"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

08 March 2011

Jerat Jig

Salam untuk semua pengunjung sotonglaut.blogspot.com/
Dalam kesibukan tugas harian sempat juga Abe Din menyelongkar koleksi internet berkaitan pancingan sotong. Mungkin ramai di antara kita yang pernah merasai tarikan sotong yang sememangnya mempunyai daya juang yang tinggi tetapi tidak ramai yang dapat melihat perjuangannya di dalam air.

Pada kali ini, Abe Din ingin berkongsi situasi berkenaan dengan semua pengunjung sotonglaut. Rakaman video berkenaan diperolehi dari laman Youtube. Jika anda mempunyai kelapangan, banyak pengalaman memancing sotong boleh ditonton di laman ini.


Sotong memang terkenal dengan kegigihan untuk melepaskan diri. Semburan dakwat dan pecutan jet air adalah dua cara yang selalu digunakan. Pemancing mahir tidak akan mengunci drag kekili kerana ia akan menyebabkan tantekal sotong terputus seterusnya sotong akan berjaya melepaskan diri.

Sebaik sahaja sotong merasai ketajaman mata jig, ia akan mula menyembur dakwat hitam. Pada ketika ini, sotong berkenaan beranggapan jig yang disangkakan makanan adalah merupakan ancaman kepadanya. Sotong secara konsisten menyembur dakwat ke hadapan untuk menjauhkan diri daripada jig. Jika mata jig kuat dan tajam, peluang untuk sotong melepaskan diri adalh tipis.

Pemancing perlu banyak bersabar dan berhati-hati jika jig disambar sotong terutamanya jika saiz sotong berkenaan besar dan kuat.  

Semoga anda mendapat sesuatu yang baru. 
Sehingga berjumpa lagi. Abe Din

2 comments:

  1. nice info... bila la nak merasa tarikan sotong n.huhuh

    ReplyDelete
  2. Salam Rosdi. Kalau berminat. Boleh datang Kemaman. Follow sy nanti..

    ReplyDelete

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing