PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

07 June 2011

Ranking Ke-3

Selamat bertemu semua sahabat maya yang sudi berkunjung ke blog buruk sotonglaut ni. Empat hari berada di kampung.. sungguh resah gelisah. Bukan tak suka balik kampung, cuma internet kat sana cukup slow. Nak tengok blog sendiri pun berjam-jam loading. Dah le tu keluar separuh je.. kejap putus-putus.

Malam ni baru sampai rumah. Bertolak dari kampung tercinta lebih kurang dalam pukul 2 petang... sampai rumah lebih kurang pukul 7.30. Fuhh.. letih gila. Semalam kawan pula call ajak cari sotong. Malam ni... apa lagi mesti gi punya. Gatal dah tangan ni nak pegang sotong.

Sebelum pergi mencandat, Abe Din update sikit berkaitan jig yang menduduki ranking ke-3 pada tahun 2010. Kalau korang nak cuba... boleh gi cari kat kedai pancing. Nama glamour... Couger. Nama penuh dia Couger 2.5 EGI Squid. Dikeluarkan dalam dua warna pink dan coklat. Saiz yang dijumpai di pasaran setakat ini hanya seberat 2.5 sahaja.


Kalau cerita tentang harga, di pasaran Terengganu lebih kurang RM6. Kalau dah biasa dengan tuan kedai dapat le RM4. Kalau kat Kepong Tackle lebih kurang RM2.20. Bukan semua kedai menjual jig ini kerana jig ini sudah pun mendapat status dinasour. Orang lama le katakan... tetapi masih berbisa menipu sotong. kih...kih.. Oppss.. lupa nak beritahu... jig ini dibuat di Jepun.



Berikut disenaraikan beberapa kelebihan jig:
1-Badan dari plastik: tahan lasak
2-Berat: Selaman dalam ke dasar
3-Jig cepat sampai ke dasar
4-Berkesan jika bulan mengambang
5-Harga murah
6-Mampu menarik perhatian sotong

Kelemahan jig yang dikesan:
1-Mudah tersangkut
2-Mata jig mudah tercabut
3-Mata kail jig mudah tercabut
4-Mata kail jig pendek
5-Mata kail jig kurang tajam
6-Mata kail jig mudah bengkok
7-Kurang berkesan semasa bulan gelap
8-Sotong mudah terlepas
9-Tidak menyimpan cahaya 

Kelebihan jig ini yang paling menarik perhatian Abe Din ialah ia dapat membuat renangan dasar dengan cukup baik. Selain hensem, tugas menangkap sotong kerapkali menghasilkan kejayaan. Rugi le kalau korang tak cuba. Pergi le cari cepat kat kedai sebelum kehabisan. Lepas artikel ni keluar.. mesti kaki sotong serbu kedai cari jig ni... jangan nyesal kalau abisss..


Jig ini paling sesuai dimainkan di kawasan pesisir pantai yang tiada atau kurang batu sebabnya jig ni cukup suka memeluk batu... tersangkut le tu. Cukup berkesan jika ada Sang bulan... bukan ikan bulan. Bulan akan memberi sedikit pantulan cahaya pada badan Couger.

Kenapa dia berada di ranking ke-3. Jawapannya senang je... kerana semasa diuji dia lebih banyak memerangkap sotong berbanding jig di ranking ke-4 dan tangkapannya kurang  sedikit dari jig yang berada di ranking ke-2... kui..kui..jangan tak caya lak. 


Moh gi cari dan test jig Couger ni. Semoga dapat sotong besar... tetapi awas...Kalau di tarik bapak sotong... korang jangan lawan macam tarik ikan.. slow sikit kerana mata Couger pendek.. sotong mudah terlepas. Caranya...korang lawan perlahan-lahan dan kurangkan sedikit tegangan tali. Bila dia letih... baru tarik perlahan-lahan. Lepas tu.. korang boleh buat apa yang korang nak dengan sotong berkenaan. Nak makan, goreng, jual, bagi jiran... jangan aniaya dia sudah.


Selamat mencandat.
Abe Din

No comments:

Post a Comment

Blogger Pancing