"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

16 March 2011

Sotong Halimunan


Salam untuk semua pengunjung sotonglaut.blogspot.com/ 
Pada kali ini, Abe Din akan menerangkan berkaitan aktiviti penyamaran yang dilakukan oleh sotong.

Penyamaran (camouflage) merupakan satu lagi kaedah haiwan menyamar, berlindung dan bersembunyi dari musuh. Pemangsa yang gopoh dan tidak teliti selalu tertipu dengan cara ini.

Cuba lihat gambar di atas. Sekali lihat seperti tiada apa-apa yang menarik. Lihat dengan lebih teliti, anda akan nampak ikan sebelah sedang menanti mangsanya .

Mata cantik sotong yang sukar ditemui.

Sotong adalah di antara spesies haiwan yang begitu cepat menyamar menggunakan latar belakang persekitarannya. Kajian yang dibuat, menunjukkan sotong yang dilepaskan di dalam akuarium yang mempunyai dasar pelbagai warna tunggal akan menyebabkan sotong menukar warna kulitnya beberapa kali apabila memasuki kawasan berlainan warna. Ini menunjukkan keupayaan sotong dalam penyamaran sangat cepat dan berkesan.

Jika di daratan, haiwan yang cepat melakukan penyamaran ialah sumpah-sumpah manakala haiwan lain seperti rama-rama dan cicak hanya menyamar di kawasan tempatnya sahaja. Jika ia bergerak ke tempat lain, ia berisiko terdedah kepada pemangsa kerana kebolehan penyamarannya terhad.

Dua ekor sotong sedang melakukan penyamaran

Sotong kurita sedang berehat.


Lihat dengan teliti. Apa anda nampak ?

Satu contoh teknik penyamaran. 
Oppss... haiwan di atas bukan sotong


Abe Din pernah menarik candat udang menggunakan joran di tepi kawasan pantai berair jernih. Selepas beberapa balingan dan tarikan, jig udang seakan-akan tersangkut berdekatan dengan gigi air. Apa yang pelik Abe Din tidak melihat kehadiran sotong di kawasan berkenaan. Kehadiran sotong berkenaan disedari sebaik sahaja jig ditarik dengan kasar dan dakwat hitam dilepaskan keluar. Buat permulan hanya pancutan dawat hitam yang kelihatan.

Kesimpulan yang boleh dibuat ialah, sotong berkenaan sudah menghampiri kawasan tepi pantai tetapi tidak dapat dilihat dengan jelas kerana ia melakukan penyamaran yang hampir menyerupai latar belakang warna pasir laut.

Sotong halimunan yang menarik jig hanya boleh dilihat dengan jelas sebaik sahaja ia berhempas pulas melepaskan jig yang tersangkut pada lengannya. Warna sotong yang terjerat bertukar daripada halimunan kepada warna gelap kehitaman atau lebih tepat lagi hitam kemerahan.

Sehingga berjumpa lagi.
Abe Din.

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing