PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

27 November 2011

OS1-Sotong Pahang

Salam untuk semua pengunjung dan pelawat sotonglaut.blogspot.
Sorang rakan maya dari Pahang biasanya menggunakan nama samaran Anonymous (anda boleh baca komennya di dalam post Trip Mabang 15-2011) yang bermurah hati send gambar peribadinya untuk dikongsi kat sini. Nama panggilan mEjiX.. (sorry kalau silap).ensem. Bila dapat gambar mancho jugak orangnya. Sapa nak berkenalan? kih..kih.. Aku minta gambar nak post kat dalam ni... tak nak bagi, katanye kurang
 
Korang tengok je sotong yang dicandat beliau.. sume saiz bagak . Aku boleh bayangkan bagaimana bestnya pengalaman menarik sotong mabang saiz macam kat bawah tu. Teknik dan gaya pancingan mungkin berbeza mengikut tempat. Mungkin mEji sudi cerita dan berkongsi di lain kali.


 
Sume ada sembilan, kat dalam tong banyak lagi.. hehe 
E_mail :Sunday, November 27, 2011 7:52 AM

Lastly aku nak ucap ribuan terima kasih kepada bro mEji kerana sudi berkongsi pengalaman dia kat sini. Tidak ramai yang sanggup kongsi macam ni, menyebabkan ilmu dan pengetahuan yang sepatutnya diwarisi terpadam begitu sahaja. Gua respek sama lu bro...

Aku sangat berharap.. siapa sahaja kat luar sana sudi share pengalaman mereka kat blog seperti pemancing haruan yang semakin popular sekarang ni. Korang boleh send gambar kat e-mail aku : colourless_orchid@yahoo.com Korang bagi le summary dia sikit, lebih kurang.. baru nampak gempak. sotong ni. Moga-moga peminat pancingan sotong akan semakin bertambah di Malaysia

Bagi sesiapa yang berminat untuk test aktiviti ni... korang study info dalam blog ni dulu... dapat ijazah..korang test kat lokasi. Senang, mudah, dan cepat. Kalu tak tau, tanya.. Haha.. Sekian untuk kali ini.
Semoga berjumpa lagi
Abe Din
Read more >>

24 November 2011

Bersara Dulu !

Salam untuk semua pengunjung sotonglaut.blogspot.
Musim banjir dah tiba, air sungai dah mula naik di beberapa tempat, keruh dan laju. Kat tepi pantai takyah cerita le... ombak sampai atas kepala. Anda dinasihatkan sentiasa berhati-hati. simpan barang-barang penting. Kalau ada anak tu... haaa jaga betul-betul. Budak-budak memang suka main air banjir. Bimbang gembira bertukar tragedi. Beringat sebelum nasi jadi bubur.

Tinjau luar rumah hujan tak berhenti. Nak gi jalan-jalan pun tak de mood.. sejuk ooo... Nak gi candat sotong... jangan harap le. Last sekali, pergi buka kotak candat dan gewang... terubat juga rindu nak mancing. Terdetik dalam hati... kena simpan elok-elok. Tahun depan tak payah beli... harga candat bukan semakin murah, makin mahal ada le...


Haa... ni le kotak candat aku
Sume cute belaka...Banyak dah dapat sotong


Koleksi candat laut dalam
Sume tu memang berbahaya untuk kesihatan sotong


Candat mini yang cantik dan berkesan menangkap sotong
Jangan terkejut.. harga sekor RM 27..


Candat bola yang mengancam (pembunuh no-1)
Asal sekor RM15... bila disolek, RM27 pun aku tak jual


Ini le.. senapang patah untuk aku memburu sotong
Banyak jasa kalau korang nak tau..

Masa aku sedang create post ni, rupa-rupanye dah hampir ke penghujung tahun 2011. Sekejap je nak masuk 2012. Tanpa sedar umur yang dikatakan bertambah pada hakikatnya semakin tinggal sikit je... Aku juga berharap, apa yang aku usahakan di blog sotonglaut ini tidak sia-sia. Semoga aku dapat bantu dan berkongsi pengalaman dengan ramai orang. 

Selagi tengkujuh belum reda, kenalah bersara dulu. Diharap kehadiran musim ini akan memberi ruang untuk sotong dan ikan kat laut tu membesar dan membiak tanpa diganggu manusia. Bulan April depan...jika diizinkan-Nya, bolehlah kita cari rezeki semula. Pada semua kaki-kaki sotong dan ikan, inilah masa yang sesuai untuk menyelenggara dan membaiki peralatan memancing anda. Jangan dah rosak dan berkarat baru nak baiki. Jangan membazir.. tak baik. Kalau tokse... heh heh... bagi je kat aku... dapat gak pahala.

Musim ni jangan pula ngegada nak gi laut dengan bot kecil. Jangan korang nak tunjuk hero lak.. Kalau dah kena baru korang menyesal. Itu pun kalau idup lagi. Kat member baik, aku dah warning awal-awal. kalau jumpa... aku bagi penampor terus. Kih..kih, orang ganu kata "bekeng".

Kalau korang gian sangat nak mancing... pergi je kolam komersial. Duduk le  lapan jam pun takde orang marah.. tapi kena bayar le. Cari ikan sungai, memukat pun ok gak.. tapi berhati-hati sikit dengan air banjir. Kalau dah tahu diri tak reti berenang.. duduk le jauh-jauh sikit. Jangan berlagak, bahaya tau.. Orang yang reti berenang pun  ramai yang lemas.. hok dok reti lagi le ramai yang lemas, siap mati sekali. Aku nasihat ni sebab aku sayang kat korang.. kihkih. Fikir positif lah ye..

Semoga bertemu lagi. Utamakan keselamatan anda.
Abe Din
Read more >>

20 November 2011

Pindahnya Si Camar

Salam untuk semua pelawat dan pengikut setia blog sotonglaut.
Dah masuk bulan November ni... laut nampaknya sudah memberi tanda yang musim tengkujuh akan berkunjung tiba. Burung-burung camar laut yang kebiasaanya dijumpai di unjam dan laut terbuka sudah kelihatan berlegar-legar di kawasan hutan bakau. Tidur dan cari makan di situ. Sesekali terlihat kumpulan burung laut terbang dalam bentuk 'V' meninggalkan lautan menghala ke darat.

Camar laut selalu dijumpai di boya-boya unjam


Kehadirannya di kawasan pantai memberi 
mesej bahawa tengkujuh bakal tiba

Penghijrahan burung laut ke daratan kerana mereka sukar untuk mencari makanan di laut disebabkan kelajuan angin dan ombak yang melampau. Kalau musim macam ni jangan haraplah nak mencandat sotong. Ombak sampai atas kepala. Kalau nak mati... gi le candat kat sana.



Selalunya time gini, Abe Din terpaksa bersara seketika dari mencandat sotong. Tahun depan bulan April.. baru start balik. Kami akan memilih untuk memancing ikan di sungai atau kolam-kolam komersial. Nak lepaskan gian le katakan.

Waktu gini seeloknya, baik pulih pancing dan menyimpan candat dengan baik. Moga-moga tahun hadapan boleh guna lagi. Nak beli bukan murah... kalau orang kaya takpe lah. Begitulah putaran hukum alam kekadang cuaca baik, kekadang tidak. Cuma mereka yang bersyukur dan berserah diri sahaja akan mendapat ganjaran daripada-Nya. Amin.

Jumpa lagi,
Abe Din
Read more >>

19 November 2011

Trip Kecundang

Salam untuk gang, rakan blogger dan pelawat semua.
Malam ni, rasa rimas duduk saja kat rumah. Tengah dok pening, kawan tipon ajak candat.. cantik. Bak kata orang pucuk dicita ulam mendatang.

Terus gi ambik saing dan terus ke port candat. Dalam kereta nampak macam takde orang kat lokasi. Kami dah mula tersenyum, baham kite sotong malam ni. Turun kereta..masing masing terlopong. Ombak boleh main ski. Alang-alang dah sampai gi juga leah campak sekali dua. Tau dah memang tak dapat, saje nak lepas gian.

Kesian pancing aku... 
tak dapat rasa tarikan sotong malam ni.

Lampu dari api menara Petronas


Sepasang pancing dan sebatang gaik sedang melepak

Nak buat macamana, rezeki di tangan-Nya. Kami duduk berdua di tepi pantai lebih kurang setengah jam bagi melepas rindu pada pantai dan angin laut. Lepas tu terus lepak kat kedai makan, kenyang balik. Huuu...
Jumpa lagi.


Read more >>

Tinjauan Lokasi 5

Salam untuk semua pelawat.
Tinjauan lokasi kali ini adalah di Pantai Penarik, Setiu, Terengganu. Masa balik kampung dulu singgah kejap kat pantai ni... kononnya nak cari port baru sotong mabang. Kata orang, di sini banyak sotong.. tambahan pula orang kat sini tak pandai mencandat dari kawasan pesisir pantai.

Letih juga cari port. Rupa-rupanya, kat sini pantainya agak landai dan tiada kawasan berbatu. Selalunya kawasan begini kurang menjadi tumpuan sotong mabang kerana dia susah anak sembunyi jika ada musuh.

Masa tengah rehat.. ternampak pokok ni. Tak tau nama apa. Sekali tengok macam mengkuang je, tapi dia ada batang yang besar. Buah dia cantik. Tak tau samada boleh dimakan atau tidak. Ambo tak berani nak test.. takut masuk spital. Saja je aku post kat sini untuk share dengan korang. Kalu sapa-sapa ada info lebih tentang pokok ni, kabo le kat kitorang. Ambo dan pelawat tentu nak tau juga.


Buah yang cantik
Hijau (muda), Merah (masak), coklat (tua)



Akar pun unik jugak

Dahan pokok mampu menahan terjahan angin


Haa. nia anak dia. Cun tak?
Nampak macam mengkuang masa kecil

Banyak sungguh pokok ni di sepanjang pantai, berselang seli dengan pokok ru. Bila dipikir-pikir, mungkin pokok ni juga membantu menghalang angin laut yang kuat walaupun ia lebih rendah daripada pokok ru. Tengok batang dan dahannya memang besar. Agung sungguh ciptaan tuhan.

K, jumpa lagi di lain masa.
Read more >>

Blogger Pancing