Salam semua. Jumpa lagi di laman Sotonglaut. Kali ini...aku akan sambung tentang cara memasak belangkas. Aku harap korang dah dapat serba sedikit info tentang belangkas di dalam post aku sebelum ini. Korang jangan takut belangkas adalah haiwan yang halal dimakan.
Orang Melayu Johor pandai memasak asam pedas dan sambal tumis belangkas. Walaupun belangkas boleh dimakan, dikatakan belangkas mempunyai toksin atau racun yang menyebabkan mabuk...betul ke? Aku dah beberapa kali makan belangkas tak pula kena gejala seperti yang disebutkan.
Ada dua bahagian belangkas yang biasa dimakan oleh manusia iaitu isi dan telurnya. Isi belangkas berwarna putih dan rasanya seakan-akan isi ketam. Telurnya pula berwarna merah keemasan apabila masak dan rasanya sedikit kenyal apabila digigit. Ketika telur dikunyah anda akan rasa lemak yang boleh aku katakan sedap jugak le...
Aku mula makan belangkas di Kampung Awat-awat, Lawas di Sarawak. Ketika belajar kat sana sempat berkunjung ke rumah rakan ketika cuti semester. Member aku tanya nak makan belangkas ke? dia bawa aku kat bawah rumahnya. Rumah kawan aku tu bertiang dan dibina di dalam air.... panggilan glamour kat sini, "rumah air". Aku pun tak tahu apa yang dicarinya... selepas meninjau seketika... dia menarik tali tangsi yang diikat pada tiang rumah. Rupa-rupanya belangkas besar diikat menggunakan tali di hujung kepalanya yang ditebuk. Belangkas akan bermain di dasar dalam keadaan hidup. Apabila hendak dimakan...belangkas akan ditarik naik ke atas... banyak juga belangkas kat bawah tu. Kihkih.. macam kambing jer.
Belangkas tadi di bawa ke dapur kayu yang telah dihidupkan dan belangkas berkenaan diterbalikkan di atas dapur berkenaan. Teknik memasak seolah-olah memanggang. Aku tengok belangkas mengerakkan kakinya apabila belakangnya terasa panas... hinggalah kakinya berhenti bergerak dan belangkas itu mati...kejam ke? Sob sob...nak wat camana dah makanan manusia.
Belangkas dibiarkan beberapa minit lagi. Member aku bagi isyarat dah boleh makan. Bara api dikeluarkan. Kulit dalam dibuka dengan mudah...dan kelihatan telur-telur belangkas yang berwarna kuning keemasan. Aku takut nak makan...tengok je.. bila dah separuh dikerjakan oleh gang-gang member aku...aku mula rasa nak cuba.. test sekali... best. . Apa lagi aku makan laju dari diorang. Bahagian yang paling sedap ialah isi belangkas. Rasanya lebih sedap dari rasa ketam.
Minggu lepas..aku dapat tangkap belangkas di perairan Terengganu. Aku bawa balik ke Kampung kat Negeri Sembilan... ayah aku (mantan seorang nelayan) kata nak masak. Haa... ni yang aku nak share dengan korang. Mula-mula rebus belangkas yang ditangkap. Jangan lupa terbalikan beberapa kali bagi memastikan ia cukup masak.
Belangkas Yang Sedang Direbus
Aku syorkan korang matikan dulu belangkas sebelum direbus... bukan apa untuk mengelakkan peristiwa yang agak tragis. Caranya senang je... bungkus dalam plastik, letak dalam petis ais. Jangan buang ekor kerana ia akan memudahkan korang memegang dan memusingkan belangkas ketika berada di dalam kuali yang panas.
Proses Mengambil Isi Dan Telur
Gunakan pisau yang tajam untuk membelah bahagian dalam kepala belangkas bagi mengeluarkan isi dan telurnya. Gunakan sudu untuk mengikis telur belangkas dan letak di dalam bekas yang bersih. Jika belangkas sudah cukup masak... korang boleh makan terus isi dan telur belangkas berkenaan.
Rupa Isi Belangkas
Isi Dan Telur Belangkas
Ada satu petua yang gang aku bagi masa kat Sarawak. Jangan sekali-kali memegang dan menggosok kepala belangkas semasa ia hidup kerana jika belangkas berkenaan ada telur... telurnya akan berbuih apabila ia di masak nanti. Penghasilan buih yang banyak di kawasan simpanan telur akan menyukarkan proses membersih dan memakan telur belangkas berkenaan.
Isi Dan Telur Yang Dimasak Bersama
Selepas isi dan telur belangkas dikumpul dan diasingkan, korang potong bawang, cili macam biasa. Tumiskan bawang dan masak telur dan isi belangkas bersama. Masukkan sekali serai yang telah ditumpuk dihujungnya. Jangan lupa garam secukup rasa. Anda juga boleh membuat sambal tumis menggunakan isi dan telur belangkas.
Di Johor, hanya belangkas betina ditangkap dan dijual dengan harga antara RM2 hingga RM5 seekor mengikut saiz. Orang kat sana memasak belangkas berserta dengan kulit yang dipotong-potong. Masakan kegemaran ialah asam pedas kering. Korang boleh cuba... Di restoran-restoran Cina, masakan belangkas ini cukup popular.
Belangkas merupakan haiwan laut yang boleh dimakan. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-93 yang bersidang pada 21 Feb 2011 telah memutuskan bahawa memakan daging, isi dan telur belangkas adalah diharuskan.
Walaupun belangkas boleh dimakan... kesan dari tindakan lampau tuai boleh meletakkan spesies ini dalam senarai spesies terancam. Adalah lebih baik belangkas dilepaskan terutamanya belangkas betina bagi menjamin kemandirian spesiesnya. Bagi memenuhi permintaan belangkas sebagai makanan, kaedah ternakan dan pembiakan terkini boleh diaplikasi sebagai sember bekalan masa depan.
Jumpa lagi
Kalau korang rajin, gagah, cantik, comel, dan mancho... Cer copy, paste, send atau link maklumat dari blog buruk aku ni untuk dikongsi dengan gang-gang anda. Jangan kedekut... tak baik.