"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

20 October 2015

Sotong Goreng KFC

Selamat datang ke blog sotonglaut. Semoga semua sihat hendaknya. Baru-baru ini sempat ambe berjalan-jalan di sebuah pasar tani di bandar Chukai, Kemaman. Sambil meninjau-ninjau barang-barang yang dijual, mata terpandang kepada sebuah gerai yang menjual sotong goreng ala-ala ayam KFC.

Ambe dan rakan datang lebih dekat ke gerai berkenaan untuk melihat teknik masakannya. Apa yang ambe perhatikan, cara penyediaannya hampir menyerupai dengan cara ayam digoreng. Selepas beberapa minit, try tanya harga, RM8 seekor. Terus minta...

Ada dua perasa spicy dan biasa. Nampak memang sedap dan menyelerakan. Saing ambe tak sempat sampai rumah terus ngap. Kalau korang berpeluang ke Kemaman, jangan lupa singgah di sini... di Pasar Tani Chukai setiap Jumaat dan satu lagi lokasi di Pasar Malam Binjai. Memang sedap jika hendak dibandingkan dengan sotong goreng biasa yang mudah ditemui di Pantai Dungun dan Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu. Bagi ambe sotong yang digoreng di sini lebih power.


Tak sempat-sempat sampai rumah


Label yang tertera pada gerai


Pandangan pertama sudah menyelerakan


Minyak disejat dahulu sebelum dibungkus


Perasa biasa dan spicy


Teknik goreng menggunakan minyak yang banyak


Mari-mari, cuba rasa sekali..


Kalau korang datang kemaman, cuba-cubalah cari sotong goreng di pasar tani. Kalau tak jumpa juga, boleh cari ambe...hehe. Ambe belanja terus. kukui... Hingga jumpa lagi-Abe Din

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing