"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

01 March 2011

Alatan Sembelih

Salam untuk semua.
Pada post kali ini, Abe Din akan menunjukkan alatan yang digunakan untuk "menyembelih sotong". Sebelum anda memilih alat yang sesuai, anda perlu mengetahui serba sedikit tentang struktur badan sotong. Bahagian utama yang terlibat di dalam proses "penyembelihan" ini ialah kawasan otak (brain).

Proses "penyembelihan" tidak menggunakan pisau seperti cara yang biasa dilakukan. Konsepnya sama seperti sembelihan yang difahami umum iaitu memutuskan fungsi otak haiwan. Apabila fungsi otak terhenti, kawalan ke atas tingkahlaku juga akan terhenti. Kaedah sembelihan juga akan mengurangkan kesakitan dan penderitaan sotong.

Carian dari internet, didapati ada sesetengah pemancing "menyembelih" dengan cara menetak menggunakan tangan merintangi bahagian leher sotong. Sotong akan mati serta merta dan kaedah ini dilihat agak kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Rajah di atas menunjukkan dua jenis alat yang digunakan oleh pemancing-pemancing Jepun bagi "menyembelih" atau mematikan sotong dengan cepat. Cara penggunaannya adalah dengan menusuk bahagian bawah yang lebih tajam dengan sudut 45 darjah ke arah otak sotong. Selepas tusukan dilakukan, buat sedikit gerakan ke kiri atau ke kanan. Kebiasaannya sotong akan mati serta merta.

Anda juga boleh menggunakan pisau bagi menggantikan alatan di atas. Pastikan alatan "sembelih" benar-benar tajam agar ia tidak menyiksa sotong yang "disembelih".  Apa yang dilakukan diharap tidak bertujuan menganiaya atau menyiksa sotong yang "disembelih".

Pada post yang akan datang, Abe Din akan menunjukkan gambar kaedah-kaedah "menyembelih" sotong yang betul. Semoga berjumpa lagi.

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing