"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

14 March 2011

Tukang Tiru

Salam untuk semua pengunjung blog sotonglaut. Pada kesempatan kali ini, Abe Din ingin berceloteh tentang satu tabiat haiwan ciptaan tuhan iaitu penyamaran meniru atau lebih dikenali sebagai kemimikan (mimic). Tentunya subjek utama yang akan dibincangkan ialah berkaitan sotong dan spesies yang dipilih kali ini ialah sotong kurita dari keluarga octopus.
Mimik ialah keserupaan rupa satu spesies dengan spesies lain yang bertujuan melindungi. Keadaan ini berlaku apabila haiwan yang dinamakan mimik berevolusi untuk meniru ciri-ciri yang terdapat pada spesies lain. Kemimikan merupakan satu jenis interaksi yang selalunya akan memberi kelebihan kepada spesies yang meniru.

Dengan bahasa yang lebih mudah mimik adalah satu proses pertahanan dan pelindungan dari musuh.  Sotong kurita meniru untuk memperdayakan musuh. Beberapa jenis mimik sotong kurita telah dikenalpasti oleh saintis antaranya ialah meniru gerak laku ikan lion fish, ular laut, buran atau sea anemones dan obor-obor. Ikan singa, ular laut, buran dan obor-obor memang terkenal dengan musibah yang dibawanya. Pemangsa memang awal-awal lagi menjauhi spesies-spesies ini.

Ada dua jenis mimik yang biasa dilakukan oleh sotong kurita iaitu "Kemimikan Bates" iaitu menyamar sebagai bahaya dan "Kemimikan Mertens",  menyerupai model tidak bahaya.

Sotong kurita mempunyai musuh yang terdiri daripada pelbagai spesies ikan. Untuk pengetahuan anda, sotong kurita selalu dijumpai bersiar-siar mencari makanan secara sendirian dan sukar untuk melihatnya secara berpasang. Kelebihan meniru yang ada padanya tentunya sedikit sebanyak membantunya membuat muka selamba di hadapan musuh.
 
Atas : Ikan sebelah
Tengah : Lion fish
bawah : Ular laut

Kerapkali juga musuhnya teragak-agak untuk membuat keputusan ke atas apa yang diperhatikan. Apa yang menariknya, sotong kurita ini tidak terlalu tergesa-gesa menjauhkan diri daripada musuhnya. Mungkin untuk mengelak rahsianya daripada terbongkar. Nak hidup le katakan..

Jika anda rajin melihat rancangan National Geografi dan video-video di internet, ada juga kedapatan pemangsa yang agak "brutal". Walaupun sotong kurita selamba melakukan mimik, selamba juga dia meluru nak makan. Sotong lari tak cukup tanah. Mungkin pemangsa tu dah tahu kot. Nasib badan le.
 

Kalau difikir-fikir, haiwan juga ada ikhtiar untuk meneruskan kehidupan. Apa yang berlaku kadang-kadang memang sukar untuk dihuraikan secara tepat tetapi sekurang-kurangnya hidup ini masih dapat diteruskan. Jumpa lagi…
Abe Din

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing