"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

28 May 2011

Petua Masakan

Salam untuk semua pengunjung sotonglaut.
Pada post kali ini, Abe Din akan bercerita sedikit tentang petua-petua masakan berasaskan sotong.

Memang tidak dinafikan sotong sudah menjadi salah satu makanan yang sangat digemari. Keadaan ini mungkin kerana sotong itu sendiri boleh dimasak dengan pelbagai cara dan gaya masakan yang merentasi budaya dan bangsa.

Mungkin anda tidak tahu, ada diantara peminat sotong suka memasak sotong bersama dengan kulitnya sekali. Ada juga yang gemar membuang kulit sotong terlebih dahulu sebelum dimasak. Kerja ini agak rumit sedikit jika tidak kena caranya. 

Ada beberapa petua yang digunakan untuk membuang kulit sotong. Sotong yang hendak dibuang kulitnya hendaklah direndam ke dalam air beras selama beberapa minit. Selepas itu, kulit sotong akan mudah ditanggalkan. Ada juga sotong yang direndam dan diramas bersama suratkhabar bagi mempercepatkan kulit sotong tertanggal. walaupun begitu, sotong baru lebih sukar untuk ditanggalkan kulitnya berbanding sotong lama.

Satu cara bagi melembutkan sotong yang liat seperti sotong mabang ialah dengan merendam sotong berkenaan di dalam abu hasil pembakaran. Kaedah ini juga selalu digunakan bagi melembutkan sotong kering selain daripada menggunakan air panas. Cara lain bagi melembutkan sotong mabang ada diterangkan di dalam post Abe Din sebelum ini.

Bagi menonjolkan kesegeran sotong yang dimasak, sotong boleh direndam beberapa minit ke dalam cuka makan. Sotong yang direndam ke dalam cuka akan kelihatan lebih segar dan cantik selepas dimasak.

Dengan menggunakan petua-petua yang biasa diamalkan oleh orang-orang tua dahulu, kerja memasak anda akan menjadi lebih mudah. Pelbagai jenis masakan juga boleh dibuat dari sotong yang telah siap dibersihkan.

Sotong masak pedas

Bagi surirumah, anda boleh mencuba masakan sotong pedas dan kari sotong yang Abe Din kutip dari internet ini. Berikut adalah link yang menerangkan cara-cara membuat masakan berkenaan:
http://priyasoshy.blogspot.com/2009/07/squidkanava-fry.html
http://www.salkkaaram.com/2009/03/koonthal-ularthu-squid-cooked-in.html

Semoga bahan yang dipaparkan pada kali ini sedikit sebanyak dapat membantu anda.
Selamat mencuba dan jumpa lagi.
Abe Din

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing