PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

03 April 2014

Mesin Tempur 2014

Selamat berbahagia dan selamat sejahtera untuk semua pelawat blog sotonglaut. Pada hari ini aku nak share info tentang kekili yang baru aku beli. Selalunya... aku guna kekili murah jer... ada dalam harga RM50. Beberapa bulan tak pakai tak pakai sure rosak. Kikili sotong aku hampir 80% adalah jenis pakai buang yang murah.. kalau nasib baik sampai 3 tahun boleh pakai lagi.

Kali ni... aku nak ubah selera sikit. Nak cuba kekili yang dua kali lebih mahal dari kekili aku sebelum ini. Memang tauke cina tu pandai pujuk aku. Macam serangga jumpa cahaya... tawar lebih kurang... keluar duit bayar. Kalau dia tak bagi kurang pun aku memang tekad dah nak beli. Harga tauke tu letak RM90... kecek-kecek dapat RM75. Tamak sungguh aku... padahal kekili tahun lepas elok lagi. Cer korang tengok kekili aku kat bawah tu...


Jenis Ajiking. TomCat2000. Nampak macam cantik je..
Prestasi tak tau lagi. Nak kena uji dulu..

 
Sekali tengok nampak macam hebat jer...

Ciri dia lebih kurang macam ni... ada 3 ball bearing + 1. Gear ratio 5:2:1. Kalau guna tali berdiameter 20mm boleh isi sampai 90 meter. Aku tengok kat kotak tu banyak lagi info. Semua yang best... takde satupun menceritakan tentang keburukan tentang kekili tu... hihi.

Sebenarnya aku paling tertarik dengan bunyi dragnya. Kalau sotong tarik memang bunyi kuat. Dalam gelap pun orang buleh tahu yang kita sedang berlawan dengan sotong. Makin kuat dan makin kerap bunyi drag makin besar le mangsa yang kena. Tentu gang-gang aku akan jelous nanti. Hehe...

Lepas aku beli kekili baru... terus telefon Nuar, tekong bot... nak tanya perkembangan di Pulau. Menurut beliau, sekarang ni masa peralihan angin monson... cuacapun tidak begitu menentu. Tapi yang best sekali.. sotong dah ada. Dalam kepala ligat mencari tarikh-tarikh trip yang sesuai. Kerja pulak banyak... sampai masa cuti. Ahhh... tahun lepas pun aku sibuk gak tetapi sempat lagi menggewang sotong. Tungguuu... sebenarnya tak sabar dah nak tunggu ni. Hingga jumpa lagi-Abe Din

2 comments:

  1. Salam abe din....ambe nk tnye skit nih...biase abe din paka tali brape pound...jenis ape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam untuk tuan juga. Biasenya saya menggunakan tali mengikut diameter. Jenis tak kisah sangat yang penting kuat. Saiz diameter biasanya 0.18 hingga 0.25 dengan panjang 100 meter, Semoga info ini dapat membantu tuan.

      Delete

Blogger Pancing