"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

15 May 2010

Merancang Trip

Sekadar gambar hiasan

Musim mencandat muncul lagi. Menjelang bulan April banyak trip-trip mencandat sotong telah diadakan. Kebanyakan trip tertumpu di perairan pantai timur. Terengganu merupakan destinasi pilihan.

Hampir kebanyakkan pemancing datang dari negeri-negeri di sebelah pantai barat. Ramai antaranya adalah pencandat-pencandat mahir yang datang setiap kali musim mencandat tiba. Selebihnya adalah pencandat-pencandat baru yang mula berjinak-jinak dengan aktiviti ini.

Pencandat-pencandat baru ini, telah mendengar keseronokan mencandat dari rakan-rakan mereka pada tahun-tahun sebelumnya. Ramai juga peserta trip dianggotai oleh pencandat-pencandat daripada kaum hawa.

Setelah perancangan beberapa bulan, maka trip ditetapkan. Selepas trip berakhir, keindahan yang digambarkan tidak seindah mana. Ramai anggota trip yang mabuk, cemas berhadapan ribut, hujan serta hasil yang diperolehi kurang memuaskan. Dua kemungkinan yang akan berlaku, samada pencandat berkenaan akan datang lagi atau sudah serik mencandat.

Perkara-perkara ini dapat dielakkan jika pencandat dan bakal pencandat mengambil masa untuk belajar dan membuat persediaan yang sepatutnya sebelum menyertai trip mencandat. Dari pengalaman saya mengikut trip-trip mencandat, berani saya menyatakan bahawa kebanyakkan pencandat baru tidak membuat persediaan yang secukupnya terutama dari segi ilmu mencandat sotong sebelum menyertai trip.

Ada diantaranya yang membawa joran udang dan joran tenggiri untuk mencandat sotong. Tidak kurang juga yang mula terkial-kial belajar menggunakan "serek" atau "koyan" yang sering digunakan oleh nelayan-nelayan tempatan.

Satu trip mencandat sotong 2 hari satu malam ( petang-tengahari) melibatkan kos sewaan bot hingga RM850.00-RM1500.00 Jika kumpulan trip datang dari Kuala Lumpur, kos perjalanan, penginapan, perbelanjaan makanan dan peralatan tidak mustahil mencecah sehingga RM3000.00 bagi setiap kumpulan trip mencandat. Walaubagaimanapun kos sewaan bot bergantung kepada lokasi dan tidak diseragamkan. Menjelang musim puncak, kos sewaan bot candat meningkat dengan mendadak.

Bayangkan kos dan masa yang dilaburkan tidak membuahkan hasil yang memuaskan. Sotong yang dibawa balikpun tokeh bot yang tolong candat. Aktiviti mencandat bukanlah sesuatu yang boleh dirancang dengan sambil lewa. Beberapa faktor seperti pemilihan bot, penyediaan alat dan kelengkapan, pemilihan ahli kumpulan, faktor kesediaan fizikal dan mental, serta pengetahuan mencandat perlu diberi perhatian sebelum sesuatu trip.

Post berikutnya akan membincangkan dengan lebih lanjut tentang faktor-faktor berkaitan.

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing