"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

15 May 2010

Pemilihan Tekong

Tekong merupakan individu penting yang banyak memberi sumbangan kepada aktiviti mencandat sotong. Dengan bayaran yang mahal, pencandat berhak untuk mendapatkan khidmat terbaik daripada tekong.

Tekong sepatutnya mahir mencari kandang sotong atau tempat sotong bertelur. Mereka juga akan mengalih bot tanpa disuruh jika tiada henjutan sotong. Ada juga tekong yang membawa awak-awaknya yang sememangnya mahir mencandat sotong. Apa yang menarik, semua hasil candat mereka malam itu akan diberikan kepada penyewa bot.

Sekadar gambar hiasan

Tekong yang baik juga tidak lokek untuk menunjuk ajar dan memberikan bantuan yang sepatutnya kepada penyewa mereka. Saya sendiri banyak mendapat tunjuk ajar daripada tekong-tekong bot yang saya sewa. Bantuan mereka ikhlas dan tidak tertumpu kepada kaum hawa sahaja. Ada juga tekong, yang sudi meminjamkan kelengkapan dan peralatan mencandat kepada penyewanya. Makananpun mereka sediakan. Ada tekong yang mengajak peserta trip makan dirumahnya.

Walaubagaimanapun, tekong-tekong gred A ini agak sukar untuk diperolehi. Kalau adapun, mereka sangat sibuk dan jadual mereka sentiasa penuh. Bot mereka kerap ditempah untuk membawa pemancing dan pencandat sotong.

Jika kita gagal mendapatkan tekong gred A ini, kita sebagai pemancing perlulah cuba untuk beradaptasi dengan kerenah tekong. Sebaiknya jangan menimbulkan suasana hubungan yang tidak baik antara ahli trip dengan tekong. Jika anda berpuas hati dengan khidmat tekong anda, pastikan anda menempah tekong berkenaan untuk trip yang berikutnya-Abe Din.

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing