"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

22 July 2011

Ubahsuai Mata Jig

Salam untuk semua pelawat sotonglaut.blogspot. Pada kali ini, Abe Din akan menerangkan teknik bagi mengubahsuai mata kail candat atau jig udang yang selalunya digunakan utuk menjerat sotong mabang. 

Pencandat lama selalunya suka membeli jig-jig yang telah terbukti keberkesanannya walaupun harga jig berkenaan mahal. Pencandat baru yang kurang berpengalaman pula selalunya membeli jig-jig yang dirasakan oleh mereka cantik dan menarik. Sotong mabang sangat mudah untuk memegang jig-jig yang pelbagai warna dan corak. Walaupun begitu, jig yang lebih mahal memang terbukti dapat memerangkap si lembut dengan lebih berkesan.

Antara jig-jig yang biasa terdapat di pasaran.

Pencandat jarang menggunakan jig-jig yang kurang mendapat sambutan daripada si lembut atau jig-jig yang selalu menyebabkan sotong terlepas. Jig-jig sebegini akan dibiarkan melepak di dalam bekas candat atau disimpan di rumah sebagai tukun-tukun atau hiasan yang tidak berguna.

Mungkin ramai yang tidak tahu, ada di antara jig-jig udang berkenaan yang sangat diminati si lembut cuma disebabkan susunan dan kualiti mata kailnya, si lembut kerap berjaya melepaskan diri. Abe Din berpendapat jika sedikit pengubahsuaian dilakukan kepada mata jig berkenaan, maka anda masih berpeluang untuk mendapatkan si lembut menggunakan jig tersebut. Ekperimen ini telah dilakukan sendiri oleh Abe Din dan sangat berjaya. Sehingga kini teknik dan petua ini juga diaplikasikan pada jig-jig pertengahan seperti Yamashita.


Mata jig yang biasa ditemui.Terdapat dua jenis susunan mata jig yang biasa ditemui iaitu jenis A: susunan silang dan jenis B: susunan selari. Susunan selari paling banyak dijumpai di pasaran. Selalunya mata jig ini disusun dengan ketinggian dan sudut bukaan yang sama.

Terdapat dua teknik dan petua yang biasa Abe Din gunakan untuk mengubahsuai jig murah. Idea utama ialah dengan mengubahsuai sudut bukaan mata jig.

Teknik 1-Menguncupkan sedikit barisan mata jig bahagian dalam dan membuka sedikit mata jig barisan bawah. Sudut mestilah sama mengikut baris.

Teknik 2- Menyilang sudut bukaan secara berselang seli mengikut barisan dalam dan barisan bawah seperti rajah di bawah.

Menyilang secara berselang seli

Gunakan alat yang sesuai untuk membengkok mata jig. Jangan sesekali menggunakan tangan atau jari. Selalunya Abe Din menggunakan teknik ini pada jig-jig yang murah dan kerap menyebabkan sotong terlepas. Jangan ubahsuai jig mahal yang memang terbukti sangat efektif dalam menjerat sotong. Jika pengubahsuaian perlu dibuat pada jig-jig mahal, lakukan dengan paling minima.

Memang sukar untuk dinyatakan peratus keberkesanannya. Sebenarnya ia memang sangat-sangat berkesan. Bak kata orang, belum cuba belum tahu. Rahsia dan teknik ini pertama kali Abe Din kupas dan dedahkan di sini untuk kaki-kaki mencandat sotong. Selamat mencuba dan sebarkan maklumat ini kepada rakan-rakan pencandat yang lain.

Semoga jumpa lagi
Abe Din

1 comment:

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing