PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

25 June 2012

Sambal Sotong 2012

Bertemu lagi di lapangan Sotonglaut. Semoga anda semua sentiasa mendapat rahmat daripadaNya. Post kali ini... aku nak terangkan cara mudah untuk menyediakan sambal sotong. Bagi mereka yang malas memasak yang rumit-rumit, bleh cuba resepi aku ni.

Step 1: Memula.. korang pergi beli sotong jeruk di pasaraya. Kenapa guna sotong jenis ni... sebab dia bersih, lembut dan mudah disediakan. Bawa balik rumah kemudian basuh lebih kurang. Potong ikut suka korang dan sejatkan air sotong menggunakan penapis. Kalau korang malas tak payah nak sejat-sejat... lepas potong terus je masak.


Sotong Jeruk Yang Diimport


Sotong Jeruk Siap Dibersihkan


Bahagian Yang Paling Sedap: Mulut Sotong


Step 2: Korang potong bawang putih, bawang merah, cili padi kalau nak pedas... tumbuk dalam lesung... kalau rajin guna mesin pengisar. Jangan lupa letak sedikit belacan. 

Step 3: Beli petai yang sudah siap dikupas. Kenapa kena beli? Aku suruh beli sebab korang malas nak kupas. Kalau korang rasa rajin sikit jangan beli.. pi panjat pokok petai, amik sendiri.

Step 4: Beli cili boh. Kalau rajin korang kisar cili kering menggunakan mesin pengisar. Cili kering lebih ummph.. daripada cili boh.


Bahan Menumis Dan Petai 

Step 5: Panaskan kuali. Letak minyak. Bila minyak panas, tumis bahan yang korang buat dalam step 2. Bila naik bau, korang letak cili kisar. Bila nampak pecah minyak... korang campak petai dan sotong dalam kuali. Boleh juga tambah bawang besar yang dipotong bulat. Sederhanakan saiz api... letak garam..... Kalau korang tak tahan pedas letak gula sikit. Kecilkan api... rasa sikit. Kalau ok.. hidangkan. Boleh makan dengan nasi. Jangan lupa tutup api dapur.


Sambal Yang Sudah Siap

Inilah rupa sambal sotong yang dimasak dalam keadaan cukup santai sambil makan biskut empat segi. Tunggu apa lagi... cepat le pergi test. Serlahkan bakat korang. Ingatan: Resepi ini hanya untuk dicuba oleh mereka yang sudah profesional atau mereka yang sudah ada sedikit basic memasak... bagi mereka yang baru belajar atau buta kayu terus bab memasak.. "don't try this at home!". Budak-budak sangat dilarang membuat aksi berkenaan. Dapatkan bantuan ibubapa anda. Kalau korang degil gak...aku tak bertanggungjawab.

Sehingga berjumpa lagi.... Selamat memasak.

2 comments:

  1. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT. Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wisata bakti alam: Terima kasih di atas kunjungan anda.

      Delete

Blogger Pancing