"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

20 November 2011

Pindahnya Si Camar

Salam untuk semua pelawat dan pengikut setia blog sotonglaut.
Dah masuk bulan November ni... laut nampaknya sudah memberi tanda yang musim tengkujuh akan berkunjung tiba. Burung-burung camar laut yang kebiasaanya dijumpai di unjam dan laut terbuka sudah kelihatan berlegar-legar di kawasan hutan bakau. Tidur dan cari makan di situ. Sesekali terlihat kumpulan burung laut terbang dalam bentuk 'V' meninggalkan lautan menghala ke darat.

Camar laut selalu dijumpai di boya-boya unjam


Kehadirannya di kawasan pantai memberi 
mesej bahawa tengkujuh bakal tiba

Penghijrahan burung laut ke daratan kerana mereka sukar untuk mencari makanan di laut disebabkan kelajuan angin dan ombak yang melampau. Kalau musim macam ni jangan haraplah nak mencandat sotong. Ombak sampai atas kepala. Kalau nak mati... gi le candat kat sana.Selalunya time gini, Abe Din terpaksa bersara seketika dari mencandat sotong. Tahun depan bulan April.. baru start balik. Kami akan memilih untuk memancing ikan di sungai atau kolam-kolam komersial. Nak lepaskan gian le katakan.

Waktu gini seeloknya, baik pulih pancing dan menyimpan candat dengan baik. Moga-moga tahun hadapan boleh guna lagi. Nak beli bukan murah... kalau orang kaya takpe lah. Begitulah putaran hukum alam kekadang cuaca baik, kekadang tidak. Cuma mereka yang bersyukur dan berserah diri sahaja akan mendapat ganjaran daripada-Nya. Amin.

Jumpa lagi,
Abe Din

4 comments:

  1. Wah april tahun dpan.. Lamanye.. Tggu monsun habis la ye

    ReplyDelete
  2. Gitulah hukum alam... ada le peluang sotong membiak dan membesar..bagi banyak kat laut. Boleh manusia cari rezeki lepas tengkujuh nanti.

    ReplyDelete
  3. Waa... kat tempat saya dah banjir...banyak ikan sungai. Jaga keselamatan diri ye...

    ReplyDelete

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing