"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

05 March 2011

Resepi Pelik 2

Salam untuk semua pengikut blog Sotonglaut. Apa sahaja yang anda lakukan, setinggi penghargaan dan terima kasih kerana sudi menjengah ke laman sotong ini. 

Pada kesempatan ini, Abe Din akan bercerita tentang satu lagi resepi pelik berasaskan dakwat sotong. Seperti yang kita sedia maklum, dakwat sotong merupakan salah satu mekanisme pertahanan bagi sotong. Untuk pengetahuan anda, sotong menghasilkan warna dakwat yang berbeza mengikut spesies. Kumpulan octopus menghasilkan dakwat hitam pekat, spesies squid menghasilkan dakwat berwarna biru kehitaman manakala spesies cuttlefish menghasilkan dakwat berwarna sedikit coklat. (sila rujuk spesies berkenaan dalam ruangan Rahsia Dakwat Hitam)

Antara kegunaan dakwat sotong ialah sebagai bahan rencah dalam masakan, pewarna rambut dan ada juga dijadikan dakwat untuk mencetak. Di kesempatan ini, Abe Din akan mengupas fungsi dakwat sotong di dalam proses penyediaan makanan. Antara fungsi utamanya ialah  sebagai pelembut dan perasa. Dakwat sotong juga boleh dimasak bersama nasi, pasta dan stew ikan.

 

Resepi yang Abe Din ingin perkenalkan di sini ialah "Cuttlefish Ink Pasta". Dalam resepi ini dua ekor sotong katak yang besar digunakan. Sotong diasingkan pundi dakwatnya. Bahagian badan lain dibersihkan secara lebih kurang dan dipotong kecil-kecil secara memanjang. Tulang sotong katak pula boleh digunakan sebagai bahan makanan burung nuri.

Pundi dakwat dipecahkan di dalam bekas dan dicairkan menggunakan air suam. Goreng bawang besar serta bawang putih yang telah dicincang. Tambahkan isi sotong bersama sisa dakwat yang masih tinggal kemudian masak beberapa minit. Orang Eropah akan menambahkan sedikit wine dan kemudian ditambah pati tomato. Tambah dakwat sotong yang telah diasingkan dan masak selama 15 minit lagi. Tambah air jika campuran kuah agak pekat.

Sementara menunggu kuah pasta masak. Celurkan pasta di dalam air panas dan sebaik sahaja pasta lembut tuangkan ke dalam kuah pasta yang sedang mendidih. Masak beberapa minit lagi sehingga kuah pekat.Pasta yang telah masak dan berkuah pekat boleh diangkat dan dihidangkan di dalam pinggan. Gambar di atas menunjukkan hasil yang diperolehi. Kaedah memasak ini bukan sahaja popular di Eropah tetapi juga di Asia Tenggara. Rakyat di negara China pandai memasak dengan menggunakan dakwat sotong.

Sesiapa yang berminat untuk mencuba, boleh mendapatkan lebih info melalui halaman Youtube. Semoga resepi pelik ini akan kena dengan selera anda.

Hingga berjumpa lagi.
Salam dari Abe Din.

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing