"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

13 August 2013

Kulit Jig

Selamat datang kepada semua. Terima kasih di atas kunjungan anda. Pada kali ini aku nak share berkaitan dengan penampilan warna pada jig. Contoh jig yang digunakan adalah jig yamashita. Kita kerapkali tersalah tafsir tentang warna pada jig. Kita memilih jig dari segi kecantikan warna dan bentuknya... tetapi sotong tidak melihat seperti apa yang kita lihat. Penampilan warna sebenar jig seperti yang dilihat oleh sotong telah aku bincangkan pada post aku sebelum ini. Korang sume boleh rujuk post berkenaan. Ada baiknya juga kita tahu serba sedikit bagaimana penampilan warna jig dihasilkan.


Rajah di atas pula menunjukkan bagaimana jig atau EGI dibina. Jig di atas dibina berdasarkan kepada tiga lapisan atas. Lapisan pertama adalah lapisan lut sinar. Lapisan kedua pula menggunakan plastik berwarna sebagai pembalut dalaman manakala lapisan ketiga adalah kain pembalut luar. Kebiasaanya, manusia melihat kepada kecantikan pembalut luar sahaja manakala sotong melihat kombinasi ketiga-tiga warna yang terdapat pada sesuatu EGI. Itulah yang menyebabkan perbezaan antara pandangan sotong dan manusia.

Dengan pemahaman kita kepada faktor ini... kita akan lebih sedar tentang keberkesanan sesuatu jig tidak sangat diperngaruhi oleh kecantikannya semata-mata. Semoga korang mendapat sesuatu dari perbincangan ini. Hingga berjumpa lagi.
Abe Din.
 

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing