"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

16 May 2010

Cari "Kandang"

"Kandang" ialah satu istilah yang digunakan oleh pencandat tempatan bagi menerangkan lokasi sotong berkumpul dan bertelur. Jika sesiapa berjaya menjumpai "kandang" sotong, maka peluang untuk mendapatkan sotong dalam jumlah yang banyak sangat cerah.

Pada musim sotong antara April hingga Oktober, sotong torak, sotong jarum, dan sotong ketupat akan menghampiri perairan pantai timur untuk mengawan dan bertelur. Selalunya sotong akan memilih kawasan pasir kerana kawasan ini lebih cetek dan cahaya matahari boleh sampai ke dasar laut. Cahaya matahari yang cukup dapat membantu telur sotong untuk menetas.


Selepas mengawan dan bertelur sotong mempunyai tabiat makan yang agresif. Sotong yang sudah bertelur kerap menggigit antara satu sama lain. Terdapat tiga cara yang biasa digunakan oleh nelayan tempatan bagi mencari "Kandang sotong".

1. Meninjau dengan cara mencandat- Jika terdapat beberapa ekor sotong berjaya dicandat, maka bot akan dilabuhkan.

2-Mencari telur sotong- Cara ini menggunakan candat bersaiz besar untuk mengait telur di dasar laut. Proses dijalankan beberapa kali. Jika terdapat telur yang tersangkut, maka nelayan akan melakukan proses pertama sebelum bot dilabuhkan. Ada juga telur sotong yang dikesan tersangkut pada sauh bot.

3-Mencari kumpulan pencandat-Cara ini lebih mudah iaitu bot akan bergerak dan menghampiri kumpulan pencandat yang sedang berkumpul. Jika waktu malam kumpulan candat mudah dikesan dengan kehadiran lampu-lampu kalimantang dan sportlight.


Setiap tahun, kawasan kandang sotong akan berubah-ubah mengikut pembentukan serta kehadiran pasir di dasar laut. Walaubagaimanapun, kedudukan kandang tidaklah beralih terlalu jauh. Bagi nelayan yang mahir, mereka dapat mengagak lokasi kandang yang ingin dicari-Abe Din.

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing