"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

02 December 2011

Gaya Makan Sotong


Salam untuk semua pelawat, rakan pancing dan rakan blogger semua. Semoga anda semua happy selalu walau di manapun ada berada.

Pada post kali ini, ambo akan berceloteh tentang gaya atau teknik sotong menangkap mangsa. Sotong, sama seperti spesies haiwan lain yang memerlukan makanan untuk terus hidup di lautan. Gaya dan teknik tangkapan sotong ini sangat perlu difahami oleh manusia yang bergelar pencandat sotong agar tangkapan paling maksima diperolehi.

Anda juga perlu tahu bahawa sotong adalah antara spesies haiwan yang bijak dengan keupayaan ingin tahu dan tahap kecurigaannya yang tinggi. Ini bermaksud pencandat perlu lebih cerdik dari spesies ini jika ingin menangkapnya.

Bagi memudahkan pemahaman anda, ambo cuba bahagikan sotong kepada 3 bahagian mengikut struktur badan. Bahagian A di kawasan dua tantakelnya yang paling panjang, Bahagian C, tentakel yang lebih pendek dan tebal manakala bahagian C adalah bahagian badan bersama struktur renang.


Stuktur Sotong Mabang

Satu maklumat yang perlu anda ketahui dan fahami ialah, gaya dan teknik makan sotong sangat dipengaruhi oleh mood sotong berkenaan. Mood sotong pula dipengaruhi oleh keadaan persekitaran dan luaran (rujuk post ambo... hok dulu-dulu)

Selalunya sotong menghambat mangsa atau jig sambil melancarkan tantakel bahagian A. Mangsa atau jig akan di bawa ke bahagian mulut B untuk dimakan. Jika sotong terasa ancaman, maka mangsa atau jig akan segera dilepaskan. Ketika sotong gila... (orang Ganu kata tengoh galak), sotong akan memecut laju ke arah mangsa atau jig, melancarkan tantakel utama dan menghantar mangsa ke B dengan cepat. Ada juga kekadang pecutan laju berkemungkinan menyebabkan sotong tidak sempat brek dan jig atau mangsa terus ke bahagian B.

Jika dibuat analisis, sangkutan jig pada bahagian B adalah lebih kuat dan peratus untuk mendapat sotong adalah lebih tinggi. Jika sangkutan mata jig berlaku di A, peluangnya masih ada jika pencandat berlembut dan berhati-hati menaikkan sotong keluar dari air. Sangkutan bahagian C agak jarang berlaku kecuali jika kawanan sotong terlalu banyak seperti sotong jarum hingga terjadinya peristiwa perebutan jig. Ambo pernah tengok, sotong mabang dinaikan dengan cara ini tetapi peratusnya agak kecil. Pernah juga sotong mabang dinaikkan secara tidak sengaja menggunakan appolo ikan kembung dan yang paling menariknya mata kail apollo berkenaan tersangkut pada mata sotong.

Kesimpulannya, sangkutan jig pada bahagian B adalah yang terbaik. Bagaimana jika sangkutan berlaku di A? Anda sebenarnya masih berpeluang untuk memastikan jig anda tercangkuk kemas di B dengan menggunakan teknik TARIK-LEPAS-TARIK. Teknik ini akan ambo bincangkan pada post berikutnya. Bukan tak mahu taip banyak-banyak... dah rata jari-jari ambo niih.., otak pun dah letih mikir nak bagi yang terbaek untuk korang...Bagi ambo rehat dulu... bila-bila ambo sambung semula..

Thanks reader
Jumpa lagi

3 comments:

  1. Kih..kih..menarik dan unik.. kalau dia xnak makan, letak candat depan hidung.. dia wat xtau je. Mencabar sungguh...

    ReplyDelete
  2. Bestnyerr...me like sotong. Sotong masak sweet and sour :-)

    ReplyDelete

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing