"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

28 February 2011

Menyembelih Sotong

Salam untuk semua peminat pancingan sotong.
Semoga anda semua dirahmati oleh Nya.
Mungkin ramai yang terkejut jika dikatakan sotong boleh disembelih. Sebenarnya, sembelih yang dimaksudkan bukanlah seperti menyembelih haiwan berkaki dua atau kaki empat yang diwajibkan ke atas orang-orang Islam. Sembelih yang dimaksudkan oleh Abe Din ialah satu proses mematikan sotong dengan lebih cepat. Umum tahu bahawa sotong bukan haiwan yang wajib disembelih.

Kebiasaanya jika sesekor sotong itu ditangkap, ia akan dibiarkan mati dengan sendirinya. Proses semulajadi ini mungkin akan memakan masa sehingga 5 minit. Sotong yang telah mati boleh dikenali dengan warna badannya yang bertukar kepada warna putih sepenuhnya. Masa yang lama ini mungkin akan menimbulkan suasana yang tidak diingini kepada pemancing.

Sotong yang ditangkap selalunya akan dibiarkan di lantai bot, atas batu, atau di dalam bekas ikan. Selagi sotong itu hidup ia akan memancutkan dakwat hitam di sekitar lokasi ia diletakkan. Keadaan ini lebih ketara jika terdapat sedikit air yang mengenai badan sotong. Nelayan selalunya tidak mencampurkan sotong yang baru ditangkap dengan ikan di dalam satu bekas kerana ia akan mengotorkan badan ikan dan menurunkan harga serta mutu ikan yang hendak dijual.

Dakwat yang dilepaskan oleh sotong di kawasan batu dan lantai bot boleh menyebabkan keadaan licin serta membahayakan pemancing. Sebagai jalan mudah, pemancing meletakkan sotong yang ditangkap di dalam bekas berisi ais. Kaedah ini akan menyebabkan dakwat yang disembur akan terkena air sejuk dan melambatkan ia disebarkan ke kawasan lain di dalam bekas. Sotong yang disimpan di dalam ais juga kurang aktif dan cepat mati.

Pada post yang berikutnya, Abe Din akan menunjukkan beberapa peralatan biasa yang digunakan untuk "menyembelih sotong". Sekian untuk kali ini.

1 comment:

  1. "Sembelih" bermaksud mematikan sotong dengan cepat.

    ReplyDelete

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing