PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

09 June 2011

Ranking Ke-2

Salam untuk semua yang sudi datang ke blog buruk Abe Din..
Hari ni, Abe Din nak sambung bercerita mengenai jig yang berada di ranking ke-2 pada tahun 2010. Jig ini diberi nama Yamashita Egi Sutte. Begitu popular dengan gelaran Golden Bait yang diberi oleh pengeluarnya. Jig ini  memang cukup berpuaka.. ntah berapa banyak sotong yang berjaya diperangkapnya.. sukar untuk diramalkan.... yang pasti memang banyak sungguh.

Abe Din mula mengenali jig ini pada tahun 2008. Pada masa itu, jig ini cukup popular dan dijadikan senjata rahsia otai-otai sotong di Terengganu. Kebiasannya jig ini dijumpai dijual dengan berat 2.0, 2,5 dan 3,0. Jig bersaiz 2.0 dan 2.5 selalu digunakan di kawasan pesisir pantai. Warna yang biasa dijumpai ialah merah, pink, oren dan hijau. Pada tahun lepas Abe Din terjumpa jenis jig ini yang dijual dalam warna baru iaitu biru dan coklat.

Inilah rupa jig Yamashita merah 2.0

Pada tahun 2009, harga jig ini ialah sekitar RM 12 hingga RM15. Kini harganya telah mencecah sehingga RM25 bagi setiap jig. Jig awal yang dikeluarkan mempunyai beberapa ciri istimewa iaitu mempunyai keupayaan untuk menyimpan cahaya yang lama, bulu sisi yang dilekat dengan paku plastik dan bahagaian pinggang yang lebih besar dan melengkung.

Pada hari kini, jig ini telah dipermudahkan dengan bulu sisi yang dilekat dengan lidi buluh, pinggang yang kurus serta keupayaan menyimpan cahaya yang singkat. Terdapat jig tiruan yang hampir sama iaitu buatan China yang tidak langsung menyimpan cahaya dan dijual dengan harga yang lebih murah. Jig jenis ini kurang sesuai untuk pancingan pada malam hari.




Himpunan  jig-jig Yamashita

Kumpulan jig Yamashita ini cukup digemari dan digilai oleh pencandat-pencandat sotong mabang di Terengganu. Hinggakan kadang-kadang ia kehabisan di beberapa kedai. Beberapa jenis warna dan saiz begitu sukar untuk diperolehi. Jig ini cukup berkesan. Jika kita menggunakan jig biasa dan berada bersebelahan pencandat yang menggunakan jig Yamashita... alamat kalah teruk le jawabnya.

Kelemahan yang paling ketara pada jig ini ialah penggunaan kain penutup badan yang mudah terkoyak. Setelah beberapa ekor sotong mabang bersaiz besar menarik jig ini, pasti kainnya akan terkoyak. Ini kerana tabiat sotong yang suka menarik sambil menggigit mangsanya. Pada post berikutnya.. Abe Din akan menerangkan cara-cara mengubahsuai jig ini agar ia menjadi lebih berkesan... sabar.

Berikut disenaraikan beberapa kelebihan jig:
1-Bentuk yang hampir menyerupai badan udang
2-Mampu menyimpan cahaya dalam tempoh lama
3-Renangan yang stabil
4-Sesuai bagi aras pertenghan dan atas air
5-Warna yang pelbagai dan menarik
6-Sangat menarik perhatian sotong 
7-Mata kail jig kuat, panjang dan tajam 
8-Mata sukar tercabut
9-Sotong sukar terlepas

Kelemahan jig yang dikesan:
1-Kain mudah terkoyak
2-Lambat tenggelam
3-Harga mahal
4-Badan jig mudah kotor
5-Sukar membersihkan dakwat

Hingga berjumpa lagi.. selamat memancing.
Abe Din

2 comments:

  1. Bukan ikan je terpikat, manusia pun terpikat tengok jig cantik macam udang tu.

    ReplyDelete
  2. Abe Din pening juga.. camana le manusia leh terfikir reka jig cam tu..

    ReplyDelete

Blogger Pancing