Salam sejahtera dan selamat datang kepada semua pengunjung sotonglaut.
Pada kesempatan ini, Abe Din ingin mengucapkan setinggi penghargaan dan terima kasih semua pengunjung terutama individu yang sudi menjadi pengikut blog sotonglaut ini. Abe Din berharap semua info yang terdapat di laman ini akan dapat disebar luas dan dikongsi bersama rakan-rakan lain yang tidak berkesempatan melawat blog kecil ini kepada
Pada post kali ini, Abe Din akan menerangkan serba sedikit petua bagi melembutkan daging sotong. Sotong sememangnya satu hidangan yang istimewa bagi penggemarnya. Ramai di antara kita yang tidak begitu mengambil tahu tentang cara dan teknik penyediaannya. Antara cabaran memasak sotong ialah letupan minyak panas dan kesabaran melembutkan dagingnya.
Di antara beberapa jenis sotong, sotong mabang, sotong katak dan sotong kering mempunyai daging yang agak liat. Jika tidak kena cara penyediaannya, memang sukar untuk dimakan. Sotong jenis lain seperti sotong jarum, cumi-cumi, ketupat dan torak mempunyai struktur isi yang lebih lembut dan sedap dimakan.
Gambar di atas menunjukkan dua jenis sotong di dalam kategori yang keras dan liat struktur dagingnya iaitu sotong mabang dan katak. Sotong jantan bersaiz besar lebih liat dari sotong betina. Sotong bersaiz kecil pula lebih lembut dagingnya.
Cara melembutkan sotong katak dan sotong mabang
1-Bersihkan sotong dan buang kulitnya
2-Belah sotong kepada dua bahagian dan buka isinya
3-Ambil kayu atau lesung batu bersih
4-Ketuk setiap bahagian daging (jangan ganas... nanti hancur)
5-Basuh sekali lagi dan potong ikut citarasa kita sebelum dimasak
6-Cara lain : Mengelar daging secara halus dan rapat tanpa putus
7-Buat bentuk seperti jaring pagar
8-Potong ikut saiz dikehendaki dan masak.
~Jika sotong berkenaan bersaiz besar dan tentunya liat, elakkan memasaknya dengan kombinasi masam kerana masakan masam seperti tomyam akan menyebabkan dagingnya semakin mengecut, memendek dan liat
~Jangan masak sotong terlalu lama-kalau buat gak.. sah liat
~Di negara barat, penduduknya mencampur beberapa jenis bahan kimia yang bertindak sebagai enzim pelembut daging.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sukar untuk dinafikan bahawa sotong kering memang mempunyai peminatnya yang tersendiri. Walaupun diwar-warkan akan bahaya sotong kering, peminatnya macam tidak ambil kisah. Di Terengganu, untuk membeli sotong kering memang mudah. Ada yang dijual di tepi-tepi jalan sahaja. Pusat jualan tentunya di pasar payang, Kuala Terengganu. Harganya pula boleh dikira berpatutan dan boleh tawar menawar macam beli kain. Memang best..
Cara melembutkan sotong kering
1- Cara turun-temurun : Rendam sotong di dalam air panas. Biarkan lembut seketika kemudian dipotong mengikut citarasa sebelum dimasak.
2- Cara lain-Rendam sotong kering di dalam abu tanah bakar atau abu kayu pun boleh dalam masa lebih kurang setengah jam sebelum dipotong ikut citarasa dan dimasak.
Info tambahan: Abu yang digunakan perlu dilarut dalam air dulu (lagi pekat lagi bagus).. lepas tu, rendam sotong kering korang dalam larutan berkenaan. Sebelum masak korang basuh le dulu, kemudian potong ikut citarasa korang dan terus buleh masak. Beres...
Info tambahan: Abu yang digunakan perlu dilarut dalam air dulu (lagi pekat lagi bagus).. lepas tu, rendam sotong kering korang dalam larutan berkenaan. Sebelum masak korang basuh le dulu, kemudian potong ikut citarasa korang dan terus buleh masak. Beres...
Diharap info yang diberi dapat digunakan oleh tukang masak terutamanya suri rumah. Jika ada teknik dan cara lain boleh hantar komen anda untuk kita sama-sama berkongsi. Jangan sorok ilmu... tak baik
Hingga berjumpa lagi pada post akan datang. Jaga diri..
Abe Din