PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

15 October 2011

Trip Mabang 15-2011

Selamat datang dan selamat berkunjung kepada semua pelawat. Lamanye rase... tak update info tentang sotong... Maaf bebanyak... sibuk sikit. Baru-baru ini.. sempat meninjau lokasi biasa di batu tambak. Cuaca nampaknya tidak begitu elok... maklumlah sekarang musim hujan dan ribut.. dengar khabar, beberapa negeri di Asia sudah menerima kesan dari ribut yang sedang melanda. Syukur...kita kat sini, dapat tempias sikit-sikit je. Angin, hujan dan gelora laut sangat mempengaruhi kawasan-kawasan pantai barat Semenanjung.

Walaupun cuaca tak berapa elok... aku dan gang pergi juga usung pancing dan candat ke pantai. Alasan nak buat tinjuan... Emm.. kalau dah kaki sotong tu... pantang nampak bulan cantik.. mana tahan beb... Nampaknya trip ke-15 kali ni kurang power seperti trip-trip sebelum ini. Aku dapat juga... kawan aku... kihkih.. kosong terus.


"Bola" Pink yang masih berkuasa


Yamashita Oren. Mabang bersaiz kasut

Yamashita yang belum di"Bola"kan.. Power gak..

Tangkapan hari tu. 
2  bapak mabang + 1 jarum

Ketika ini laut sedang bergelora dan airnya sedikit keruh.. warna oren memang menjadi pilihan ku. Kalau air keruh... warna candat lain susah nak harap. Silap haribulan candat mahal pun leh tewas. Masa aku dok merapu dengan blog ni, bulan sedang naik dengan anggun sekali... malangnya air laut pula sedang bergelora. Peluang nak dapat banyak sotong tipis sikit.. kalau makanpun dah dekat nak subuh. Sapa nak tunggu boss.. esok keje.. 

Emm.. bila le air laut nak berhenti bergelora. Aku jangkakan, air laut akan beransur tenang selepas ini dalam seminggu dua, lepas tu musim tengkujuh akan melanda. Boleh gantung pancing dalam tiga pat bulan. Peluang yang ada tentunya tak akan aku sia-siakan. Cepat le tenang air laut...
Bye..

18 comments:

  1. Bulehh...Opsss beraninye...aku lak jadi takut..kih

    ReplyDelete
  2. hahaha abe din... bakpe mancing malam2 kalau nurul asyikin nak ikut...ajak siang sudah... kalau la mcm ni punya saiz sotong... ada trip gi ganu buleh calling2 ni...hahaha

    1s time mancing sotong masa trip gi p.pangkor, tp sotong takla sebesar ni, tp tu lah... dah lama sgt tak mancing ni...

    eh lupa lak...salam perkenalan abe din...

    ReplyDelete
  3. Bukan ape..sotong kat tempat aku..suke kuar malam2. Bereh boss.. nak datang candat kabo je... dok bahaya sebab tepi pantai je..salam kenal juge..

    ReplyDelete
  4. Terima kasih sahabat telah berbagi artikel dan informasi yang bagus ini...
    Salam persahabat dari Indonesia
    Follow sini juga

    ReplyDelete
  5. Salam persahabatan Ferry... follow juga di blog anda. 10Q di atas sokongan..

    ReplyDelete
  6. Waduh...enak aje sotong ini

    ReplyDelete
  7. salam kenal....hehhe
    lapaq tgk sotong walaupon xmasak lagi

    ReplyDelete
  8. bro..aku bese belasah sotong mabang ngan jarum siang hari je...sambil2 ngail kerisi..hehehe..pahang style candat siang gune candat umpan...

    ReplyDelete
  9. Kat ganu pun sama je.. kalau kat tengah laut, siang lebih efektif... kalau kat kawasan pantai, malam lebih sesuai kerana mabang ni spesies penakut.

    ReplyDelete
  10. bro...kebetulan aritu aku mancing kat tukun tengah laut,sotong mabang tersangkut pade matakail apollo aku..ape lagi..baling candat r...yang syok nye beso2 blake...sekor ade dekat sekilo...dapatla 9 ekor..dekat 9 kilo jugak r bole buat lauk time tue..hahaha

    ReplyDelete
  11. Sotong mabang memang macam tu.. bersifat taksub pada wilayahnya dan berkumpulan. Dalam kata lain, kalau air dan candat ok, boleh habis semua dicandat pemancing. Mudah dan lumayan.

    Kerana ciri istimewa inilah aku mengambil keputusan untuk mempromosi teknik dan kaedah tangkapan sotong kepada pemancing kita. Aku harap.. pancingan sotong mampu berada sebaris dengan populariti pancingan ikan seperti di Jepun.

    ReplyDelete
  12. bro..aku sokong lue..memang syok candat sotong mabang..keh3...ade skali tu habih tak bersisa umpan ikan yang aku taruk pada besi candat..mase bile die hentam pon aku xtau..tapi syok layan sotong mabang pakai joran aksi ringan.perghh..macam tarik kayu...berat jugak..bile tali kendur je sotong lepas candat..sentap kuat plak last skali naik janggut sotong je..hahaha

    ReplyDelete
  13. Pengalaman memang mahal... xleh jaul beli. Hanya yang mengalami je tahu bertapa bestnya candat sotong guna pancing. Fuhh... letup.

    ReplyDelete
  14. Anonymous: Kalau ada gambar best bro... send le kat aku.. leh aku buat free promotions. Siap artikel pun ok gak... share dengan kengkawan.

    ReplyDelete
  15. bro..aku nak anta gambar pon segan..lagipon aku ade 1 gambar je dalam koleksi.(malu nak amik gambar sebab tak hensem)hahahaha..aku kurang sikit bab fotografi ni sebab balik dari laut memang penat gile+hp cap ayam gambar tak bape clear.xpela..bagi email,nanti aku send gambar..lupe nak bagitau you can call me meji..

    ReplyDelete
  16. E-mail: colourless_orchid@yahoo.com
    TQ Meji.. moga2 ramai lagi yang akan dapat manfaat dari usaha ini.

    ReplyDelete

Blogger Pancing