Salam untuk semua peminat pancingan sotong.
Semoga anda semua dirahmati oleh Nya.
Mungkin ramai yang terkejut jika dikatakan sotong boleh disembelih. Sebenarnya, sembelih yang dimaksudkan bukanlah seperti menyembelih haiwan berkaki dua atau kaki empat yang diwajibkan ke atas orang-orang Islam. Sembelih yang dimaksudkan oleh Abe Din ialah satu proses mematikan sotong dengan lebih cepat. Umum tahu bahawa sotong bukan haiwan yang wajib disembelih.
Kebiasaanya jika sesekor sotong itu ditangkap, ia akan dibiarkan mati dengan sendirinya. Proses semulajadi ini mungkin akan memakan masa sehingga 5 minit. Sotong yang telah mati boleh dikenali dengan warna badannya yang bertukar kepada warna putih sepenuhnya. Masa yang lama ini mungkin akan menimbulkan suasana yang tidak diingini kepada pemancing.
Sotong yang ditangkap selalunya akan dibiarkan di lantai bot, atas batu, atau di dalam bekas ikan. Selagi sotong itu hidup ia akan memancutkan dakwat hitam di sekitar lokasi ia diletakkan. Keadaan ini lebih ketara jika terdapat sedikit air yang mengenai badan sotong. Nelayan selalunya tidak mencampurkan sotong yang baru ditangkap dengan ikan di dalam satu bekas kerana ia akan mengotorkan badan ikan dan menurunkan harga serta mutu ikan yang hendak dijual.
Dakwat yang dilepaskan oleh sotong di kawasan batu dan lantai bot boleh menyebabkan keadaan licin serta membahayakan pemancing. Sebagai jalan mudah, pemancing meletakkan sotong yang ditangkap di dalam bekas berisi ais. Kaedah ini akan menyebabkan dakwat yang disembur akan terkena air sejuk dan melambatkan ia disebarkan ke kawasan lain di dalam bekas. Sotong yang disimpan di dalam ais juga kurang aktif dan cepat mati.
Pada post yang berikutnya, Abe Din akan menunjukkan beberapa peralatan biasa yang digunakan untuk "menyembelih sotong". Sekian untuk kali ini.
Pages
▼
28 February 2011
15 February 2011
Zon Gaik Sotong
Salam untuk semua.
Pada post kali ini, Abe Din ingin menerangkan serba sedikit tentang zon-zon gaik yang terdapat pada badan sotong mabang.
Terdapat beberapa jenis sotong yang ditangkap oleh pamancing dan nelayan. Jika sotong itu bersaiz kecil seperti sotong jarum, gaik tidak diperlukan sama sekali. Sotong torak juga tidak memerlukan gaik ketika dinaikkan disebabkan bentuk badannya yang panjang. Torak mudah dipegang dengan tangan pada pertengahan badannya.
Sotong katak dan mabang sangat memerlukan gaik untuk dinaikkan terutamanya jika saiz sotong berkenaan adalah besar dan berat. Gambar di atas menunjukkan zon-zon yang ditanda pada badan sotong mabang. Zon berkenaan juga sesuai diaplikasikan kepada sotong katak.
Lokasi gaik yang baik ialah pada zon A dan zon B. Walaupun begitu, penghujung ekor sotong adalah lokasi terbaik. Apabila kawasan ini terkena gaik, sotong akan berada pada posisi kepala ke bawah. Dengan yang demikian, pemancing boleh merendam sotong lebih lama di dalam air agar dakwat hitam tidak tumpah ke dalam bot atau di atas batu.
Jika sotong terkena gaik di zon C dan Zon D, posisi sotong akan senget ke kiri atau ke kanan. Dakwat semburan sotong boleh mengenai bahagian kaki pemancing ataupun terkena pemancing bersebelahan.
Kawasan gaik yang paling tidak sesuai ialah di zon E iaitu kawasan kepala sotong. Jika gaik terkena kawasan ini, muka pemancing akan menjadi sasaran utama semburan dakwat sotong.
Kulit sotong sangat lembut dan cukup mudah melekat pada mata gaik. Sotong yang terkena gaik akan menjadi lemah dan lebih mudah untuk dinaikkan. Jika memancing di waktu malam, proses mengaik sotong di dalam gelap adalah sesuatu yang cukup mencabar. Dibimbangi gaik tidak mengenai kawasan sasaran pada badan sotong.
Sesetengah pemancing lebih suka menggunakan mata gaik jenis bunga daripada mata tunggal kerana mudah untuk mengaik sotong. Jika anda menggunakan mata tunggal dan digunakan pada waktu malam, Abe Din nasihatkan anda meletakkan sedikit warna luminous selari dengan kedudukan mata gaik. Dengan adanya warna berkilau pada waktu malam, anda tidak perlu tercari-cari kedudukan mata gaik yang betul untuk mengaik sotong. Anda juga boleh menggunakan plastik pemantul cahaya ataupun cat putih sebagai penanda kedudukan mata gaik.
Sekian untuk kali ini. Jumpa lagi pada post yang akan datang.
Abe Din.
Pada post kali ini, Abe Din ingin menerangkan serba sedikit tentang zon-zon gaik yang terdapat pada badan sotong mabang.
Terdapat beberapa jenis sotong yang ditangkap oleh pamancing dan nelayan. Jika sotong itu bersaiz kecil seperti sotong jarum, gaik tidak diperlukan sama sekali. Sotong torak juga tidak memerlukan gaik ketika dinaikkan disebabkan bentuk badannya yang panjang. Torak mudah dipegang dengan tangan pada pertengahan badannya.
Sotong katak dan mabang sangat memerlukan gaik untuk dinaikkan terutamanya jika saiz sotong berkenaan adalah besar dan berat. Gambar di atas menunjukkan zon-zon yang ditanda pada badan sotong mabang. Zon berkenaan juga sesuai diaplikasikan kepada sotong katak.
Lokasi gaik yang baik ialah pada zon A dan zon B. Walaupun begitu, penghujung ekor sotong adalah lokasi terbaik. Apabila kawasan ini terkena gaik, sotong akan berada pada posisi kepala ke bawah. Dengan yang demikian, pemancing boleh merendam sotong lebih lama di dalam air agar dakwat hitam tidak tumpah ke dalam bot atau di atas batu.
Jika sotong terkena gaik di zon C dan Zon D, posisi sotong akan senget ke kiri atau ke kanan. Dakwat semburan sotong boleh mengenai bahagian kaki pemancing ataupun terkena pemancing bersebelahan.
Kawasan gaik yang paling tidak sesuai ialah di zon E iaitu kawasan kepala sotong. Jika gaik terkena kawasan ini, muka pemancing akan menjadi sasaran utama semburan dakwat sotong.
Kulit sotong sangat lembut dan cukup mudah melekat pada mata gaik. Sotong yang terkena gaik akan menjadi lemah dan lebih mudah untuk dinaikkan. Jika memancing di waktu malam, proses mengaik sotong di dalam gelap adalah sesuatu yang cukup mencabar. Dibimbangi gaik tidak mengenai kawasan sasaran pada badan sotong.
Sesetengah pemancing lebih suka menggunakan mata gaik jenis bunga daripada mata tunggal kerana mudah untuk mengaik sotong. Jika anda menggunakan mata tunggal dan digunakan pada waktu malam, Abe Din nasihatkan anda meletakkan sedikit warna luminous selari dengan kedudukan mata gaik. Dengan adanya warna berkilau pada waktu malam, anda tidak perlu tercari-cari kedudukan mata gaik yang betul untuk mengaik sotong. Anda juga boleh menggunakan plastik pemantul cahaya ataupun cat putih sebagai penanda kedudukan mata gaik.
Sekian untuk kali ini. Jumpa lagi pada post yang akan datang.
Abe Din.
Membuat Gait Sotong
Salam sejahtera untuk semua.
Pada post kali ini, Abe Din ingin menunjukkan cara-cara membuat gaik atau cangkuk sotong mabang. Ketika ini, rasanya elok pemancing-pemancing tegar sotong membuat persediaan sebelum sotong menyerang kawasan pantai pada April nanti. Kata orang sediakan payung sebelum hujan.
Setakat ini, gaik adalah peralatan bantuan yang paling afektif bagi menaikkan sotong semasa pancingan di kawasan batuan dan pantai. Walaupun begitu, gaik juga boleh digunakan ketika memancing di lautan. Memandangkan aras air laut hampir dengan paras bot, penggunaan gaik tidak begitu mendesak. Pemancing sotong mahir, boleh menaikkan sotong menggunakan tangan atau angkatan bebas sahaja. Bagi pemancing yang baru, Abe Din syorkan agar anda menggunakan gaik terutamanya ketika menaikkan sotong bersaiz besar.
Antara perlatan membuat gaik ialah mata candat seperti di atas (saiz mata bergantung kepada saiz sotong yang hendak dinaikkan), sebatang kayu, rotan, batang sauk terpakai atau pemegang yang bersesuaian, Gam UHU, atau gam air yang kuat, serta tali tangsi.
Jika anda tidak berminat dengan mata candat jenis berbunga, anda boleh menggunakan mata cangkuk tunggal. Mata cangkuk tunggal dibuat dengan menggunakan mata kail bersaiz besar yang tajam. Perlu diingat, jika anda menggunakan mata kail tunggal ada perlu membuang ceracaknya dengan menggunakan kikir besi. Jika cangkuk anda mempunyai cecarak, ia akan menyukarkan anda ketika hendak menanggalkan sotong daripada cangkuk.
Rajah di bawah menunjukkan, cangkuk tunggal yang dibuat sendiri oleh Abe Din. Abe Din menggunakan joran pancing murah yang boleh dilaras ke dalam dan ke luar. Anda juga boleh menggunakan batang payung terpakai. Semua cincin joran ditanggalkan dan diikat mata kail tunggal di penghujung joran dengan menggunakan tali tangsi. Gam disapu sekeliling tangsi sehingga perlekatan menjadi kuat.
Bagi menambahkan ciri-ciri keselamatan pada gaik anda, gunakan getah pemegang agar mata gaik tidak terkeluar ketika anda membawanya. Gunakan juga saluran getah akuarium bagi menutup mata yang tajam.
Selalunya, Abe Din membawa beg galas ringan di belakang ketika menggewang sotong dan gaik diletak di dalam beg galas berkenaan. Apabila ada mangsa yang terkena pancing, gaik boleh dicapai dan dibuka dengan mudah.
Pemancing Jepun menggunakan gaik jenis bunga yang boleh dibuka dan ditutup seperti payung. Walau apa jenis gaik yang anda ingin gunakan pastikan ia mudah untuk dibawa dan digunakan. Ketika merekabentuk gaik, kreativiti individu sangat penting. Kecantikkan bukanlah sesuatu yang perlu tetapi faktor fungsi, kecekapan dan keselamatan alat itu yang perlu diutamakan.
Sekian untuk kali ini. Jumpa lagi pada post yang akan datang.
Sekian,
Abe Din.
Pada post kali ini, Abe Din ingin menunjukkan cara-cara membuat gaik atau cangkuk sotong mabang. Ketika ini, rasanya elok pemancing-pemancing tegar sotong membuat persediaan sebelum sotong menyerang kawasan pantai pada April nanti. Kata orang sediakan payung sebelum hujan.
Setakat ini, gaik adalah peralatan bantuan yang paling afektif bagi menaikkan sotong semasa pancingan di kawasan batuan dan pantai. Walaupun begitu, gaik juga boleh digunakan ketika memancing di lautan. Memandangkan aras air laut hampir dengan paras bot, penggunaan gaik tidak begitu mendesak. Pemancing sotong mahir, boleh menaikkan sotong menggunakan tangan atau angkatan bebas sahaja. Bagi pemancing yang baru, Abe Din syorkan agar anda menggunakan gaik terutamanya ketika menaikkan sotong bersaiz besar.
Antara perlatan membuat gaik ialah mata candat seperti di atas (saiz mata bergantung kepada saiz sotong yang hendak dinaikkan), sebatang kayu, rotan, batang sauk terpakai atau pemegang yang bersesuaian, Gam UHU, atau gam air yang kuat, serta tali tangsi.
Jika anda tidak berminat dengan mata candat jenis berbunga, anda boleh menggunakan mata cangkuk tunggal. Mata cangkuk tunggal dibuat dengan menggunakan mata kail bersaiz besar yang tajam. Perlu diingat, jika anda menggunakan mata kail tunggal ada perlu membuang ceracaknya dengan menggunakan kikir besi. Jika cangkuk anda mempunyai cecarak, ia akan menyukarkan anda ketika hendak menanggalkan sotong daripada cangkuk.
Rajah di bawah menunjukkan, cangkuk tunggal yang dibuat sendiri oleh Abe Din. Abe Din menggunakan joran pancing murah yang boleh dilaras ke dalam dan ke luar. Anda juga boleh menggunakan batang payung terpakai. Semua cincin joran ditanggalkan dan diikat mata kail tunggal di penghujung joran dengan menggunakan tali tangsi. Gam disapu sekeliling tangsi sehingga perlekatan menjadi kuat.
Bagi menambahkan ciri-ciri keselamatan pada gaik anda, gunakan getah pemegang agar mata gaik tidak terkeluar ketika anda membawanya. Gunakan juga saluran getah akuarium bagi menutup mata yang tajam.
Selalunya, Abe Din membawa beg galas ringan di belakang ketika menggewang sotong dan gaik diletak di dalam beg galas berkenaan. Apabila ada mangsa yang terkena pancing, gaik boleh dicapai dan dibuka dengan mudah.
Pemancing Jepun menggunakan gaik jenis bunga yang boleh dibuka dan ditutup seperti payung. Walau apa jenis gaik yang anda ingin gunakan pastikan ia mudah untuk dibawa dan digunakan. Ketika merekabentuk gaik, kreativiti individu sangat penting. Kecantikkan bukanlah sesuatu yang perlu tetapi faktor fungsi, kecekapan dan keselamatan alat itu yang perlu diutamakan.
Sekian untuk kali ini. Jumpa lagi pada post yang akan datang.
Sekian,
Abe Din.
13 February 2011
Memegang Si Lembut
Salam untuk semua,
Pada post kali ini, Abe Din akan menerangkan serba sedikit cara-cara untuk memegang sotong hidup yang baru dinaikkan. Tentunya selepas mengharungi saat-saat "suspen" menarik si lembut, anda mungkin teruja untuk merakamkan saat-saat manis kerana berjaya menjerat si lembut.
Si lembut tentunya hendak dipegang dengan tangan semasa sesi bergambar. Cara yang betul perlu dipraktikan bagi memperolehi gambar yang cantik.
Sebelum itu kita perlu mengetahui serba sedikit, bentuk badan si lembut. Rata-rata badan si lembut terbina daripada otot daging. Badannya semasa hidup, sedikit keras apabila dipegang dan sedikit lembut apabila mati.
Bahagian kepala yang dipenuhi tentakel, tidak sesuai digegang semasa hidup oleh mereka yang geli. Bahagian ini tidak bahaya. Jangan sesekali memegang sotong hidup dari arah depan kepala, kerana gigitan sotong boleh menyebabkan luka dan pendarahan.
Bahagian bernombor 6, adalah bahagian yang berfungsi menyemburkan air dan dakwat. Sotong hidup, sangat agresif menyembur air dan dakwat apabila ia berasa terancam. Sesetengah sotong mempunyai bekalan dakwat yang banyak dan mampu menyembur dakwat berulang-ulang kali.
Gambar di atas menunjukkan cara pegangan sotong hidup yang tidak sesuai. Bahagian nombor 6 tidak terlindung. Ini akan menyebabkan semburan sotong terpancut ke bahagian atas. Pancutan dakwat sotong sangat berkuasa dan boleh naik beberapa kaki ke udara. Jika cara di atas digunakan, kemungkinan dakwat akan mengenai muka pemancing atau rakan-rakan di sebelah.
Cara pegangan di atas pula tidak begitu sesuai digunakan di dalam bot kerana bahagian pancutan dakwat menghala ke bawah dan boleh mengotorkan lantai bot. Pada kawasan berbatu, ia akan menyebabkan kawasan berbatu menjadi licin dan membahayakan pemancing.
Gambar di atas menunjukkan cara yang lebih selamat. Walaupun, bahagian 6 mengahala ke bawah, pemancing menggunakan tangan kedua untuk menutup bahagian 6 dan kesan kekotoran dapat dikurangkan.
Gambar di atas adalah cara pegangan yang sesuai di mana pemancing memegang kuat bahagian leher sotong yang akan mengurangkan peluangnya memancutkan dakwat hitam. Jika pancutan berlaku, dakwat akan tersangkut pada tangan kerana bahagian 6 sudah ditutup.
Rajah di atas menunjukkan, teknik yang lebih baik apabila muka sotong dihalakan ke laut. bagi mengelakkan pancutan dakwat ke dalam bot.
Semua teknik memegang si lembut mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Walau bagaimanapun, pemancing perlu melayan sotong lebih lama di air agar sotong keletihan dan memancutkan semua dakwat hitamnya ketika di dalam air. Jika sotong yang dinaikkan benar-benar letih, keupayaannya untuk memancutkan dakwat di kawasan daratan adalah terhad dan lemah.
Selamat memancing.
Abe Din
Pada post kali ini, Abe Din akan menerangkan serba sedikit cara-cara untuk memegang sotong hidup yang baru dinaikkan. Tentunya selepas mengharungi saat-saat "suspen" menarik si lembut, anda mungkin teruja untuk merakamkan saat-saat manis kerana berjaya menjerat si lembut.
Si lembut tentunya hendak dipegang dengan tangan semasa sesi bergambar. Cara yang betul perlu dipraktikan bagi memperolehi gambar yang cantik.
Sebelum itu kita perlu mengetahui serba sedikit, bentuk badan si lembut. Rata-rata badan si lembut terbina daripada otot daging. Badannya semasa hidup, sedikit keras apabila dipegang dan sedikit lembut apabila mati.
Bahagian kepala yang dipenuhi tentakel, tidak sesuai digegang semasa hidup oleh mereka yang geli. Bahagian ini tidak bahaya. Jangan sesekali memegang sotong hidup dari arah depan kepala, kerana gigitan sotong boleh menyebabkan luka dan pendarahan.
Bahagian bernombor 6, adalah bahagian yang berfungsi menyemburkan air dan dakwat. Sotong hidup, sangat agresif menyembur air dan dakwat apabila ia berasa terancam. Sesetengah sotong mempunyai bekalan dakwat yang banyak dan mampu menyembur dakwat berulang-ulang kali.
Gambar di atas menunjukkan cara pegangan sotong hidup yang tidak sesuai. Bahagian nombor 6 tidak terlindung. Ini akan menyebabkan semburan sotong terpancut ke bahagian atas. Pancutan dakwat sotong sangat berkuasa dan boleh naik beberapa kaki ke udara. Jika cara di atas digunakan, kemungkinan dakwat akan mengenai muka pemancing atau rakan-rakan di sebelah.
Cara pegangan di atas pula tidak begitu sesuai digunakan di dalam bot kerana bahagian pancutan dakwat menghala ke bawah dan boleh mengotorkan lantai bot. Pada kawasan berbatu, ia akan menyebabkan kawasan berbatu menjadi licin dan membahayakan pemancing.
Gambar di atas menunjukkan cara yang lebih selamat. Walaupun, bahagian 6 mengahala ke bawah, pemancing menggunakan tangan kedua untuk menutup bahagian 6 dan kesan kekotoran dapat dikurangkan.
Gambar di atas adalah cara pegangan yang sesuai di mana pemancing memegang kuat bahagian leher sotong yang akan mengurangkan peluangnya memancutkan dakwat hitam. Jika pancutan berlaku, dakwat akan tersangkut pada tangan kerana bahagian 6 sudah ditutup.
Rajah di atas menunjukkan, teknik yang lebih baik apabila muka sotong dihalakan ke laut. bagi mengelakkan pancutan dakwat ke dalam bot.
Semua teknik memegang si lembut mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Walau bagaimanapun, pemancing perlu melayan sotong lebih lama di air agar sotong keletihan dan memancutkan semua dakwat hitamnya ketika di dalam air. Jika sotong yang dinaikkan benar-benar letih, keupayaannya untuk memancutkan dakwat di kawasan daratan adalah terhad dan lemah.
Selamat memancing.
Abe Din
04 February 2011
Hasil depan mata
Salam untuk semua,
Sotong mempunyai kekuatan renangan dan pecutan sekatanya tersendiri, jika pemancing tidak berhati-hati, risiko terlepas dan berputih mata sangat tinggi. Di samping itu, sotong terutamanya sotong mabang mempunyai bentuk fizikal yang memberikan kelebihan kepadanya untuk melepaskan diri hanya dengan sekali semburan air bercampur dakwat.
Fizikal badan yang bertiup membantunya untuk menyimpan kandungan air yang berfungsi seakan-akan kuasa jet. Selalunya jika tidak terlepaspun, pemancing paling kurang akan bermandi dakwat hitam. Mungkin itu sudah cukup berbaloi untuk memberikan ingatan bermakna kepada pemancing yang menipunya.
Pemancing "hardcore" sotong tentunya cukup mahir dengan kerenah sotong ini, Bagi pemancing baru tentunya sedikit pahit kerana terpaksa mandi dakwat sebelum jadi pandai.
Setelah lenguh tangan membaling dan menarik gewang, tiba-tiba candat udang anda ditarik dengan kuat. Bersama sokongan dan galakan rakan sebelah, makhluk air semakin menghampiri tebing dan seekor sotong cukup gigih untuk cuba melepaskan diri. Apa tindakan anda?
Memegang dengan tangan adalah teknik yang paling mudah dan murah. Cara memegang sotong yang betul adalah seperti rajah di bawah. Jangan sesekali menggalakan muka sotong ke arah badan, muka atau orang lain. Pegangan kuat pada leher akan menyebabkan sotong sukar untuk menyemburkan dakwatnya. Jika semburan berlaku, hanya kawasan tangan yang akan terkena. Tidak semua orang boleh menggunakan teknik ini kerana janggut sotong selalunya tidak tahu duduk diam. Bagi mereka yang geli, tindakan sotong menggeletek tangan anda boleh menyebabkan anda melepaskan sotong berkenaan.
Menggunakan tangan sesuai digunakan bagi menaikkan sotong bersaiz besar. Perlu diingat sotong yang hendak dinaikkan perlu benar-benar lebih dan kepenatan untuk melawan. Pemancing perlu mengawal pancing untuk meletihkan sotong dan ia mengambil masa yang lebih sebelum sotong benar-benar keletihan.
Diharapkan catatan ini serba sedikit akan memberi info serta maklumat kepada pemancing-pemancing sotong yang baru dan lama. Pada post akan datang, Abe Din akan terangkan cara membuat cangkuk yang setakat ini dilihat sangat praktikal dan berkesan.
Salam dari Abe Din.
Sotong mempunyai kekuatan renangan dan pecutan sekatanya tersendiri, jika pemancing tidak berhati-hati, risiko terlepas dan berputih mata sangat tinggi. Di samping itu, sotong terutamanya sotong mabang mempunyai bentuk fizikal yang memberikan kelebihan kepadanya untuk melepaskan diri hanya dengan sekali semburan air bercampur dakwat.
Fizikal badan yang bertiup membantunya untuk menyimpan kandungan air yang berfungsi seakan-akan kuasa jet. Selalunya jika tidak terlepaspun, pemancing paling kurang akan bermandi dakwat hitam. Mungkin itu sudah cukup berbaloi untuk memberikan ingatan bermakna kepada pemancing yang menipunya.
Pemancing "hardcore" sotong tentunya cukup mahir dengan kerenah sotong ini, Bagi pemancing baru tentunya sedikit pahit kerana terpaksa mandi dakwat sebelum jadi pandai.
Setelah lenguh tangan membaling dan menarik gewang, tiba-tiba candat udang anda ditarik dengan kuat. Bersama sokongan dan galakan rakan sebelah, makhluk air semakin menghampiri tebing dan seekor sotong cukup gigih untuk cuba melepaskan diri. Apa tindakan anda?
Apa tindakan anda ?
Penggunaan sauk adalah kurang praktikal dan lama masa diperlukan untuk menyauk sotong. Ini kerana kedudukan sauk dari arah depan manakala sotong memecut ke arak belakang. Candat juga mudah tersangkut pada sauk dan banyak masa terbuang hanya untuk melepaskan candat berkenaan. Selain kurang praktikal, ia juga sukar untuk dibawa jika memancing di tempat yang tidak rata seperti kawasan batuan.
Terdapat beberapa tindakan yang kemungkinan dilakukan oleh pemancing sotong baru dan lama antaranya ialah :
1-Mengangkat secara bebas
2-Menggunakan sauk
3-Memegang dengan tangan
Mengangkat dengan bebas mempunyai kekuatan dan kelemahanya yang tersendiri. Sotong akan dapat dinaikkan jika saiznya lebih kecil. Apabila terkena lantai ia akan memancutkan dakwat serta mengotorkan persekitaran. Pancutan akhirnya juga boleh membantunya melepaskan diri jika kawasan sekitarnya licin seperti batu. Paling tidak sedap jika sambil meraikan kejayaannya melepaskan diri, ia juga meraikan kejayaannya mengenakan kita.
1-Mengangkat secara bebas
2-Menggunakan sauk
3-Memegang dengan tangan
Mengangkat dengan bebas mempunyai kekuatan dan kelemahanya yang tersendiri. Sotong akan dapat dinaikkan jika saiznya lebih kecil. Apabila terkena lantai ia akan memancutkan dakwat serta mengotorkan persekitaran. Pancutan akhirnya juga boleh membantunya melepaskan diri jika kawasan sekitarnya licin seperti batu. Paling tidak sedap jika sambil meraikan kejayaannya melepaskan diri, ia juga meraikan kejayaannya mengenakan kita.
Memegang dengan tangan adalah teknik yang paling mudah dan murah. Cara memegang sotong yang betul adalah seperti rajah di bawah. Jangan sesekali menggalakan muka sotong ke arah badan, muka atau orang lain. Pegangan kuat pada leher akan menyebabkan sotong sukar untuk menyemburkan dakwatnya. Jika semburan berlaku, hanya kawasan tangan yang akan terkena. Tidak semua orang boleh menggunakan teknik ini kerana janggut sotong selalunya tidak tahu duduk diam. Bagi mereka yang geli, tindakan sotong menggeletek tangan anda boleh menyebabkan anda melepaskan sotong berkenaan.
Menggunakan tangan sesuai digunakan bagi menaikkan sotong bersaiz besar. Perlu diingat sotong yang hendak dinaikkan perlu benar-benar lebih dan kepenatan untuk melawan. Pemancing perlu mengawal pancing untuk meletihkan sotong dan ia mengambil masa yang lebih sebelum sotong benar-benar keletihan.
Diharapkan catatan ini serba sedikit akan memberi info serta maklumat kepada pemancing-pemancing sotong yang baru dan lama. Pada post akan datang, Abe Din akan terangkan cara membuat cangkuk yang setakat ini dilihat sangat praktikal dan berkesan.
Salam dari Abe Din.
Selamat Datang 2011
Salam untuk semua pengikut blog sotonglaut. Lama rasanya menyepi dan tanganpun dah semakin gatal hendak menyambut kehadiran sotong 2011. InsyaAllah seawal bulan April, sotong akan mula mengamuk di Terengganu.
Rasanya belum terlambat untuk Abe Din ucapkan selamat tahun baru kepada semua. Bagaimana azam 2010 sudah tertunai atau belum? Semoga tahun 2011 akan diberikan rahmat kesihatan, rezeki dan yang paling penting iman yang kekal utuh.
Pada awal tahun baru ini rasanya elok Abe Din "refresh" balik kaki-kaki pancing sotong yang mungkin dah lupa macamana nak buat balingan, ikat umpan, pilih umpan. Mungkin ada alat serta alatan dah nak berkarat dan ada juga yang hilang entah ke mana.
Sebagai kaki sotong, lebih elok jika kita mula mengemaskini peralatan dan kelengkapan lebih awal. Kerana kemungkinan sotong hadir seawal bulan Mac. Bagi otai-otai sotong tentunya kehadiran spesies ini tidak begitu dihebohkan. Sebaik sahaja ia menjadi perbualan umum, selalunya kumpulan perintis yang terdiri dari otai-otai sotong telah menaikkan sotong berbelas-belas kilo.
Dalam masa yang sama kaki-kaki lain masih sibuk dengan tarikan ikan siakap, gelama dan udang hinggakan tidak begitu peka dengan kehadiran spesies lembut ini.
Persediaan pencingan yang agak mudah dan "simple" mungkin menjadi satu sebab kenapa pancingan sotong ini boleh disertai oleh semua peringkat umur dan lapisan masyarakat. Umpan ringkas, efektif dan tidak mengotorkan tangan juga dapat digunakan berulang-ulang kali sehingga koyak dan tercabut.
Abe Din harapkan tahun 2011 akan lebih menceriakan aktiviti pancingan sotong terutamanya di Terengganu. Sesuatu yang penting sebagai ingatan kepada kaki-kaki pancing ialah keinginan serta kesungguhan untuk sentiasa menambah ilmu pengetahuan tentang pancingan sotong. Perlu juga diingatkan, bahawa setiap ilmu yag diperolehi itu perlu dikembangkan serta disebarluas dengan ikhlas tanpa terlalu mengikut garis panduan komersial.
Semoga usaha yang baik ini akan mendapat rahmat dan bantuan dariNya.
Abe Din.