"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

09 March 2011

Bedah Jig

Salam untuk semua pengunjung sotonglaut.blogspot.com/
Pada kesempatan ini Abe Din akan pembincangkan serba sedikit berkenaan pembuatan jig bagi mencandat sotong. Abe Din memilih jig buatan Jepun, Yamashita.

Yamashita merupakan salah satu jig yang begitu popular di Terengganu. Dihasilkan dalam pelbagai warna iaitu merah, oren, hijau, biru serta coklat. Saiz yang biasa dijual ialah 2.0, 2.5 dan 3.0. Harga jualannya di antara RM18 hingga RM25.


Jig Yamashita merupakan jig yang cukup afektif kerana ia mampu menyimpan cahaya dalam tempoh yang agak lama. Kelebihan ini membuatkan jig Yamashita mudah menarik perhatian sotong terutamanya sotong mabang. Mata jig pula cukup kuat dan tajam untuk menahan asahan sotong bersaiz besar.

Antara kelemahan jig ini ialah balutan kainnya yang mudah terkoyak apabila digigit sotong. Dakwat yang melekat pada kainnya pula agak sukar untuk dihilang sepenuhnya. Kebiasaanya, Abe Din akan menyembur cat 'clear' terlebih dahulu pada permukaan luar jig untuk mengatasi masalah ini.

Rajah di bawah menunjukkan bahagian dalam jig Yamashita yang telah dibuang pembalut kainnya. Pembuatan badannya dari plastik jenis luminous sedikit sebanyak memberi kelebihan kepada jig ini ketika beraksi di dalam air.

Bahagian dalam jig yang dibuang kain dan dibelah dua


Bahagian dalam jig yang kosong memberikan daya apungan kepada jig. Kandungan udara menyebabkan ia lambat tenggelam dan sesuai digayakan di kawasan pertengahan air. 

Keluaran jig Yamashita versi baru sedikit sebanyak mengurangkan populari jig ini. Abe Din akan  memperkenalkan Jig baru Yamashita yang lebih afektif di dalam post akan datang.
Sekian dahulu untuk kali ini-Abe Din

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing