PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

15 April 2011

Frust Gila....

Salam sejahtera dan selamat datang kepada semua pengunjung blog sotonglaut. blogspot.com

Pada kesempatan ini, Abe Din masih lagi ingin mengucapkan setinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua pengunjung terutamanya individu yang sudi menjadi pengikut blog sotonglaut ini. Abe Din berharap semua info yang terdapat di laman ini akan dapat disebar luas dan dikongsi bersama rakan-rakan lain yang tidak berkesempatan melawat blog kecil ini. Terima kasih juga kepada pengunjung yang sudi menghantar komen pada post-post sebelum ini.

Semalam adalah kali pertama Abe Din dan seorang rakin karib Mat (macam cerita Lat le..pulak) mengikat janji setia untuk melawat port popular di batu tambak bagi membuat servey kehadiran sotong di kawasan berkenaan. Tahun-tahun lepas, masa-masa gini sotong dah datang cari makan kat situ.

Ini sotong Abe Din dapat tahun lepas

Pukul 12 malam... Abe Din gi ambik Mat di rumah dan terus ke lokasi peninjau tanpa membuang masa. Lokasi peninjau kami di pantai berdekatan kuala sungai.. tengok keadaan air. Sampai je situ... wahhh... air memang sesuai. Ombak sikit.. bulan cerah. Memang kegemaran sotong.

Cepat-cepat kami masuk kereta dan pecut ke lokasi mencandat lebih kurang 15 minit dari lokasi peninjau. Sampai je sana.. Mat cepat-cepat pasang umpan.. menyesal lak Abe Din kena kunci kereta dulu... tup..tup... apa dah jadi? Ombak sampai atas kepala. Nak mancing macamana?

Disebabkan kami dah tiba di lokasi... campak juga le candat, walaupun kami tahu peluang kami tipis. Sebenarnya takde peluang langsung nak dapat sotong. Paling menyedihkan tengah dok gewang dalam 3 minit.. hujan pulak mai. Tak sempat nak lari. Redha je la... dah basah. Ombak makin kuat. Kepala kekili Abe Din pula buat hal.. tersangkut dan tercabut, jatuh celah batu. Langsung tak boleh memancing... last sekali... sekali lagi kami berpakat.. balik.

  
 Hujan tiba-tiba.. dah le sotong tak dapat.. basah lagi

Gambar di atas adalah sambal sotong yang rakan pejabat Abe Din buat semasa jamuan sehari sebelum tragedi frust gila. Inilah punca yang menyebabkan Abe Din semangat gila nak cari sotong. Hajat hati nak masak masam gambar tu le... kih kih..

Gambar di bawah pula adalah sejenis spesies sotong... eh bukan.. itu udang atau lebih tepat lagi udang galah yang Abe Din dan kawan Abe Din, Midi berjaya pancing 2 hari sebelum tragedi Frust gila. Anda diminta agar tidak dengar cakap orang dan jangan mengumpat... gambar di bawah bukan gambar Abe Din... dia tu nama Midi (pakar menangkap ketam nipah), kawan Abe Din. Cuma udang tu Abe Din dapat sekor, dia dapat sekor. Ada lagi yang bersaiz sederhana dan kecil... gambar tak ambil... sebab terlalu sibuk memancing.


 

Sehingga post ini ditulis, udang-udang berkenaan masih belum dimasak lagi. Ada dalam peti sejuk kat rumah. Sayang wooo.. susah dapat. Walaupun tak dapat sotong... sekurang-kurangnya Abe Din diberi rezeki udang dua hari lepas. Rasa syukur sangat walaupun ada sikit-sikit lagi rasa frust.. Sekarang tengah berkira-kira bila lagi nak pergi servey port sotong. Semoga survey kali kedua ini akan membuahkan hasil.

Jumpa lagi
Abe Din

12 comments:

  1. Assalamualaikum Abe Den,

    Bestnya nampak sotong tu.

    ReplyDelete
  2. hahaha aku suka laahh memancing sotong udang ni
    nak ikot!!!

    ReplyDelete
  3. Salam Far8 : Kalau minat, datang ke T'ganu... ikut gi candat. tu pun kalau tak mabuk...kih..kih

    ReplyDelete
  4. kehadapan abg sotong. eh, abg din....
    hihi..nuur dah follow blog ni. kebetulan "kawan lelaki" nuur sgt minat bab2 mancing ni. so, kalau nuur follow blog ni, sure nuur blh kongsi maklumat dan pengalaman yg abg din share kat blog ni.

    jemputlah dtg ke blog nuur.

    ReplyDelete
  5. Salam Nuur.
    Tujuan Abe Din bangunkan blog sotong memang untuk sharing maklumat walaupun hobi Major Abe Din=ikan. Semua yang dipaparkan di sini merupakan hak umum. Boleh copy, paste, link atau apa-apa sahaja. Jika tujuannya KOMERSIAL dilarang sama sekali.

    Terima kasih kepada Nuur dan teman yang minat mancing. Cuba jengok blog ikan Abe Din : http://tangsihantu.blogspot.com
    Semoga dapat info yang dicari.

    ReplyDelete
  6. wah sdapnya udang tu..ari tu sy ngn n family pon pi pncing udang galah kt sg...mmg musim udang galah kot..mmg sng dpt..bes giler kn klu dpt hasilya..tpi syg lper nk ambil gmbr sbb excited sgt pacing udang galahnya..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ble taw x kt area mna 2 udg glh bnyk

      Delete
    2. kat tempat mana 2 dpt udng glh bnyk??

      Delete
  7. demo ngail mano ude tu ding... biler aku leh join sklai

    ReplyDelete
  8. Praba: Ambe tau kat tempat ambe je...Sungai Kerteh, Kemaman.

    Suhaimimd: Bile nak join?

    ReplyDelete
  9. Sesiapa nak nak beli telur sotong nie... boleh menghubungi saya
    Shikin @ 0192121505

    ReplyDelete

Blogger Pancing