Salam dan selamat sejahtera semua. Selamat berkunjung ke laman maya sotonglaut. Post kali ini lebih tertumpa kepada trip ke-5 pulau yang dijalankan baru-baru ini. Trip penutup sebelum bulan Ramadhan menjelang tiba. Trip disertai oleh 3 orang peserta.... yang merupakan perintis pulau ini. Ambe, Amir dan Acan.
Khemah yang terdapat di pulau
Laluan yang terdapat di pulau
Dapur mudah alih yang telah banyak berjasa
Cuaca di pulau memang baik. Bimbang juga kerana sekarang kerap hujan malam. Khemah memang dah sedia menanti. Kali ini hanya 12 ekor sotong mabang saiz lauk berjaya ditangkap. Amir dan Acan banyak menumpukan pada pancingan ikan. Mungkin itu salah satu faktor tangkapan sotong yang merosot.
Berehat dan tidur di pulau memang berbeza dengan tidur di rumah. Kalau di rumah... badan rasa sakit dan lenguh apabila bangun mungkin disebabkan peredaran udara yang tidak baik. Tidur di pulau memang nyaman dan sejuk. Peredaran udara yang baik mengembalikan kesegaran tubuh. Rasa macam tak nak bangun tidur padahal hanya berlantaikan tikar dan batu sahaja.
Pulau yang memang indah dan tidak membosankan
Baju Edisi-2, The Art Of eging
Air laut yang sedikit bergelora ketika waktu pulang
Bot berlumba pulang ke pangkalan
Muara sungai yang semakin cetek ketika air surut
Muara sungai yang cetek dan sentiasa berubah
Sampai ke pangkalan bot
Nampak tak ape yang ambe nampak?
Si kepala merah
Pangkalan bot sebelum ke pulau
Cantik dan menawan
Keadaan air laut yang sedang bertahan
Kesan perang yang ditinggalkan oleh ejuang sebelumnya
Kawasan cantik dengan air yang jernih
Antara tangkapan yang diperolehi
Spesies Yu, Kerapau, Landok, Remong dan Sotong mabang
Trip kali ini adalah trip terakhir sebelum bulan Ramadhan tiba. Trip berikutnya akan dijalankan selepas Hari Raya Aidil Fitri. Sepanjang bulan puasa, aktiviti banyak tertumpu di perairan tanah besar. Aktiviti makin terhad. Boleh lah ambil peluang untuk servis semula mesin dan peralatan eging. Harap-harap tangkapan di tanah besar sepanjang bulan puasa tidak menghampakan-Abe Din
No comments:
Post a Comment