"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

01 March 2011

Kaedah Sembelih

Salam untuk semua peminat Sotonglaut.
Pada post kali ini, Abe Din akan menunjukkan beberapa gambar bagaimana proses "penyembelihan" sotong dilakukan.

Di dalam post sebelum ini, ada dinyatakan beberapa alatan yang boleh digunakan bagi melakukan proses "penyembelihan" sotong. Kita semua mengetahui bahawa, bahagian otak haiwan adalah bahagian penting yang mengawal aktiviti makhluk hidup. Apabila jaringan kawalan ini diputuskan maka aktiviti hidup haiwan akan lumpuh atau terhenti.

Dalam proses penyembelihan yang sebenarnya, memotong urat yang membawa mesej ke otak akan mengurangkan penderitaan dan kesakitan kepada haiwan yang disembelih. Bagi haiwan sotong, proses memutuskan jaringan saraf ini cukup hanya sekadar membuat beberapa tusukan ke bahagian yang berdekatan dengan otaknya. Pemilihan alatan yang tajam akan memudahkan proses ini dan ia juga tidak menyiksa haiwan berkenaan.

Gambar 1-Pisau atau alatan tajam yang digunakan diletakkan 
dalam sudut 45 darjah menghala ke leher sotong.

 Rajah 2 dan 3- Menunjukkan sebahagian badan sotong bertukar 
kepada putih. Keadaan ini menunjukkan pelaku telah berjaya 
melumpuhkan aktiviti saraf pada separuh badan sotong.

Rajah 4- Tusukan kali kedua di bahagian badan sebelah lagi 
menyebabkan semua badan sotong bertukar kepada putih. 

Rajah 5-Tusukan di bahagian tengah kepala di antara 
kedua belah mata bertujuan untuk melumpuhkan 
saraf di bahagian kepala.

 Rajah 6-Menunjukkan keseluruhan badan sotong telah 
bertukar kepada warna putih. Ini adalah petunjuk bahawa
sotong berkenaan telah mati.

Bagi pemancing baru, sedikit latihan diperlukan bagi memahirkan kaedah "penyembelihan" ini. Pemancing yang mahir boleh mematikan sotong hanya dengan sekali tusukan sahaja. Walau apa yang kita lakukan, mestilah bermula dengan niat yang baik. Jangan sesekali kita menganiayai haiwan berkenaan kerana ia juga makhluk ciptaan yang Maha Esa.

Semoga anda semua mendapat sesuatu yang berguna. Sehingga berjumpa lagi pada post yang berikutnya. Salam bahagia-Abe Din

2 comments:

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing