"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

15 November 2014

Melembut Sotong 2014

Salam kunjungan untuk semua yang sudi bertandang ke blog Sotonglaut. Pada post kali ini ambe nak berkongsi satu lagi teknik mudah untuk melembutkan sotong. Baru-baru ini banyak pertanyaan dan komen yang menjurus kepada teknik dan cara melembut sotong. Biasanya... teknik melembut daging sotong ini merujuk kepada sotong mabang dan sotong katak kerana dua jenis spesies ini merupakan sotong paling liat di negara kita. Struktur isinya memang liat tetapi sedap dimakan.

Sebenarnya ambe telahpun membincangkan tentang teknik melembut daging sotong pada post terdahulu. Kalau korang masih ingat antara teknik yang ambe kongsi termasuklah penggunaan abu kayu, teknik mengetuk, penggunaan kapur makan, teknik memotong daging sotong dan juga cara masakan yang menyebabkan sotong menjadi liat. Disebabkan banyak pertanyaan baru yang timbul sejak akhir-akhir ini, ambe kongsikan lagi teknik yang lebih mudah yang pastinya selari dengan perkembangan teknologi semasa.


Mungkin ada yang telah mencuba iaitu memasak daging sotong menggunakan pemanggang ajaib yang sangat popular ketika ini. Sotong-sotong liat seperti sotong katak dan sotong mabang boleh dimasak menggunakan pemanggang ini. Jika digabungkan dengan teknik mengetuk dan cara hirisan... sotong yang dimasak tidak akan liat dan lebih mudah untuk dimakan. Kejayaan melembutkan struktur daging sotong akan memberi lebih kreativiti untuk mempelbagaikan lagi jenis masakan dan hidangan anda. Semoga tips ringkas ini berguna kepada yang masih belum tahu. Selamat mencuba dan bertemu lagi pada post akan datang-Abe Din

No comments:

Post a Comment

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing