"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

17 March 2011

Buang Dakwat

Salam sejahtera untuk semua pengujung sotonglaut.blogspot.com/
Di kesempatan ini, Abe Din ingin berceloteh tentang cara-cara mudah untuk membuang dakwat sotong ketika kerja-kerja membersihkan sotong dilakukan.

Ramai di antara kita pernah merasakan keenakan masakan berasakan sotong tetapi tidak ramai yang mengambil peduli tentang cara penyediaannya. Ketika Abe Din mula belajar memancing sotong satu ketika dahulu memang cukup teruja untuk cuba membersihkan sotong. Selalunya emak dan isteri yang buat semuanya.

Pengalaman pertama, habis air basuhan menjadi hitam. Tangan dan lengan hingga ke dahi habis dipalit dengan dakwat. Baru belajar le katakan..


Cuba bayangkan anda mencandat atau membeli sotong dalam jumlah yang banyak. Adakah anda hendak membiarkan isteri sahaja yang membersihkan dan memasaknya. Mungkin ada isteri tersenyum bangga apabila semua sotong telah dicuci dan dibersihkan semuanya. Tetapi berapa ramai isteri yang bertuah dapat merasai pengalaman begitu... Kalau bernasib baik lagi, si suami tolang memasak pula... memang tersenyum leber si isteri.


Kita perlu berhati-hati ketika membersihkan sotong bagi mengelakkan dakwatnya daripada pecah. Memang tidak bahayapun tetapi leceh sikit kerana air dan tangan menjadi hitam. Silap hari bulan terkena baju... lagi kuat le isteri membebel.

Sediakan plastik kosong. Ceraikan kepala dan badan terlebih dahulu dan cari kedudukan pundi dakwatnya. Pegang dan buang pundi dakwat sotong dari bahagian atas (kepala) ke bawah (ekor). Selepas pundi dakwat berjaya ditanggalkan terus buang ke dalam plastik. Jangan buat main pula.

 

Ingat ! Jangan cabut pundi dakwat dari bawah ke atas

Jika sotong yang hendak dibersihkan sotong lama, jangan rendam terlalu lama di dalam air kerana ia akan menyebabkan pundi dakwat mencair dan meleleh keluar. Aksi paling "brutal" rendam sotong sambil putar dengan tangan. Kalau tujuannya untuk memeningkan kepala sotong berkenaan, memang silap le aksi macam tu. Lebih elok lagi, selepas beli, terus sahaja dibersihkan. kalau anda memancing, bersihkan terus di laut (air laut free) dan simpan dalam kotak sejuk. Boleh le dapat anugerah suami mithali.

Bagi mereka yang suka bertangguh membersih dan mencuci sotong, Abe Din nasihatkan sotong disimpan di dalam peti sejuk terlebih dahulu. Bila dakwat sotong mula membeku, keluarkan dari peti dan bersihkan. Cara ini memang paling selamat dan bijak. Dakwat tidak akan mengotorkan air rendaman sotong dan tangan anda. Ingat sekali lagi, jangan buat main. Terus buang.

Mungkin ada cara lain yang biasa anda gunakan ketika membersihkan sotong. Anda boleh memberikan pendapat di ruangan ulasan. Semoga ia dapat dikongsi bersama rakan-rakan pelawat yang lain. 

Hingga berjumpa lagi.
Abe Din

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing