"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

04 February 2011

Selamat Datang 2011

Salam dari Abe Din 2011


Mungkin 2011 menjanjikan debaran yang berlainan


Beridadah, beribadah sambil mencari rezeki halal

Salam untuk semua pengikut blog sotonglaut. Lama rasanya menyepi dan tanganpun dah semakin gatal hendak menyambut kehadiran sotong 2011. InsyaAllah seawal bulan April, sotong akan mula mengamuk di Terengganu.

Rasanya belum terlambat untuk Abe Din ucapkan selamat tahun baru kepada semua. Bagaimana azam 2010 sudah tertunai atau belum? Semoga tahun 2011 akan diberikan rahmat kesihatan, rezeki dan yang paling penting iman yang kekal utuh.

Pada awal tahun baru ini rasanya elok Abe Din "refresh" balik kaki-kaki pancing sotong yang mungkin dah lupa macamana nak buat balingan, ikat umpan, pilih umpan. Mungkin ada alat serta alatan dah nak berkarat dan ada juga yang hilang entah ke mana.

Sebagai kaki sotong, lebih elok jika kita mula mengemaskini peralatan dan kelengkapan lebih awal. Kerana kemungkinan sotong hadir seawal bulan Mac. Bagi otai-otai sotong tentunya kehadiran spesies ini tidak begitu dihebohkan. Sebaik sahaja ia menjadi perbualan umum, selalunya kumpulan perintis yang terdiri dari otai-otai sotong telah menaikkan sotong berbelas-belas kilo.

Dalam masa yang sama kaki-kaki lain masih sibuk dengan tarikan ikan siakap, gelama dan udang hinggakan tidak begitu peka dengan kehadiran spesies lembut ini.

Persediaan pencingan yang agak mudah dan "simple" mungkin menjadi satu sebab kenapa pancingan sotong ini boleh disertai oleh semua peringkat umur dan lapisan masyarakat. Umpan ringkas, efektif dan tidak mengotorkan tangan juga dapat digunakan berulang-ulang kali sehingga koyak dan tercabut.

Tingkahlaku dan fizikal udang ditiru manusia
bagi menarik minat sotong


Siapa kita pada laut ?

Abe Din harapkan tahun 2011 akan lebih menceriakan aktiviti pancingan sotong terutamanya di Terengganu. Sesuatu yang penting sebagai ingatan kepada kaki-kaki pancing ialah keinginan serta kesungguhan untuk sentiasa menambah ilmu pengetahuan tentang pancingan sotong. Perlu juga diingatkan, bahawa setiap ilmu yag diperolehi itu perlu dikembangkan serta disebarluas dengan ikhlas tanpa terlalu mengikut garis panduan komersial.

Semoga usaha yang baik ini akan mendapat rahmat dan bantuan dariNya.
Abe Din.

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing