PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

30 September 2011

Buat Candat Bola


From : mad mavia<mavia_14@yahoo.com.my>
Sent: Tuesday, September 13, 2011 1:04 PM
Subject: nak tau cara buat candat bola


Assalamualaikum Abe Din,
Saya suka baca blog sotonglaut nie. gempak giler.
Saya berminat nak tau cara buat candat bola niee. kongsi la ilmu. Moga lagi berkat. Lagi banyak sotong dapat dicandat.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Salam siber untuk semua pelawat dan bloggers. Baru-baru ini, aku mendapat satu soalan dari mad mavia yang bertanyakan cara membuat candat bola. Disebabkan aku tak kedekut ilmu..so.. ari ni aku nak citer camane nak wat candat tu. Sebenarnya taklah susah mane. Cume kena kreatif lah sikit. Antara kelengkapan yang korang kena ada ialah candat murah... aku suke guna candat Yamashita 2.0 dan 2.5. Warna candat ikut suke ati korang le. Kemudian korang kena cari cat luminous dan kertas surat khabar lama (untuk lapik). Ok, tuan-tuan sume dah ready nak belajar.

Candat Bola : Sudah diubahsuai

 Candat belum diubahsuai

 Corak melintang dan corak bulat
 
Ada dua jenis corak yang biasa aku buat iaitu corak melintang dan corak bulat. Corak bulat-bulat dinamakan bola oleh kawan baik aku sebab corak dia bulat-bulat macam bola. Perlu diingat jangan korang cat bawah perut candat. Biarkan perut candat korang dengan warna asalnya. Sebelum cat lapik dulu dengan kertas suratkhabar... bukan ape, takut menitik. Nanti mak korang marah..
 
 Peralatan utama : Cat Luminous

Aku citer lagi.. lepas tu korang cari cat macam kat atas tu. Cat luminous ni korang boleh beli kat kedai pancing. Rega dia RM35 satu botol. Tengok betul-betul. Jangan terbeli minyak gamat dah le. Warna yang biasa dijual ialah putih, kuning dan pink. Korang kacau dulu cat berkenaan dan korang boleh gunakan kekreatifan korang untuk menghias. Korang boleh campur lebih daripada satu warna pada candat yang sama. Sekali lagi aku ingatkan, guna candat murah yang kurang berkesan menarik perhatian sotong. Jangan guna candat mahal.. sebab candat mahal memang dah sedia best.

Testimoni penggunaan candat bola. Lebih interaktif untuk mengurat sotong. Kekadang beliau lebih best daripada candat yang mahal. Cer.. cuba. Gambar kat bawah tu adalah satu bukti forensik yang dianggap cukup kukuh siap dengan DNA dia sekali. Kah..kah

Hasil Tangkapan Candat Bola

Aku nak bagi sedikit ingatan, jika korang guna candat bola tak dapat sotong, jangan marah aku, marah korang sendiri. Mungkin korang tak pandai mencandat atau corak yang korang buat memang sotong tak suke dan menyampah giler. Korang cube le dulu... kalau dalam air tu ada sotong... mesti dapat punye. Kalau nak dapat memanjang.. jangan guna candat bola, guna candat mahal le.

Kot ada rezeki korang dapat sotong dengan candat bola yang korang buat... antor le gambar kat aku. Boleh aku publish gambar korang. Pe pun aku doakan korang berjaya. Bye.
Jumpe lagi.

No comments:

Post a Comment

Blogger Pancing