PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

26 January 2012

Mari Meng'Udang'


Selamat datang kepada semua.
Bertemu lagi..kita di ruang maya ini. Pada masa tu..nak mule citer ni, hujan kejap datang, kejap berhenti. Ombak laut..toksah tanya...tinggi sampai atas kepala. Nak candat sotong... jangan berangan le.. jangankan manusia, sotong pun mabuk kalau air laut macam tu.

Tangan dah gatal..bukan nak buleh duit, sebab tak dapat nak candat sotong. Kaki sungai pulak hantar dua keping gambar meracun fikiran aku yang murni ini untuk memancing udang. Sekali tengok, berkocak gak iman... tapi tahan, aku nak ngail sotong gak. Lastly..shortcut citer...maka aku telah terpengaruh juga dengan dakyah udang...walaupun aku tak nak. Maklumlah aku insan yang lemah. Maka aku pun mula meracun fikiran sorang lagi kaki sotong untuk menduga udang galah di atas mahligai buatan kami.

Kami turun pagi sebelum ayam kuar reban. Amik bot buruk...kayuh ke sangkar ikan. Cuba ngail... dapat lah seekor si jelita cam gambar kat bawah tu. Gumbira bukan kepalang... aku lah yang paling gembira kat dunia ni..kononnye. Mancing lagi...takdok.. sekor tu jar...emmm dah rezeki dapat sekor je ibu udang warna kuning.

Tengok le sendiri.. pinganggnya yang 
ramping dan menawan

Aku bawak balik beliau ke rumah...simpan dalam peti ais kononnya nak tayang kat member lain. Macam le dapat tangkap rusa....udang kecik je...eksyen lebih. Lepas masak..goreng kunyit je.. buang kulit, besar sikit dari ibu jari kaki je...sekali ngap, terus ghaib. Dok puas langsung makan... tapi yang pasti, rasa beliau lebih sedap daripada rasa seekor sotong.

Gambar racun pertama
Otai dari Kemaman... dapat bapak udang


Gambar racun kedua
Udang tu bukan dia punya...dia jumpa dalam sungai
Kan baik kalau udang tu lebih besar dari perut beliau
baru best wat kenduri


Udang ibu yang aku dapat
sama macam kat atas tu...eksen je lebih

Sama juga seperti udang di atas
Saje je ambik gambar lebih...udang tunggal le katakan.

Dalam diam-diam aku dah mula pasang niat nak mancing udang lagi. Bila yer... tengah sibuk sikit ni. Kalau hujan berhenti dan panas sekejap macam ni memang udang tengah galak menarik umpan. Satu yang pasti aku dapat lupakan sedikit rindu aku pada sotong kat laut tu... sekurang-kurangnya tak le bosan sangat. Walaupun udang sedap dimakan tetapi tarikan si sotong memang sukar untuk dilupakan apalagi hendak diceritakan atau digambarkan dengan kata-kata. Candat sotong lagi best..dari ngail udang.

Sabar.... masa sotong akan tiba juga nanti. Masa cam gini...terpaksa le aku menggagahkan diri melawat sungai-sungai mencari rezeki sesuap nasi. kihkih.
Ok ar.. jumpa lagi. Ngantuk dah ni. sok nak keja..bye.
Read more >>

14 January 2012

Evolusi Blog 2

Selamat datang sume pengunjung sotonglaut. Korang apa khabo?
Lama sungguh ambo dok gi mancing sotong...musim sejuk dan banjir sekarang ini semakin membataskan pergerakan dan aktiviti ambo. Sotong memang dak singgah di pantai musim ni. Ombak setinggi galah memang menakutkan. Korang jangan ke pantai..bahaya. Malang memang tak berbau.
 
Boring dok saje.. ambo rajinkan diri untuk bagi sedikit info ringkas tentang blog ambo ni. Sekian lama sejak blog ini mula berada di zon maya semenjak April 2010... dah macam-macam yang dimuatkan di sini. Blog Google ni pun dah beberapa kali mengalami perubahan dari segi penampilan dan pengisiannya. Seiring dengan perubahan ini, ambo juga beberapa kali membuat pembaharuan kat blog ambo ni.. terutamanya dari segi kandungan dan pengisian. Paling ketara adalah perubahan header yang menjadi pengenalan pada blog.


 Header Pertama yang Digunakan

Header pertama yang ambo gunakan diberi nama Sotong Mania yang menggambarkan peragai gila mencandat sotong. Latar belakang bulan menunjukkan sifat dan perangai sotong yang kerap keluar pada waktu malam dan paling galak ketika bulan mengambang. Dua jenis sotong dipaparkan sekali iaitu sotong mabang dan jarum.


 Header berikutnya yang Ambo Guna

Header kedua pula dicipta mungkin sebab ambo dah boring kat header lama tu..Header baru ini diletak latar belakang biru laut bagi memberi gambaran tentang habitat sotong. Ambo dah tak guna nama Sotong Mania.. kerana bagi ambo istilah berkenaan nampak terlalu fanatik... mancing dok kira makan dan dok ingat rumah tangga. Ambo kalau boleh tak mahu orang ikut perangai dok molek tu... ambo nak korang menjadi pemancing dan pencandat yang lebih profesional.

Gambar sotong telah ditambah iaitu sotong kurita dan sotong katak juga sotong torak. Sume gambar diframekan bagi memberi gambaran tentang siri-siri atau tajuk-tajuk yang bakal ambo paparkan kat dalam blog ni. Ambo juga letak alamat blog (takut korang lupa) dan E-mail.. mana tahu kalau korang nak tanya apa-apa. Bendera dan logo Terengganu ambo tambah sebagai tanda penghargaan ambo pada negeri Terengganu tempat lahirnya blog ini dan tempat bermulanya pengalaman ambo. 10QQQ.


 
 Dua Header Pada Tahun 2011

Dua header di atas pula seakan-akan serupe je.... bezanya ialah background header. Header tahun 2011 ni nampak lebih meriah dan ceria sedikit seiring dengan semangat ambo dalam berblogging. Cuma pada header ke dua..ambo delete dia punye background kerana pada masa tu background blog ambo juga telah ditukarkan kepada putih. Bukan apa, supaye ia nampak lebih sedondon.


 Header terbaru blog Sotonglaut

Pada tahun 2012...ambo tukar lagi header Sotonglaut. Bukan ape... korang yang datang kat sini sekali-sekali pun rase jemu juga kalau tengok header yang sama je...Ambo pun jemu gak.. langsir rumah pun orang tukar. Pada kali ni ambo letak gambar orang sedang mencandat bagi memudahkan pengunjung baru memahami jenis blog ini... kihkih... blog pancing sotong. Ambo juga letak surat beranak blog ni..17 April 2010 iaitu tarikh blog ini dilahirkan ke dua maya. Lahir tanpa ibu...kuikui.

 Logo Terengganu Kite

Aku bercadang tahun 2012 ini..ambo akan tambah logo ini bagi menghargai negeri tempat aku menimba dan mengaplikasi ilmu menyotong. Ambo pun nak kabo kat korang bahawa negeri Terengganu ini ialah salah satu negeri yang kaya dengan sumber dan spesies sotong. Best ooo...

Dulu, Kini dan Esok Lum Tahu Lagi..

Sehingga kini dan saat ini...ambo tetap tokse tukar logo yang memaparkan gambo ambo...Logo ni ambo jumpe dalam google...dok come pun...tapi ntah nape, ambo sayang sungguh dengan logo ni walaupun die dok le come mane..Ambo pun dok bercadang nak gantikan logo ni dengan gambo sebenar ambo..bukan ape takut nanti jadi glamer lak... Sekarang mungkin tidak..satu hari nanti mungkin ambo akan replace gambar ambo dengan logo ni. Bile yer..Emmm..

Buat masa ni, bior le ambo tidak dikenali melalui gambor sebenar....bagi ambo siape itu tidak penting...yang penting apa yang ditulis dan sejauh mane ia bermanfaat untuk orang lain. Penat dah merepek...nanti kalau panjang umo kita bersua lagi..bereh. Bye.
Abe Din
Read more >>

09 January 2012

Sandaran 2012

Salam sayang untuk semua.
Bertemu lagi kita di ruang maya ini. Selamat datang kepada semua pengunjung dan pelawat. Rasenya belum terlambat lagi kalau ambo nak ucap selamat tahun baru 2012. 

Sehari dua ni agak pening dengan berita-berita perubahan drastik yang bakal dilakukan oleh Google. Paling menyayat hati ialah keputusan Google untuk mematikan widget follower, Google Friend Connect. Walaupun follower sotonglaut ni tak banyak.. aku sayang sangat widget tu.. Bukan nak bermegah tapi sebagai tanda aku menghargai sokongan korang semua yang sudi datang dan menjadi follower kat sini.

Nak wat camana... bak kata sorang blogger tu, kita ni pengguna je. Bior lah diorang nak ubah ke apa ke... yang penting ambo still dapat menulis dan share pengalaman ambo dengan korang.. tapi..sedih woo..sob..sob. Kalau korang perihatin...ambo dah tambah Google+ kat bawah header di sebelah atas tu... tentu korang nampak.. kalau tak nampak gak memang nak kena le tu...melampau, ambo tengah sedih ni. Kalau korang sudi Add le kat situ... huhu..

Berbalik pada topik yang aku nak citer kali ni... iaitu tentang sejenis speseis tidak bernyawa yang ambo panggil candat atau gewang.. bukan gewe tau. Bentu tu ambo beli hujung tahun lepas kat kolumpo. Kirim kat member. Rega dia RM37. Jangan tak caye.. Salah satu produk Shimano dengan nama Sephia EGIXILE.


Pembungkusan nampak canggis


Antara ciri-ciri istimewanya... beliau sangat cantik...kihkih. Harap-harap sotong pun suke macam aku suke. Beliau adalah merupakan sandaran ambo pada tahun 2012 ni. Rega mahal mesti power punyer. Kawan ombo pernah cube guna benda ni... memang berkesan katanya. Sempat dia tangkap dua ekor bapak sotong mabang sebelum candatnya ditelan batu karang, batu bertangkup.


Mata nyer yang cukup menggoda..biru wehh


Perut dicat dengan pembalik cahaya warna oren.


Rase macam sayang je nak guna.

Ambo beli dua enkor. Untuk pengetahuan korang..beliau tidak menyimpan cahaya apabila di suluh. Kalau dok silap kata member aku.. beliau hanya bercahaya pada bahagian mata dan hujung ekor. Setakat ini, hasil memang gempak... kata diorang yang pernah test benda alah ni.

Ape pun, biar masa yang menentukan.. Dok sabor rase nak ke laut. Tangan makin lama makin gatal dah ni. Pancing dah lama siap sedia. Rasa macam lama je nak sampai bulan April. Ikut firasat dan pandangan poyo aku ni... mungkin tahun 2012 ni, sotong akan datang lebih awal dari tarikh yang biasa. Kalau betul... Emm..memang best.

Ok lah.. ambo nak masuk tidur dulu. Esok nak kije. Jumpa lagi ye..
Abe Din..
Read more >>

Blogger Pancing