya mencandat sotong mabang buat kali pertama. Kesungguhan mereka bertanya dan belajar banyak membantu mereka sepanjang aktivti mencandat dijalankan. Semoga trip ini menjadi memori indah bagi mereka semua.


Bergambar Bersama Hasil Tangkapan

Bergambar Sebelum Pulang Ke Tanah Besar

Bot tiba lebih kurang pukul 10 dan kesemua peserta meninggalkan pulau lebih kurang jam 11 pagi. Ada juga peserta yang berhajat untuk datang semula mencandat dan memancing pada masa akan datang. Abe Din berpisah dengan kumpulan trip sebaik sahaja selesai minum di sebuah gerai yang terletak di tanah besar. Trip sebegini memang meletihkan. Tak sabar nak berehat di rumah. 

Di kesempatan ini, Abe Din mengucapkan tahniah dan ribuan terima kasih kepada semua peserta kerana berjaya melalui trip ini dengan jayanya. Semoga ilmu yang diperolehi dapat digunakan pada masa yang mendatang. Jumpa lagi.
Abe Din.
Read more >>

20 June 2013

Menawan Pulau Ular

Selamat datang kepada semua pengunjung. Pada kali ini ambe akan cuba memberi satu gambaran tentang fotografi  di Pulau Ular. Grafik pulau diambil menggunakan GoogleEarth. Gambaran awal ini mungkin diperlukan individu atau kumpulan yang bercadang untuk datang ke sini.

Semua gambaran lokasi dan kedudukan adalah berdasarkan pengalaman Abe Din sewaktu pertama kali berkunjung ke sini. Adalah diharapkan paparan ini sedikit sebanyak membantu anda untuk memahami rupa bentuk mukabumi dan lokasi untuk beraktiviti di sini.

 
 

Semua yang dipaparkan di dalam grafik di atas adalah sebagai satu cadangan sahaja dan tidak semestinya sesuai pada keadaan dan masa tertentu. Semoga ia bermanfaat. Jumpa lagi.
Abe Din
Read more >>

15 June 2013

Trip Pemanas Badan

Salam untuk semua. Satu trip yang tidak dirancang telah diadakan di Kijal, Kemaman pada 14 Jun (Jumaat). Sebanyak 9 ekor sotong mabang berjaya dinaikkan. Salah seekor daripadanya bersaiz bapak dan cukup kuat melawan.

Keadaan arus sedikit bergelora. Air laut pada ketika itu jernih..... dan keruh ketika air pasang. Candat Yamashita berwarna kuning cukup berkesan ketika air sedikit keruh. Air laut pada ketika itu adalah panas dan sejuk ketika akhir trip. Untuk pengetahuan semua, jika air laut terasa sejuk... ia memberi gambaran bahawa spesies lembut ini tidak begitu aktif mengejar umpan candat..


 Saiz terbesar dan terkecil


Spesies bermata hijau yang cantik

 Sotong baru yang masih mengekalkan coraknya

Trip ini bolehlah dikatakan sebagai trip pemanas badan sebelum bertolak ke Pulau Ular pada minggu hadapan. Kepada semua peserta trip diharap bersedia. Pada post-post berikutnya... ambe akan ulas berkaitan trip Pulau Ular Siri 2 pula. Sehingga berjumpa lagi.
Abe Din
Read more >>

11 June 2013

Panggilan Trip 2-2013

PANGGILAN
TRIP PULAU ULAR SIRI 2 / 2013


Diminta peserta-peseta Trip Siri 2
Mengesahkan penyertaan anda bagi memudahkan
pihak kami menguruskan trip. 

Bayaran Trip RM50 seorang (sewa bot dan makan). 
6 peserta setiap kumpulan.
Tarikh dan masa bertolak akan diberitahu kemudian.

Hubungi Abe Din untuk pertanyaan..
Terima Kasih.
Read more >>

07 June 2013

Rendang VS Masak Lemak

Salam sayang kepada semua pengunjung blog sotonglaut. Pada post kali ini... ambe akan berkongsi resipi cara-cara untuk memasak rendang sotong mabang dan masak lemak cili padi ketam renjong. Sotong mabang yang ambe gunakan adalah sotong yang ambe candat sendiri manakala ketam renjong pula diberikan seorang nelayan kampung semasa trip ke Pulau Ular baru-baru ini.

 Rendang & masak lemak yang telah sedia untuk dihidangkan


Sotong dan ketam yang sudah dibersihkan

First sekali, korang kena bersihkan dahulu bahan-bahan utama resipi ni iaitu sotong dan ketam. Cara membersihkan sotong telah diterangkan dalam post ambe yang lepas. Bagi membersihkan ketam pula... korang perlu menanggalkan cengkerang atas ketam. Caranya, gunakan pisau dan cungkil bahagian bawah cengkerang ketam. Bersihkan dan kerat ketam kepada dua bahagian.

Lepas semua bahan mentah dibersihkan... korang toskan air ketam dan sotong menggunakan penapis. Korang sediakan bahan-bahan macam kat bawah tu... lupa pulak... aku ajar cara nak buat rendang dulu yer..

Kupas ubi kentang, bawang ditumbuk dan dihiris, serai dihiris halus, cili kering digiling, daun kunyit dicarik-carik, kayu manis dan macam-macam benda lagi... aahhh, korang tengok sendiri kat bawah tu. Satu lagi bahan penting yang aku lupa nak upload gambar die... ialah kerisik. Siapa tak tau?... korang boleh beli kat kedai. Selepas semua dah sedia macam gambar kat bawah tu... maka korang mulalah panaskan kuali.. jangan lupa taruk minyak masak. Jeng... jeng...jeng.

Antara bahan yang diperlukan untuk membuat rendang sotong

Selepas minyak panas... camana nak tau?... celup je jari korang. kihkih... acah je.. jangan buat sungguh. Aku gurau je... renjis sedikit air. Kalau bunyi cam garang je.. tu tanda minyak dah panas. Satu cara lagi tengok minyak tiada gelembung udara dan sedikit berasap. Ok boleh gi step berikutnya.

Tumis kayu manis, cengkih, bawang kisar, serai, cili kisar. Bila dah naik bau... letakkan serbuk rendang yang sudah dicampur air. Tumis sampai pecah minyak.... bukan pecah periuk... tu nama ikan. Kalau tak tau... tanya jiran sebelah... apa itu pecah minyak?

Bila pecah minyak.. letak kerisik, asam jawa, santan. Santan mesti letak last sekali. Lepas campuran sebati dan nampak sedikit panas.. letak sotong kemudian campak daun kunyit yang dicarik-carik atau dipotong halus ke dalam kuali. 

Proses mamasak rendang sotong

Letak bawang besar dan kentang. Haaa tunggu apa lagi? kacau le... bagi rata. Semua nak suruh.. (bekeng orang ganu kata). Selepas campuran panas... perlahankan api dan kacau rendang anda sehingga kuah rendang nampak pekat dan kering. Kalau korang malas nak kacau... rendang akan hangit dan rasa pahit. Kalau kerap kacau pun tak molek jugak.... berpada-pada le kalau nak kacau rendang korang.

Ambe gunakan ubi kentang untuk pekatkan kuah rendang. Kalau korang nak pedas... tambah cili padi yang ditumbuk. Pastu... lepas rendang kering, korang boleh hidangkan di dalam bekas yang sesuai. Perasa seperti gula dan garam boleh ditambah mengikut kesesuaian. Sebelum angkat... rase dulu sikit.. jangan rasa semua pulak.. dah ok.... baru angkat.

Masakan kedua pula ialah masak lemak cili padi ketam renjong. Memula, panaskan sedikit minyak.. tumis bawang yang telah ditumbuk. Bawang boleh digiling atau dihiris atau letak seketul terus ikut tahap kerajinan korang. Pastu letak santan dan sedikit air. Jangan lupa taburkan serbuk kunyit dan letak cili padi yang ditumbuk halus. Kalau suka pedas letak banyak cili.. kalau korang tak tahan pedas letak sikit je.

Campak pula serai yang telah ditumbuk hujungnya menggunakan lesung batu. Jangan korang campak lesung batu ke dalam kuali pulak. Lepas campuran mula mendidih, korang campak ubi kentang yang telah dipotong mengikut kreativiti korang. Campak pula ketam yang telah dipotong ke dalam kuali. Tambah perasa seperti gula dan garam ikut jer suka hati korang... asalkan korang bahagia.

Proses menyediakan masak lemak ketam

Untuk makluman korang... jangan masak ketam terlalu lama. kerana ia akan menghilangkan rasa manis isi ketam. Ketam yang telah masak akan berubah warna kulitnya kepada warna merah. Jika isi ketam korang menjadi kecil dan kecut... mungkin korang masak terlalu lama. 

Berhati-hati ketika masak masakan ini... kerana ia akan meruap selepas beberapa minit anda letak santan. Ambe nasihatkan korang jangan tingalkan dapur di masa kritikal seperti ini. Nanti kuah melimpah. Jika korang terpaksa pergi ke mana-mana.... perlahankan api atau tutup terus api.. lagi baik. Kalau korang tak mampu nak lakukan dua perkara ni... takyah masak. 

Selepas masak lemak korang dah mendidih, lakukan ujian rasa. Jika ada umphh... angkat le. Tunggu apa lagi. Sambil-sambil korang masak rendang dan masak lemak ni... jangan pula korang lupa nak masak nasi. Nanti tak pasal-pasal korang makan dua hidangan tu tanpa kehadiran mahkluk nasi. Orang tak pernah buat cam tu... kalau korang buat gak.. jangan takut... takde sape nak marah.

Last sekali... korang boleh cuba resipi ni bila-bila masa je korang suka. Mereka yang tak pandai masak pun boleh cuba masak resipi ni. Bagi yang pandai dan teror memasak... jangan pulak gatal-gatal nak kutuk ambe sebab tujuan kita masak mungkin tak sama. Korang masak untuk sedap.. ambe pula masak untuk kenyang. Bagi ambe kalau perut dah lapar... "kesedapan" itu akan datang sendiri. Jumpa lagi
Abe Din.
Read more >>

Peluru 2013

Salam sejahtera kepada semua pengujung... terima kasih kepada yang sudi menjadi follower blog ambe ni... Badan masih letih selepas pulang dari trip Pulau Ular. Timbul pula perasaan malas nak update blog sotonglaut.. tetapi bila memikirkan banyak perkara yang perlu dikongsi dengan pemancing di luar sana.. digagahi juga untuk menaip sekadar mampu.

Sesuatu yang ambe nak kongsi bersama anda ialah berkenaan dengan candat yang ambe gunakan sepanjang trip meninjau potensi Pulau Ular baru-baru ini. Ambe menggunakan candat Yamashita versi lama, berat 2.0, warna merah. Candat telah dimodified menjadi candat bola (rujuk post ambe sebelum ini) memang cukup berbisa.
  
Variasi klon Yamashita

Candat buatan China yang diklon dari produk Jepun ini memang sangat berkesan di Pulau Ular. Candat ini juga telah terbukti berjaya menawan spesies sotong mabang semenjak 5 tahun lepas. Sejak ia mula diubahsuai dua tahun lalu... powernya semakin menjadi-jadi.

 Struktur binaan yang ringkas tetapi kemas

Candat ini dibeli di Dungun dengan harga RM15 setiap satu. Harganya lebih murah dari candat original Jepun yang berharga RM25 seunit. Candat ini semakin sukar ditemui kerana permintaan kepada Yamashita versi baru yang semakin meningkat. Harga versi baru mencecah sehingga RM38 seunit. Walaupun mahal ia sangat berkesan menipu sotong mabang.

Tahukah anda...? sepanjang berada di Pulau Ular, ambe hanya menggunakan candat Yamashita lama yang telah diubahsuai. 18 ekor sotong mabang (merupakan rekod peribadi terbaru bagi tahun 2013) telah berjaya dicandat. Koyak-rabak candat dilanyak oleh sotong mabang Pulau Ular.

 
Klon Yamashita merah (modified) koyak diterjah sotong


 Bandingan candat normal dan candat modified

Ambe dapat merasakan, candat klon Yamashita ini mampu bertahan lebih lama di dalam industri mencandat sotong mabang di negara kita. Candat ini sangat sesuai dipadankan dengan pancing sotong dan kekili berkekuatan 2500 dengan tali berdiameter 0.18 hingga 0.20. Bagi pencandat yang masih belum mencuba boleh test power anda menggunakan candat ini.
Jumpa lagi.
Abe Din
Read more >>

05 June 2013

Trip Pulau Ular S1(B)

Peserta Trip Pulau Ular Siri 1
Along (baju hitam), Cikgu Asan (baju merah hati), Helmi (baju putih), 
Cikgu Amir (baju oren), dan Noh ( baju merah belang)

Seperti yang ambe nyatakan sebelum ini... tujuan utama kami ke Pulau Ular adalah untuk memancing dan meninjau kehadiran sotong mabang di pulau ini. Trip awal ini adalah perintis untuk dijadikan sebagai rujukan trip berikutnya. Pada petang kami di sini... kami dahulukan dengan memasang khemah bagi persediaan sebelum hari gelap. Ada sedikit kebimbangan kerana pada musim sekarang hujan, angin dan ribut petir kerap melanda di kawasan pesisir Pantai Timur. Petang-petang selalu hujan.

Selepas khemah siap dipasang.... masing masing mempersiapkan peralatan memancing untuk menduga penghuni pulau. Empat peserta akan menduga ikan di hadapan khemah manakala ambe dan seorang rakan menjelajah di belakang pulau. Rakan ambe mencari ikan... ambe macam biasa mencari sotong.

Setelah lama memancing... asyik tersangkut... tali kerap putus. Ambe yang asyik baling candat ke laut... sekali pun tidak merasa tarikan sotong. Lenguh bahu... dalam hati ambe... berdetik kekecewaan sambil membuat kesimpulan... memang tiada lagi sotong di sini. Rakan ambe masih mengail ikan... begitu asyik melayan tarikan ikan-ikan kecil. Sehingga hampir pukul 6 petang satu tarikan kuat sotong dirasai... seekor sotong sebesar lengan berjaya dinaikkan. Serangan mengejut telah membuatkan kami kelam kabut... gang sebelah ambe dah pasang candat dan cuba mencandat. Dalam masa yang singkat, ambe berjaya menaikkan sotong mabang saiz sama sebanyak 6 ekor. Pancing rakan ambe juga ditarik kasar sotong tetapi terlepas disebabkan drag kekilinya yang dikunci ketat. Selepas tiada tarikan sotong kami berpindah menghala ke base dengan menyusur kawasan berbatu. Sepanjang menyusur hinga ke khemah... ambe telah berjaya menaikkan sotong sebanyak12 ekor.

Berapa port pancing di pulau ini

Kumpulan yang memancing di kawasan khemah telah berjaya menaikkan beberapa ekor ikan dan seekor sotong yang menyambar umpan ikan. Ambe menjangkakan jika sotong terkena pancing ikan.... itu adalah petanda sotong di kawasan ini memang banyak. Selepas makan malam dan sembahyang.... aktiviti disambung semula pada pukul 9 malam. Sotong masih makan sehingga pukul 11 malam dan tarikannya berhenti apabila air surut.

Buat takut orang jer...

Gambar kat atas tu... adalah bekas kaki umang-umang. Ambe yang pertama kali berjumpa bekas ini pada waktu malam menjangkakan bekas laluan ular... maklumlah Pulau Ular. Laluannya pula menghala ke khemah... takut juga. Panggil semua mamber datang tengok... bila kami ikut laluan yang ditinggalkan... nampak bersimpang siur. Banyak rupanya... sehinggalah kami jumpa spesies kat atas tu... umang-umang. Lega sikit rasa.

Aktiviti seterusnya berehat dan tidur. Kami dijangka akan sambung semula aktiviti pada pukul 6 pagi ketika air penuh.... tetapi aktiviti dimulakan lebih awal, lebih kurang pukul 3 pagi ketika air menyongsong masuk. Bulan keluar pada pukul 6 pagi.. Pada ketika itu sotong cukup galak mengambar umpan udang. Beberapa sotong lagi dinaikkan sehingga pukul 8 pagi.


Aktiviti siang hari... hari ke-2

Kami mengemas semua perlatan pada pukul 10 pagi. Bot dijangka datang pada pukul 2 petang. Apalagi, sementara menunggu bot datang... kami berpakat mandi laut. Beberapa kumpulan pelancong sudah mula datang untuk melakukan aktiviti scuba diving. Kat atas tu ada gambar obor-obor merah... kalau kena... memang best. Jaga-jaga dengan spesies ini jika anda mandi di laut.


Peserta bersama hasil tangkapan.

Selepas mandi... kami membasuh kotak ikan masing-masing. Menukar ais baru, membasuh ikan dan sotong yang akan dibawa balik. Ada seorang nelayan yang datang berkelah bersama family dia memang baik hati.. bagi air batu dan 2 ekor ketam renjong kat kami. Orang rumah dia pula bagi karipap... mmm perut tengah lapar... 3 biji terus masuk dalam perut.


Kesemua hasil tangkapan sepanjang kami di sini.

Kat atas tu adalah gambar semua tangkapan yang kami perolehi. Antara ikan yang berjaya dipancing termasuklah biji nangka, tetanda, kerapu dan ikan yu. 20 ekor sotong mabang berjaya dinaikkan sepanjang kami mencandat di sini. 2 ekor Cikgu Amir punya... lagi 18 ekor ambe punya... kihkih.. teror juga ambe ni (nada angkuh...kih). Semua tangkapan di bahagi kepada peserta trip untuk di bawa balik.

Kami telefon tekong lebih awal dan keluar dari pulau pada pukul 1.15 tengahari. Ambe berkira-kira untuk datang sekali lagi ke pulau ini. Tentunya dalam masa terdekat. Sila tunggu panggilan ambe melalui blog sotonglaut. Hingga berjumpa lagi.
Abe Din.
Read more >>

Trip Pulau Ular S1(A)

Selamat datang dan terima kasih di atas kunjungan anda ke blog sotonglaut. Setelah selesai promotion Trip pulau Ular Siri 1 pada bulan lepas. Ambe telah berjaya mengumpulkan 5 orang lagi peserta ke pulau berkenaan bagi tujuan memancing dan menduga kehadiran sotong mabang.

Kami memang pertama kali menjejakkan kaki ke pulau berkenaan. Info yang diperolehi hanya dari cakap-cakap penduduk tempatan dan juga maklumat dari internet. Setelah perancangan rapi, tarikh trip ditetapkan pada 3 hingga 4 Jun. Ambe dengan seorang kenalan dari Terengganu akan berjumpa empat individu lagi di jeti Sungai Ular. Kami bertolak dari jeti Sungai Ular lebih kurang pada pukul 3 petang. Bot akan hantar dan ambil kami hari berikutnya, pada waktu yang sama.
 
Peserta trip bertolak keluar dari kuala sungai

Kuala Sungai Ular sebenarnya agak cetek. Bot memang sukar untuk keluar masuk jika air surut. Perjalanan keluar masuk menggunakan bot lebih sesuai jika air pasang. Sampai di muka kuala.. beberapa orang budak-budak sedang mandi manda... air nampak agak jernih juga. Tekong bot adalah penduduk tempatan di Sungai Ular. Dari perbualan dalam perjalanan ke pulau... ambe boleh simpulkan bahawa tekong yang membawa kami memang cukup mahir dengan keadaan di sini.

Suasana di sekitar Pular Ular 1

Pulau Ular pada mengamatan ambe yang pertama kali sampai di sini... merupakan sebuah pulau kecil dan terdapat banyak struktur batuan yang merupakan asas utama pulau. Muka bumi di bahagian tengahnya masih ditutupi oleh pokok-pokok hutan dan terdapat beberapa pohon kelapa. Semasa menjelajah pulau pada kali pertama... terasa seolah-olah berada di kawasan perkampungan nelayan.


Suasana di sekitar Pulau Ular 2

Struktur batuan di sini bersaiz besar dan agak bahaya juga untuk naik dan turun. Bagi mereka yang tidak biasa dengan keadaan ini, risiko kemalangan tetap ada. Jika anda bercadang untuk ke sini... pakaian dan peralatan yang sesuai perlu diguna ketika menyusuri kawasan berbatu di pulau ini. Anda yang tidak biasa, mungkin akan merasai cabaran yang hebat di Pulau Ular.


Suasana di sekitar Pulau Ular 3

Pada hari pertama... ambe dan rakan-rakan lain banyak melihat dan mencari kawasan-kawasan yang sesuai bagi aktiviti memancing dan mencandat sotong. Kawasan banyak ikan dan juga kawasan kerap sangkut perlu diingati agar tidak kecewa ketika memancing pada sebelah malam dan esok hari.

Air laut yang bersih dan jenih

Air laut di kawasan Pulau Ular memang sangat jernih dan bersih. Dari perbualan dengan tekong dan penduduk di sini... Pulau Ular kerap dikunjungi pelancong-pelancong luar seperti Singapura untuk melakukan aktiviti skuba di sini. Dari pemerhatian ambe... memang kawasan ini sesuai untuk aktiviti skuba. Airnya jernih... ikan-ikan kecil memang banyak di kawasan pantai dan cantik-cantik belaka.

Struktur batuan dan karang mati di sekitar pulau

Jika anda berkunjung ke pulau ini... anda boleh melihat timbunan karang-karang laut yang telah mati. Walaupun telah mati... keunikkan dan kecantikkan karang-karang di sini masih dapat dilihat dengan jelas. Bagi peminat akuarium... karang-karang di sini mungkin ada yang sesuai untuk di bawa balik bagi menghiasi akuarium anda.

Kesimpulan yang boleh ambe nyatakan di sini... pulau ular memang cantik dan sesuai untuk pelbagai aktiviti seperti scuba diving, trecking, memancing dan lain-lain. Ambe jangkakan bahawa Pulau Ular pada suatu ketika dahulu berkemungkinan bersambung dengan tanah besar memandangkan jaraknya yang begitu dekat dengan pantai. Dari segi teorinya, kemungkinan pulau ini terpisah disebabkan pembentukan alur sungai yang semakin lama semakin luas dan menyebabkan hakisan teruk dari arah daratan dan ombak laut. 

Pulau ular masih wujud kerana struktur batuannya yang keras dan tahan terhadap hakisan ombak dan angin kuat. Ambe harap semoga Pulau Ular ini terus dipelihara agar keindahannya boleh memberi manfaat kepada pelacanong dan penduduk di sini. Ketika berbual bersama penduduk kampung yang kebetulan datang berkelah di pulau ini... ambe mencadangkan agar Persatuan Nelayan Kawasan mengambil inisiatif untuk menjaga dan membina beberapa infrastruktur di sini seperti tandas dan pondok untuk berteduh. Kedatangan pelancong yang kerap ke kawasan ini sedikit sebanyak akan membantu meningkatkan lagi sosioekonomi penduduk-penduduk di sini... ( bersambung)
Read more >>

01 June 2013

Jemputan VVIP

Salam sejahtera kepada semua pengunjung dan pelawat sotonglaut.blogspot.com/. Pada post kali ini ambe ingin menjemput sesiapa sahaja untuk menjadi kenalan dalam blog buruk ambe ni... lebih kurang macam followers jugaklah tapi lain sikit.

Anda hanya perlu menghantar sekeping gambar (anto banyak pun boleh.... tp ambe pilih sekeping je)  melalui e-mail ambe.. colourless_orchid@yahoo.com. Gambar anda dengan sotong... tak kire sotong katak, torak, jarum, kurita di lokasi pancingan, pasar, rumah atau kat mana sahaja. Sotong mesti sotong betul le... mainan tak boleh. Untuk lebih adil kepada kaum hawa yang bukan semua boleh dapat pergi mencandat... masakan sotong pun boleh tapi gambar anda kena ada jugak le..

Gambar tu bior le kreatif sikit masa snap tu... Sume orang boleh hantar... kanak-kanak, bayi, orang tua, orang muda, datuk, nenek, pak cik, makcik, artis, bukan artis, yang tidak terkenal pun boleh... sotong pun boleh... kihkih.


Korang bagi sekali nama panggilan korang dan sedikit info... kalau korang bagi info yang banyak... jika sesuai ambe akan buat satu post khas untuk korang dan akan dipost dalam blog ambe. Emm... glamer lah korang nanti.

Sume gambar yang dipilih akan ambe publish di dalam ruangan kenalan seperti dalam gambar kat atas... dalam ruangan tu dah ada dua orang pemuda yang hantar e-mail pada ambo suatu ketika dulu... diorang ni macam perintis jugak le... lebih kurang.

Ambe harap... ia akan dimanfaatkan dan mencambahkan lagi idea dan kreativiti anda di dalam dunia fotografi. Opps.... sebelum ambe lupa... gambar menjolok mata dan kurang sopan...tak terima ye.. maaf bebanyok. Satu lagi gambar yang diedit secara ekstrim menggunakan software seperti fotoshop tidak digalakkan. Biar kamera murah dan tak cantik tapi original. Originality penting tau.

Selamat menge-mail gambar kat ambe
Abe Din
Read more >>

Hulurkan tangan..


Salam sejahtera kepada semua pelawat sotonglaut. Pada kali ini, ambe ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua followers dan juga blogger-blogger yang telah menyokong ambe selama ini. Sejak mula bertatih dalam dunia blogging dari 17 April 2010 hingga sekarang... ambe telah banyak belajar dari blogger otai tentang dunia blog.

Ambe melihat blog dan kecanggihan dunia siber ini boleh dimanfaatkan untuk memajukan lagi industri memancing dan rekreasi... bagi ambe tentunya dunia pancingan sotong. Ambe masih lagi konsisten dengan tema yang tidak berubah iaitu ingin melihat... pada suatu dari nanti, hobi pancingan sotong ini diangkat pada satu kedudukan yang baik di negara kita sebaris negara seperti Jepun, Taiwan dan Australia.

Adalah sangat malang apabila "dunia kita" tidak diangkat oleh "orang kita" sendiri. Mereka melihat sepi pada ilmu dan proses memberi pendidikan itu sendiri. Walaupun mereke berada pada posisi yang boleh membantu... tetapi mereka tidak membuat demikian. Ambe sendiri tidak tahu apa tujuan mereka.... nama? kedudukan? ganjaran? atau ada agenda lain yang tidak diketahui.

Dalam mengangkat dunia memancing ke tahap yang boleh dibanggakan... kita perlu ikhlas. Abe Din mengucapkan tahniah kepada blogger-blogger pancing yang tidak jemu-jemu menulis dan mencari bahan untuk didedahkan kepada pembaca baru dan lama. Sebenarnya ia adalah satu proses pendidikan dan pengalaman yang mahal.

Ambe tidak mahu melihat skop yang terlalu jauh... ambe memberi contoh pada tema sotong yang ambe perjuangkan. Berapa ramai orang di luar sana yang ada pengetahuan tentang pancingan sotong... banyak? tapi peratusanya? tentu kecil. Ramai mana yang menceburkan diri di dalam bidang ini secara suka-suka dan ikut kawan? Bagaimana pengalaman mereka mengikut trip kali pertama... yang bernasib baik akan teruskan hobi ini.. ramai orang baru yang kecewa dan terus melupakan hobi ini...  bagi mereka merugikan dan membuang masa.

Jika perkara seperti ini berlaku... sampai bila industri kita akan berkembang? Perkara yang sama juga akan berlaku pada semua hobi memancing yang lain... udang, ikan atau apa sahaja hobi yang bersangkut paut dengan hidupan air dan rezeki dalam air. Ramai yang kecewa dan semakin menjauhkan diri daripada komuniti hobi seperti ini.

Cuba bayangkan... seseorang individu yang ingin menyertai trip mencandat sebagai contoh... berapa kos yang patut dikeluarkan? Apa mereka dapat selepas menyertai trip berkenaan? Mabuk, letih tak bermaya, kecewa. Banyak kelemahan yang dapat difikir semula... peralatan tidak sesuai, masa dan cuaca tidak sesuai, umpan tidak sesuai... itu belum lagi ditipu tekong yang malas mencari port terbaik. Banyak mana wang dibazirkan di dalam industri ini? 

Sepatutnya industri seperti mencandat dan memancing di laut adalah satu aset yang penting kepada negeri atau komuniti setempat bagi meningkatkan ekonomi tempatan... jika kena cara dan gayanya. Pemancing dalam dan luar akan tetap datang silih berganti. Jika promosi bersesuaian dengan hasil yang dipromosikan.... jika tidak? Adakah kita yakin mereka akan datang lagi. Sangat rugi jika anugerah tuhan ini tidak dimanfaatkan sebaiknya oleh kita.

Isu yang utama di sini adalah ilmu yang betul, pengalaman yang benar dan maklumat yang tepat. Jika semua ini berada dalam diri individu baru... tentunya kita mampu melihat pada suatu hari nanti... warisan memancing yang boleh dianggap tertua ini tidak akan dilupakan begitu sahaja oleh generasi akan datang.

Sekali lagi ambe... mengucapkan tahniah kepada semua blogger-blogger pancing yang masih terus berusaha tanpa jemu memperjuangkan hobi ini. Masih gigih menulis pengalaman dan memberi ilmu kepada mereka yang baru. Teruskan usaha murni anda. Berjuanglah dengan ikhlas. "Hulurkan tangan anda... sambutlah mereka".
 

Abe Din.
Read more >>

Blogger Pancing