"BLOG SOTONG PERTAMA DI DUNIA" ....... "Selamat datang"....."Pusat maklumat yang membincangkan secara konsisten berkaitan sotong serta teknik pancingan sotong"---------“PAPARAN TERBAIK DENGAN MOZILLA......Thanks follower semua"

.

.

06 July 2013

Bersedia Ke Lokasi?

Persediaan Sebelum Ke Lokasi

Berjumpa lagi di ruangan maya sotonglaut. Pada post kali ini, Abe Din akan berkongsi tentang persediaan yang perlu dilakukan sebelum menyertai sesuatu trip mencandat sotong. Persediaan rapi perlu dijalankan kerana kekurangan peralatan boleh membantutkan usaha menjerat sotong. Pancing perlu disediakan paling kurang dua batang dengan beberapa kekili tambahan bagi kegunaan semasa kecemasan. Candat perlu mencukupi kerana kawasan pulau memang terkenal dengan kawasan batuan yang kerap memutuskan tali pancing.

Candat-candat Pilihan Ke Lokasi

Candat perlu disusun dengan kemas agar mudah diambil. Pencandat sotong perlu menukar candat mengikut kejernihan air laut dan keadaan cuaca ketika itu. Susunan kemas dan teratur dapat memudahkan pencandat ketika di lokasi. Kotak candat perlu diikat dengan kemas agar tidak terbuka. Jika candat terjatuh ke dalam laut atau di celah-celah batu... ia tentu menyusahkan.

 Rapala Untuk Menduga Ikan 

Gewang ikan juga boleh di bawa sebagai senjata tambahan. Perlu diingat, antara faktor sotong tidak mahu memegang candat ialah kerana kehadiran ikan di lokasi. Pencandat yang pandai menggunakan peluang tentunya akan menukar candat kepada gewang ikan sebaik sahaja terlihat kelibat ikan di lokasi. Kecekapan dan kepantasan pencandat dapat membuahkan  hasil tambahan bagi sesuatu trip. Pencandat boleh menukar semula gewang kepada candat sebaik sahaja sotong kembali ke kawasan berkenaan.

 Candat-candat Untuk Ujian

Pencandat juga boleh membawa candat-candat lama untuk diuji di lokasi. Ada sesetengah candat lama masih lagi berkesan menjerat spesies lembut ini. Jika ada rezeki tidak ke mana.

Siap Sedia Menggempur

Pastikan juga kekili anda diservis terlebih dahulu. Periksa keadaan cincin joran. Pastikan semuanya berada di dalam keadaan yang terbaik. Bawa tali dan kekili simpanan untuk digunakan ketika perlu. Lebih baik sediakan payung sebelum hujan.

 Kawasan Pantai Berbatu yang Tenang

Persediaan seterusnya adalah ilmu. Ilmu yang dimaksudkan di sini adalah keupayaan anda untuk menjangka kehadiran sotong di sesuatu lokasi dengan melihat keadaan persekitaran anda. Pengalaman ini akan anda berolehi setelah kerap melakukan trip mencandat di lokasi-lokasi yang berbeza.

Sekian dahulu. Sehingga berjumpa lagi.
Abe Din.

2 comments:

PELAWAT DIDAHULUKAN RAKAN DIUTAMAKAN

Blogger Pancing